Csak hosszabbítás után dőlt el a nyugati szuperrangadó

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.12.02. 12:14
null
Wade-et ritkán tudták megállítani a Nets-játékosok (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában vasárnapra virradóra 10 találkozót bonyolítottak le, köztük két fantasztikus rangadóval, hiszen a Heat és a Nets Miamiban mérte össze tudását, míg a Spurs, illetve a ligaelső Grizzlies San Antonióban vívott meg egymással a sikerért. Nicolas Batum egy utolsó pillanatban eleresztett triplával nyerte meg a nap legkiélezettebb, kétszeri hosszabbításban eldőlő meccsét, Brandon Jennings szintén győztes hármast értékesített, ő ráadásul egy hatalmas fordítás után segítette győzelemhez csapatát, a Milwaukee-t. Rengeteg érdekesség történt még ezen a játéknapot, nézzük is az egyes összecsapások összefoglalóit!

Miami Heat-Brooklyn Nets 102-89

Amíg nem váltott ritmust a harmadik negyedben a címvédő, addig úgy festett, hogy ez a rangadó akár egy sima brooklyni győzelemmel is záródhat, de LeBron James az összes(!) eddigi idei mérkőzéséhez hasonlóan most is eljutott legalább 20 egységig.

Dwyane Wade 34 pontos szezoncsúcsával jelezte, hogy a sérülései már nem akadályozzák őt a játékban, a Miami 24-es különbséggel nyerte meg a második 24 percet a Brook Lopezt kényszerből jegelő Nets ellen.

A Heat legjobb dobói: Wade 34, L. James 21, R. Allen 13
A Nets legjobb dobói: Blatche 20, G. Wallace 13, Joe Johnson 12

 

Cleveland Cavaliers-Portland Trail Blazers 117-118 - kétszeri hosszabbítás után

Sok dolgot lehet várni egy teljes mértékben hatékony kispad nélküli csapattól, csak azt nem, hogy back-to-back érkezve, idegenben, kétszeres hosszabbításban, az utolsó másodpercben nyerjen meg egy mérkőzést, márpedig a Portland véghez vitte ezt a kisebb csodát ezen az éjjelen. A 19 pontos, 18 lepattanós, igen masszív dupla duplát szállító Anderson Varejao és társai korán elléptek a vendégektől, de a 24 pontja mellé 11 gólpasszt is kiosztó újonc, Damian Lillard vezetésével visszakapaszkodott a Blazers, ám pont az irányító hibázott a rendes játékidő végén, jöhetett az első ráadás. A végül 21 pontig jutó Batum már az első extra etap végén megnyerhette volna a vendégeknek a találkozót, de akkor későn engedte le a dobást, ám ami késett, nem múlott, a második túlóra végén, egy egységnyi hátrányban gyönyörű triplával fordított és hozta az összecsapást a Portlandnek, a mostani keleti túráján sok frusztráló vereség után tudott végre nyerni egyet a Stotts-legénység.

A Cavaliers legjobb dobói: Gee 22, Varejao 19, T. Zeller 14
A Blazers legjobb dobói: Lillard 24, Batum 22, Aldridge 21


Chicago Bulls-Philadelphia 76ers 93-88

Megszakadt a Sixers jó sorozata, a Bulls revansot vett a tavalyi első körös kudarcért, a 25-öt szóró Luol Deng bevitte a célba a chicagóiakat a végjátékra felőrlődő Philadelphia ellen. Tom Thibodeau legénysége megint szépen szervezett csapatjátékkal pótolta a legnagyobb hiányzót, Derrick Rose-t és újra pozitív méreget harcolt ki magának, érdemes kiemelni az ebben tevékenyen résztvevő Joakim Noah-t, aki 12 pontos, 13 lepattanós dupla duplája mellett 7 gólpasszt is kiosztott center létére.

A Bulls legjobb dobói: Deng 25, R. Hamilton 15, Noah, Boozer 12-12
A 76ers legjobb dobói: Holiday 23, T. Young 22, Turner 12


New Orleans Hornets-Oklahoma City Thunder 79-100

A játéknap legegyoldalúbb találkozóját New Orleansban rendezték, ahol az Eric Gordon - Anthony Davis duó nélkül felálló Hornets nem tudott méltó ellenfele lenni az ászait a negyedik negyedben már pályára sem küldő OKC-nek. Kevin Durant vitte a prímet a vendégeknél a maga 20 egységével, Westbrook pedig egy 18 pontos, 10 gólpasszos dupla duplával zárt. A Hornets egyetlen értékelhető produkcióját a 21 pontja mellé 10 lepattanót is begyűjtő Ryan Anderson szállította.

A Hornets legjobb dobói: R. Anderson 22, R. Lopez 12, Mason 11
A Thunder legjobb dobói: Durant 20, Kev. Martin 19, Westbrook 18


Houston Rockets-Utah Jazz 124-116

Ritkán láthatunk olyat, hogy két masszív, a rájátszásért küzdő alakulat teljes mértékben fittyet hány a védekezésre és tényleg csak pusztán túldobni akarja aktuális ellenfelét, ám a Rockets és a Jazz így tett ezen az éjjelen, ennek pedig a vendégként amúgy is gyengének számító vendégek itták meg a levét. A hazaiaknál nyolc(!) játékos jutott el legalább 13 pontig, amihez hasonlót idén még nem láthattunk a ligában, a Derrick Favors és Marvin Williams nélkül elutazó Utah pedig négy 16 egység felett termelő kosarast vonultatott fel. Sokat nem kellett izgulnia a győzelem miatt az utolsó negyedben a texasi alakulatnak, mely újra 50 százalékon áll mai diadalának köszönhetően.

A Rockets legjobb dobói: Patterson 20, Lin, Parsons 19-19
A Jazz legjobb dobói: Hayward 21, Foye, Al Jefferson 20-20


Milwaukee Bucks-Boston Celtics 91-88

A Celtics 17 megválaszolatlan ponttal kezdte az első negyedet, az eltiltott Rajon Rondót nélkülöző bostoniak pedig csak 11 pontot kaptak ebben az etapban, ami a legjobbjuk volt eddig a szezonban, majd a második 12 percben 36-ot szóró a Milwaukee, ami pedig a Divers-legénység legrosszabb védekezésbeli teljesítményét jelentette egy játékrészen belül... Hiába Jeff Green újabb remek produkciója (18 pont, 6 lepattanó), valamint Jason Terry első dupla duplája (15 pont, 11 gólpassz) új klubja színeiben, a végjátékban jobban koncentrált a lendületbe jövő Bucks és négy kellemetlen vereség után újra győzni tudott. A 24 órával korábban tripla duplázó Larry Sanders élete meccsét játszotta (18 pont, 16 lepattanó, 5 blokk), de a hős Brandon Jennings lett, aki triplájával fordított az utolsó percben, erre már több próbálkozásból sem tudott válaszolni a Celtics.

A Bucks legjobb dobói: Sanders 18, Ellis 17, Ilyasova 15
A Celtics legjobb dobói: Pierce 19, J. Green 18, Garnett 17


San Antonio Spurs-Memphis Grizzlies 99-95 - hosszabbítás után

A Nyugati Konferencia két legerősebbnek látszó csapata sokáig nem bírt egymással, csak túlóra után dőlt el a derbi, s a Tony Allen személyében a legjobb védőjét nélkülöző vendég gárda végül előbb elfáradt, mint a cseréit bátrabban használó, illetve lényegesen pihentebb hazai alakulat, így célba ért a 30 pontos Tony Parker vezette Spurs. A 27 pontos, 15 lepattanós dupla duplát hozó Tim Duncan a vártnál jobban helyt állt a Grizzlies igen erős belső sora ellen, bár Randolph is eljutott 17 egységig, valamint 15 lepattanóig, Marc Gasol pedig 20-at szórt. Hollis edző már nem először adja a döntő támadásnál a csereember, Bayless kezébe a labdát, de most is rontott a hátvéd.

A Spurs legjobb dobói: T. Parker 30, Duncan 27, Neal 13
A Grizzlies legjobb dobói: M. Gasol 20, Conley 18, Z. Randolph 17

 

PLUSZ-MÍNUSZ
A nap hőse: Nicolas Batum, aki pocsék meccskezdés után nagyon összeszedte magát, s végül 21 pontig jutott a megszokott sokoldalú játéka mellett, ő döntötte el a Cavaliers és a Blazers derbijét, méghozzá egy utolsó másodperces triplával!
A nap lúzere: DeMarcus Cousins, aki újabb értelmetlenül gyenge produkcióval állt elő, Keith Smart vezetőedzőtől már csak 18 percet kapott a fantasztikus képességekkel megáldott center, akinek nagyon nem akar benőni a feje lágya.

Dallas Mavericks-Detroit Pistons 92-77

Egy újonnan szerzett veteránnal, Derek Fisherrel a kezdőben futott ki a parkettre a Dallas, mely felőrölte a back-to-back érkező Detroit erejét a második félidőben, ráadásul a hat triplát elsüllyesztő OJ Mayo is megtalálta újra a pár héttel korábbi formáját. A végül 27 egységig jutó Mayón kívül jár az elismerés Elton Brandnek is, aki 17 pontos, 12 lepattanós dupla duplával rukkolt ki, az egykori 1/1-es jóval hatékonyabb csereként érkezve, mint volt kezdőként, de jót tett a hasonló változtatás a kisebb sérüléssel küszködő Darren Collisonnak is. A Pistons a 30-ból sem jött ki a második félidőben és védekezésben is szétesett a vendég alakulat a fordulás utánra.

A Mavericks legjobb dobói: Mayo 27, Brand 17, Carter 12
A Pistons legjobb dobói: Knight 20, Singler, Prince 12-12


Los Angeles Clippers-Sacramento Kings 116-81

A Clippers nagyon elverte a Sacramentót, méghozzá nem minden nap látható csapatteljesítménnyel, ugyanis a hazaiak mind a 12 pályára lépő játékosa eljutott legalább 4 pontig, közülük heten 11-nél is többet dobtak, míg a Kings csak szenvedett, Tyreke Evans fizikális-, illetve DeMarcus Cousins (8 pont, 6 lepattanó) szellemi távollétében. A Los Angeles-iek kispadja 58 dobott ponttal hálálta meg az extra bizalmat, amit a korán eldőlő találkozón kapott Vinny Del Negro mestertől.

A Clippers legjobb dobói: Ja. Crawford 17, Griffin, Paul, Bledsoe 14-14
A Kings legjobb dobói: M. Thornton 20, J. Thompson 16, I. Thomas 14


Golden State Warriors-Indiana Pacers 103-92

A Pacers négyes győzelmi szériával érkezett a Warriors otthonába, de a feltörekvő nyugati középcsapat nem hagyott igazi esélyt a vendégek számára, a 20 pontja mellé szezoncsúcsot jelentó 11 gólpasszt is kiosztó Steph Curry, valamint a 22 egységig jutó Klay Thompson főszereplésével otthon tartotta a győzelmet a Golden State, mely kezdi szépen megszilárdítani a helyét konferenciája középmezőnyének elején. Érdekesség, hogy az Indiana egyik legjobb játékosát, Paul George-ot 0 ponton sikerült tartania a Bogut nélküli vendéglátónak.

A Warriors legjobb dobói: K. Thompson 22, Curry 20, Jack 18
A Pacers legjobb dobói: Da. West 23, Ge. Hill 19, Hibbert 15

NBA
ALAPSZAKASZ, 31. JÁTÉKNAP
Miami Heat–Brooklyn Nets 102–89
Cleveland Cavaliers–Portland Trail Blazers 117–118 – kétszeri h. u.
Chicago Bulls–Philadelphia 76ers 93–88
New Orleans Hornets–Oklahoma City Thunder 79–100
Houston Rockets–Utah Jazz 124–116
Milwaukee Bucks–Boston Celtics 91–88
San Antonio Spurs–Memphis Grizzlies 99–95 – h. u.
Dallas Mavericks–Detroit Pistons 92–77
Los Angeles Clippers–Sacramento Kings 116–81
Golden State Warriors–Indiana Pacers 103–92
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik