Damian Lillard 61-et dobott a Mavsnek, már a Portland a nyolcadik

Vágólapra másolva!
2020.08.12. 08:31
null
Damian Lillard 61-et dobott a Mavsnek (Fotó: Getty Images)
Wilt Chamberlain nyomában jár a Blazers vezére, körömrágós végjátékban győzték le a szintén jól játszó Dallast – a Bostontól is kikapott a Memphis, a hetedik meccsét is megnyerte a Suns, legyőzte a Houstont a Spurs, úgyhogy egy hajszál választja el egymástól a négy playin-esélyes csapatot Nyugaton.

 

Orlando Magic–Brooklyn Nets 96–108

A Nets C is nyerni tudott. A Nets A már meg sem érkezett a buborékba, annyi hiányzóval kellett helytállnia a csapatnak, de a Nets B így is nyerte a meccseket és megszerezte a keleti hetedik helyet – most viszont még annak a keretnek is hiányzott az „eleje”, LeVert, Harris, Allen és Temple is pihenőt kapott. Ennek ellenére megint nyert a gárda, méghozzá simán, mert az első negyedet rögtön 12 ponttal húzta be, a nagyszünetben 17-tel járt előrébb, de volt 21 pontos fórban is – pedig főleg a második félidőben már nem volt túl acélos a támadójáték, de hátul tették a dolgukat és ez az Orlando most csak ennyire volt képes. Timothe Luwawu-Cabarrot (24 pont, 7 lepattanó, 4/8 tripla 24 perc alatt), Jeremiah Martin (24 pont, 6 gólpassz) és Dzanan Musa (17 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) egyénileg is kiemelendő, a Nets pedig 5–2-re áll a buborékban úgy, hogy még éppen a Magic elleni nyitómeccset vesztette el, azóta viszont csak a Bostontól kapott ki – még a Blazersszel találkozik a PO előtt.

Nagyon mélyen van a Magic. Az Orlando 2–0-val kezdett a buborékban, azóta viszont minden meccsét elvesztette – jött Jonathan Isaac sérülése, majd Aaron Gordoné, aztán Evan Fournier-é és Michael Carter-Williamsé, közben pedig a Nets szárnyalásával a lelkesedés is eltűnt a gárdából. Steve Clifford vezetőedző a mostani meccs után is azt mondta, hogy nagyon elégedetlen volt jó pár játékosával, mert intenzitás nélkül kóválygott a pályán, így történhetett meg, hogy már az első negyedben belenéztek egy 0–16-ba és végül pocsék játékkal szenvedtek sima vereséget. Jó hír, hogy Terrence Ross visszatérhetett a buborékba és bár még karanténban van, de a PO-ra elvileg bevethető lehet – persze kérdés, hogy ez a csapat a mostani formájában miben reménykedhet a Bucks ellen...

A Magic legjobb dobói: Iwundu 18/6, Fultz 18/3, Ennis 12/6, Vucsevics 12/6, Birch 12
A Nets legjobb dobói: Luwawu-Cabarrot 24/12, Martin 24/3, Musa 17/6

San Antonio Spurs–Houston Rockets 123–105

Dominált a Spurs. Gregg Popovich csapata úgy ment neki a mérkőzésnek, hogy ha kikap, akkor elúszik a playoff-álom, ha viszont nyer, akkor még életben maradhat – ennek megfelelően végig remek játékkal kontrollálta az eseményeket és végül teljesen sima győzelmet aratott. A James Hardent nélkülöző Houston sem agresszivitásban, sem motiváltságban nem vehette fel a kesztyűt a San Antonióval, amely tulajdonképpen végig vezetett: az első negyedet hat ponttal nyerte, a nagyszünetben 17 volt közte, de 29 egység is volt a csapatok közötti távolság. A Spurs egyrészt remekül támadott és szűk 50 százalékkal dobott mezőnyből, valamint 40 százalékkal a triplavonalon túlról, de közben védekezésben sem lazsált és nagyon megfogta a Houstont – levédekezte Westbrookék leindításait, a lepattanózást pedig 59–37-re nyerte meg. Egyénileg a buborékban nem először remeklő Keldon Johnsont (24 pont, 11 lepattanó, 3/3 tripla) és DeMar DeRozant (23 pont, 9/13 mezőnyből) kell kiemelnünk, de tegyük hozzá, hogy senki sem lépte túl a 30 játékpercet, mert nem volt rá szükség – jóval élesebb volt a Spurs, úgyhogy ha az utolsó meccsen megveri a Jazzt, akkor még mindig lehet esélye a PO-ra.

Nem erőlködött a Rockets. Mike D'Antoni szerint az a legfontosabb az alapszakasz zárásaként, hogy mindenki, de elsősorban Russell Westbrook rendben legyen fizikailag a playoff előtt – az utóbbi meccseket kihagyó korábbi MVP most visszatérhetett, 28 perc alatt 20 pontot, 5 lepattanót, 6 gólpasszt és 7 eladott labdát jegyzett, egyelőre nem volt csúcsformában. Az előzetes hírekkel ellentétben viszont nem tért még vissza Eric Gordon, ő valószínűleg csak legközelebb debütálhat a buborékban és ezúttal pihenőt kapott James Harden is, ő nem lépett pályára – a gárdát egyébként sem érdekelhette annyira az eredmény, mint a Spurst, ez pedig meg is látszott a parketten, úgyhogy egyértelmű volt a mérkőzés. A Thunder és a Jazz vereségeivel viszont így is megmerevedtek a frontvonalak, a Rockets továbbra is negyedik Nyugaton és még a Pacers-Sixers páros van neki vissza a PO előtt.

A Spurs legjobb dobói: Johnson 24/9, DeRozan 23, Pöltl 14
A Rockets legjobb dobói: Westbrook 20/6, Green 17/3, McLemore 16/12

Philadelphia 76ers–Phoenix Suns 117–130

7–0. Már csak egyetlen meccset kell lejátszania, de még mindig veretlen a buborékban a Phoenix, amely az OKC tartalékolása után back-to-back kihasználta a Sixers tartalékolását is, így 7–0-ra áll – ezzel utolérte a nyugati kilencedik Memphist (és egálban van a Spursszel), igaz, így sincs a saját kezében a sorsa. Ezen a mérkőzésen is folytatódott az eddig látott széria, a 120 pontot átlagoló Suns most 130-at dobott, Devin Booker pedig sorozatban harmadszor, összességében a buborékban már negyedszer szórt pontosan 35 egységet – ezúttal 11/24 dobása és 11/12 büntetője volt jó, de leszedett 9 lepattanót és kiosztott 7 gólpasszt is. Ezzel együtt egyébként nem volt teljesen sima a meccs, az első negyedet elvesztette a Phoenix, majd a másodikban dobott 40 pontot és átvette az irányítást, de eldönteni nem tudta a találkozót, sőt, bő hét perccel a vége előtt még csak három ponttal vezetett – itt aztán futott egy 12–3-at, Booker mellett nagyon jó volt Cameron Payne is, így végül érvényesítették a papírformát. Még egy meccsük van, azt a tét nélkül játszó Dallas ellen vívják és ha megnyerik, akkor 8–0-val zárhatják az alapszakaszt – hogy az elég lesz-e a playinre, az nem csak rajtuk múlik.

Brett Brown elégedett. Ben Simmons és Joel Embiid kidőlt, de Brett Brown, a Philly vezetőedzője végül Al Horfordot, Tobias Harrist és Josh Richardsont is pihentette ezen a találkozón, így abszolút a Philly B léphetett pályára. Ennek ellenére helytállt a gárda, Alec Burks (23 pont, 4 gólpassz) és Raul Neto (22 pont, 4 gólpassz) élvezte a nagyobb szerepet, Mike Scott is dobott 17 pontot, Glenn Robinson III 15-öt szórt a padról, Kyle O'Quinn pedig váratlanul szétosztott 11 gólpasszt, egyetlen pont hiányzott neki a tripla duplához. Sokáig tartották is magukat a buborék egyetlen veretlen csapata ellen és bár végül kikaptak, de Brown elégedetten értékelte a látottakat – szerinte taktikailag sok dolgot jól csinált a csapata, ezek pedig majd hasznosak lesznek a rájátszásban.

A 76ers legjobb dobói: Burks 23/6, Neto 22/9, Scott 17/9
A Suns legjobb dobói: Booker 35/6, Bridges 24/9, Saric 18/6

Memphis Grizzlies–Boston Celtics 107–122

A Boston nem szórakozik. Sok csapat elkezdte már a pihentetést, a sérülések elkerülésének érdekében kiültetik a játékosaikat, ha már nincs tét, de nem így a Boston, Brad Stevens továbbra is úgy irányítja együttesét, mintha mi sem történt volna, pedig fix keleti harmadik a társaság. Ezen az estén sem hagyott ki senkit a keretből, úgyhogy csapata annak rendje és módja szerint hozta is az újabb győzelmet, méghozzá rendkívül meggyőző módon: az első félidőt elöl-hátul uralta a gárda, mindössze 40 pontot engedélyezett a Memphisnek és 16-tal vezetett a nagyszünetben. Később volt azért hullámvölgy a Boston játékában is, de összességében nagy veszélyben nem forgott a siker, Jayson Tatum nem nagyon akart hibázni (29 perc, 29 pont, 10/13 mezőnyből, 4/5 tripla), de Kemba Walker (19 pont, 7/10 mezőnyből) és Gordon Hayward (19 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz, 4/9 tripla) is hozzátette a magáét – ráadásul a kispadról is több remek teljesítmény érkezett, úgyhogy nem számított Jaylen Brown (7 pont, 3/13 mezőnyből, 1/8 tripla, 0/2 büntető) gyengébb napja. Összességében nem lehetett kérdés, a Celticsnek még egy Washington elleni meccs van hátra, aztán jöhet a playoff, jelen állás szerint a Sixersszel szemben.

A szakadék szélén a Memphis. Ezt sem tudta megnyerni a Grizzlies, sőt, ezen a meccsen sem volt igazán komoly esélye sem a győzelemre, így elvesztette a nyolcadik helyét Nyugaton, sőt, ha nem nyeri meg az utolsó mérkőzését, akkor minden bizonnyal lemarad a playinről is és a buborék elején meglévő három és fél meccses előny ellenére pakolhat haza. Ja Morant igyekezett (26 pont, 13 gólpassz, 2 blokk, karriercsúcsot jelentő 15 kiharcolt büntető), de az első félidőben így is reménytelen volt a gárda, 33 százalékkal dobtak mezőnyből és egyetlen triplát tudtak csak elsüllyeszteni, így nem lehetett keresnivalójuk – ráadásul a kinti dobásuk később sem nagyon javult, voltak 22 pontos hátrányban is, egyszerűen nem tudtak hozzászólni a meccshez. Az utolsó mérkőzésüket a Bucks ellen vívják, természetesen nem kicsit függ a sorsuk attól, hogy Mike Budenholzer hogyan áll hozzá ahhoz az összecsapáshoz...

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 26/3, Clarke 15, Valanciunas 14, Brooks 14
A Celtics legjobb dobói: Tatum 29/12, Walker 19/6, Hayward 19/12

Dallas Mavericks–Portland Trail Blazers 131–134

Lillard teljesen megőrült. A Portland vezére már korábban is elmondta, hogy nem az idejét vesztegetni jött Orlandóba, hanem azért, hogy a playoffba vezesse jelentős hátrányban lévő csapatát, ezt pedig az első perctől kezdve bizonyítja is a pályán – a Blazers nagy meccseket nyert meg és bár a Clippers elleni bosszantó vereség során Lillard is clutch hibákat követett el, de azóta egészen elképesztő két mérkőzést hozott le. Legutóbb 51 dobott ponttal vezette győzelemre övéit, most pedig még ezt is megfejelte és 61 ponttal beállította a karriercsúcsát: 17/32-t dobott mezőnyből, 9/17-et a triplavonalon túlról és 18/18-at a büntetővonalról, ráadásul volt még 8 gólpassza is mindössze 3 eladott labda mellett. A back-to-back 50 pontos esték is extrának számítanak (a Blazers történetében még senki sem csinálta ezt meg...), de az egész szezont tekintve ez már a harmadik alkalom volt, hogy elérte a 60 pontos határt, erre pedig eddig csak Wilt Chamberlain volt képes az NBA történetében, az 50-et pedig már hatodszor dobta meg az idény során. A buborékban a mostani 61 és a legutóbbi 51 pontos estéje előtt volt már 45 pontos, 12 gólpasszos és 30 pontos, 16 gólpasszos meccse is, jelenleg ő a pontkirály az újraindítás során – még egy mérkőzést kell megnyerniük, ha legyőzik a Brooklynt, akkor ők a nyolcadikak és 1–0-ról indítják a playint.

Körömrágós volt a vége. Azt hihetnénk, hogy ha valaki dob 61 pontot, akkor a csapata viszonylag egyértelmű győzelmet arat, de ez egyáltalán nem így történt, ugyanis a Portlandnél CJ McCollum (2/14 mezőnyből, -25-ös +/-) és Jusuf Nurkic (6 pont, 3/9 mezőnyből, 0 gólpassz, 6 fault) is pocsékul játszott, Lillard mellett gyakorlatilag csak Carmelo Anthony (26 pont, 8 lepattanó, 2 labdaszerzés, 10/17 mezőnyből) nőtt fel a feladathoz és a téthez - ezzel szemben a Dallasnál visszatért Luka Doncic, Kristaps Porzingis és Dorian Finney-Smith, így a back-to-back ellenére a „lényeg” friss volt a texasi keretben. Ez abszolút meg is látszott, Doncic 25 ponttal, 8 lepattanóval és 10 gólpasszal zárt, Porzingis pedig oktatott, 36 pontot dobott 12/17-es mezőnymutatóval és 7/9 triplával, megállíthatatlan volt – Hardaway Jr. 24 pontja is szép, a Mavsnél hatan is legalább 12-ig jutottak. A Blazers az első negyedben egy 15–0-s rohammal jutott előnyhöz, de a meccs szoros maradt, a záró etapban már szinte végig a Dallas vezetett és a Portlandnél Lillard, valamint Anthony nagyobbnál nagyobb hármasai tartották a lelket – másfél perccel az órán Lillard triplája szinte a mennyezetről pattant be a gyűrűbe, ezzel lett megint egál az állás. Itt viszont Porzingis egy támadófaulttal kipontozódott, a következő játéknál Lillard betört és megtalálta Whiteside-ot, vezetett a Blazers, majd Doncic kihagyott egy büntetőt az egyenlítés helyett és az utolsó dallasi támadás is érdekesen alakult – Finney-Smith igazából beverte a triplát, de végül Burke-re szabálytalan zárást fújtak, így ezt elvették a texasiaktól. Az érdekes végjáték után tehát nyert a Portland és megelőzte a Memphist, míg a Dallas számára ezzel végleg eldőlt, hogy marad hetedik Nyugaton.

A Mavericks legjobb dobói: Porzingis 36/21, Doncic 25/6, Hardaway Jr. 24/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 61/27, Anthony 26/9, Collins 11, Trent Jr. 11/3

Sacramento Kings–New Orleans Pelicans 112–106

Ennyi jut a Kingsnek. Hamar elvérzett a buborékban a Sacramento, csalódást keltően szerepelt, két mérkőzést viszont így is megnyert: mindkettőt a közvetlen riválisnak számító New Orleans ellen, így jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Pels se jusson tovább. Ennek a meccsnek már nem volt tétje, így De'Aaron Fox nem is lépett pályára, de a Kings valamivel jobban akarta a győzelmet, úgyhogy a 25 pontos Harrison Barnes vezetésével a harmadik negyedben kétszámjegyű előnyt épített ki az addigi szoros állás után – Barnes 12 pontot szórt ebben az időszakban, itt dőlt el az összecsapás. A végén még próbált közelíteni a Pels, de egyenlíteni nem tudott, úgyhogy egálban vannak a felek a senki földjén – Luke Walton egyébként azt mondta, hogy védekezésben végre mutattak valamit, ő erre várt már mérkőzések óta...

Elengedte a New Orleans. Jrue Holiday, Brandon Ingram és Zion Williamson sem lépett pályára a Pelicansnél és bár Lonzo Ball az eddigi legjobb meccsét hozta a buborékban, Jahlil Okafor pedig 21 pontot dobott, de ez is kevés volt a Kingsszel szemben. Nincs nagyon mit írni erről a csapatról, óriási csalódás minden, amit a buborékban csináltak Ingramék, ez a mérkőzés már nem osztott, nem szorzott – még játszanak egyet az Orlandóval, aztán mehetnek haza.

A Kings legjobb dobói: Barnes 25/9, Bogdanovics 16/3, Bjelica 13/6
A Pelicans legjobb dobói: Okafor 21, Jackson 18/3, Ball 16/12

Washington Wizards–Milwaukee Bucks 113–126

Giannis fejelése volt a sztori. Maga a meccs nem volt túl érdekes, a nyeretlen Wizards ellen még tartalékosan (Khris Middleton, Wesley Matthews és Eric Bledsoe nélkül) is nyerni tudott a Milwaukee, az este sztorija mindenképpen Jannisz Antetokunbo „megvadulása” volt. Az MVP tíz percet játszott azok után, hogy előző este egy fogműtét miatt nem lépett pályára, ez idő alatt volt 12 kiharcolt büntetője és 9 lepattanója, nem tudtak vele mit kezdeni, majd Mo Wagner beállt elé egy betörésnél, a játékvezetők pedig támadóhibát fújtak – a Bucks challenge-elte az ítéletet, közben viszont Antetokunbo odament Wagnerhez és konkrétan megfejelte. Emiatt rögtön ki is állították, úgyhogy nem sokat segíthetett csapatának, amely viszont Brook Lopez (23 perc, 24 pont, 5/5 tripla) és Sterling Brown (23 pont, 5/8 tripla) vezetésével így is győzött – ami amúgy nem számít sehova, hiszen már régóta fix első kiemelt...

Még egy, aztán vége. A hetedik meccsét is elvesztette a buborékban a Washington, a várakozásoknak megfelelően ennek a csapatnak igazából nem volt keresnivalója Orlandóban és valószínűleg csak azért hívták meg, hogy Keleten ne nyolcan legyenek - ezen felül sok más haszna nem is volt annak, hogy a Wall, Beal páros nélkül, tartalékosan idejött a gárda. A meccseit becsülettel lejátssza, sosem lehet panasz arra, hogy ne küzdene, de egyszerűen ennyit tud, most sem volt messze a Buckstól, de azért reális győzelmi esélyei sem voltak – még lesz egy utolsó találkozójuk a Bostonnal, aztán befejeződik számukra a szezon.

A Wizards legjobb dobói: Hachimura 20/9, Smith 19/3, Robinson 15/6
A Bucks legjobb dobói: B. Lopez 24/15, Brown 23/15, Mason 19/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Memphis Grizzlies–Boston Celtics 107–122
Philadelphia 76ers–Phoenix Suns 117–130
San Antonio Spurs–Houston Rockets 123–105
Orlando Magic–Brooklyn Nets 96–108
Dallas Mavericks–Portland Trail Blazers 131–134
Sacramento Kings–New Orleans Pelicans 112–106
Washington Wizards–Milwaukee Bucks 113–126

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik