C. J. McCollum megállította a Clipperst, Chicagóban nyert a Lakers

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.03.13. 09:37
null
A portlandi CJ McCollum dobáshoz készül (Fotó: NBA Twitter)
LeBron James nagyszerű teljesítményével jelentős hátrányból állt fel és aratott győzelmet a Los Angeles Lakers az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, a keddi játéknap rangadóját pedig a Portland nyerte Los Angelesben, az elfáradó Clippers vendégeként. 130 pontot dobott a listavezető Milwaukee, kiizzadta a győzelmet a Sixers és a Pacers, tovább menetel a Spurs, míg a Denver parádés játékkal nyomta le a Minnesotát.

 

Indiana Pacers–New York Knicks 103–98

Megúszta az Indiana. Óriási kötelező volt ez a meccs a Pacers számára, de nem jött simán a győzelem a hazai alakulat számára: kissé letargikusan kezdtek Thad Youngék, az első negyedet elvesztették, sőt, a másodikban tízpontos hátrányba kerültek, innen kellett rohamozniuk. Ez sikerült, már a nagyszünetig fordítottak, aztán a második félidőt sorozatban három triplával nyitották és megléptek ellenfelük elől, de lezárni nem tudták az összecsapást, az utolsó negyedben megint a Knicks tűnt élesebbnek és egylabdás lett a végjáték - szűk nyolc perc alatt két kosarat tudtak szerezni a hazaiak, ami majdnem megbosszulta magát. A végén azonban jött Darren Collison négy nagyon-nagyon fontos ponttal, ami egy-két Knicks-hibával együtt mégis elég lett a sikerhez - egyénileg az említett Collison (16 pont, 9 gólpassz, 0 eladott labda), Bogdanovic (24 pont, 9/16 mezőnyből) és Turner (15 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk) játéka is dicsérhető, de csapatként továbbra sem az igaziak, a folytatásban pedig egészen brutálissá válik a sorsolásuk.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Fizdale az eladott labdákat emelte ki. Dave Fizdale, a vendégek vezetőedzője szerint ezt a vereséget most nehéz elfogadniuk, mert közel álltak a bravúrhoz, de meg kell érteniük, hogy mit rontottak el és ő úgy látja, hogy továbbra is az eladott labdák jelentik a legnagyobb gondjukat: sorozatban harmadszor zártak húsz körül, ez pedig nagyon sok. Egyénileg Emmanuel Mudiay (21 pont, 3/4 tripla, 2 blokk), Damyean Dotson (18 pont, 6 lepattanó, 4/8 tripla), Kevin Knox (16 pont, 4/5 tripla), illetve DeAndre Jordan (12 pont, 16 lepattanó, 5 gólpassz) is hozta, amit kellett, a végén hárompontos hátrányban egy hajszálon múlt a labdaszerzésük, de túl sok esélyt adtak a Pacersnek, úgyhogy győzni ezúttal sem sikerült nekik - zsinórban hetedszer kaptak ki, ezzel továbbra is ők a ligautolsók.

A Pacers legjobb dobói: Bogdanovic 24/9, Collison 16, Turner 15/6
A Knicks legjobb dobói: Mudiay 21/9, Dotson 18/12, Knox 16/12

Philadelphia 76ers–Cleveland Cavaliers 106–99

Majdnem megégett a Philly. Jimmy Butler nélkül is muszáj volt legyőznie a back-to-back érkező Clevelandet a hazai csapatnak, de talán túl könnyedén indult a meccs a Brown-legénység számára, mert a 24-12-re nyert első negyed után nagyon visszavett a társaság és a végén kis híján bajba került. Onnantól borzasztóan akadozott a támadójáték és védekezésben is sok volt a hiba, a Cavs pedig ezt maximálisan kihasználta, szűk három perccel a vége előtt fordított, úgyhogy 96-97-nél ismét pfújolni kezdett a philadelphiai közönség. Itt azonban összeszedték magukat a hazaiak, Mike Scott bevert egy hármast, majd Joel Embiid pillanatai következtek: volt egy hatalmas zsákokása, egy clutch blokkja, végül 4/4 büntetőt is a gyűrűbe küldött, úgyhogy a pfújolást hamar felváltotta az "MVP" rigmus. A rengeteg eladott labdára és a sokszor minden energiát, szenvedélyt nélkülöző játékra így sem lehetnek büszkék, de végül az említett Embiid (17 pont, 19 lepattanó, 5 gólpassz, 4 blokk), valamint Ben Simmons (26 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz) vezérletével nagy nehezen behúzták a győzelmet, úgyhogy őrzik keleti harmadik helyüket - most két nehéz back-to-back és összességében 14-ből 9 idegenbeli meccs következik számukra az alapszakasz végén, mindenképpen javulniuk kell.

Jó irányba halad a Cleveland. Legalábbis Larry Drew vezetőedző így fogalmazott a meccs után a vereség ellenére, hiszen a Toronto elleni győzelem másnapján, Kevin Love nélkül partiban voltak Philadelphiában, ami nem kis teljesítmény nem hogy tőlük, de egy komolyabb csapattól is - ne feledjük, ez a Cavs tankoló üzemmódban van, az utóbbi időben, főleg az All-Star óta viszont szemlátomást mindenkire veszélyt jelent. A védekezésük meglepően hatékonyan működött ezúttal, támadásban viszont nagyon hiányzott a back-to-back miatt kiültetett Love, hiába próbálkozott Collin Sexton (26 pont, 4/7 tripla), csapatszinten 40% alatt maradtak mezőnyből és összesen nyolc büntetőt harcoltak ki, hiányzott belőlük az igazi átütőerő. Így is közel jártak egy újabb bravúrhoz, de a végén a Philly megemberelte magát, úgyhogy ez ezúttal elmaradt, gond viszont természetesen nincs Clevelandben, ha így folytatják, jó hangulatban fejezhetik be a szezont.

A 76ers legjobb dobói: Simmons 26, Redick 17/12, Embiid 17/3
A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 26/12, Osman 18/12, Clarkson 13

Chicago Bulls–Los Angeles Lakers 107–123

James most nyerni akart. Ugyan a Lakersnél nem prioritás most már a győzelem, ezen az estén LeBron James mégis úgy érezte, hogy érdemes lenne nyerni, úgyhogy a botrányosan gyenge első negyed után hátára vette és sikerre vezette csapatát. A nyitó játékrészben kilenc ponttal égett a LAL akkor is, amikor James fent volt, de mindebből 18 lett, miután leült, innen kellett összeszedniük magukat, a második negyedtől kezdve azonban már ők diktáltak: azt 13, a harmadik játékrészt pedig 19 ponttal nyerték meg, úgyhogy átgázoltak ellenfelükön. A záró etapban még jött egy hullámvölgyük, amikor 14 pontos előnyük négy egységre csökkent, de ott is James mondta azt, hogy elég és több nagy kosárral stabilizálta csapatát, úgyhogy végül 36 ponttal és 10 lepattanóval, 15/23 jó dobással zárt - december közepén, még a sérülése előtt dobott utoljára ennyi pontot. Persze most segítsége is akadt, Kyle Kuzma pályára lépett és 21 egységet szórt, a padról pedig Caldwell-Pope tett hozzá 24-et 4/8 triplával, ráadásul Rajon Rondo is dupla-duplával (14 pont, 10 gólpassz) jelentkezett - ha értelme már nincs is, azért egy győzelmet csak behúzott a Los Angeles.

Nagyon hiányzott LaVine. Legutóbb sem működött jól a Bulls Zach LaVine nélkül, a hátvéd pedig most sem tudott játszani, úgyhogy a nagyszerű első negyed után megint bajba került a gárda, nem volt meg az egyensúly - ráadásul most Lauri Markkanen is gyenge napot fogott ki (4/17 mezőnyből, 0/8 tripla), ezt pedig már nem bírhatta el az együttes. Robin Lopez (20 pont, 9/14 mezőnyből), Kris Dunn (18 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz) és Otto Porter (19 pont, 9 lepattanó, 4/8 tripla) igyekezett, de ez így kevés volt LeBron Jamesék ellen, védekezésben egyáltalán nem tudtak mit kezdeni ellenfelükkel, úgyhogy újabb vereséget könyvelhettek el - a játékuk nem teljes, ha a fontos láncszemek közül bárki is kiesik, úgyhogy bíznak abban, hogy LaVine következőleg már visszatérhet.

A Bulls legjobb dobói: Lopez 20, Porter 19/12, Dunn 18/6
A Lakers legjobb dobói: James 36/6, Caldwell-Pope 24/12, Kuzma 21/6

New Orleans Pelicans–Milwaukee Bucks 113–130

A Bucks akarata érvényesült. A vendégek szájíze szerint alakult a meccs abból a szempontból, hogy nagy volt az iram, az ellenfél kérdés nélkül elvállalta azokat a dobásokat, amiket Mike Budenholzer csapata szeretett volna, ebből pedig jó ritmusban, lendületesen tudott támadni a Milwaukee - ugyan kintről Bledsoe-ék sem dobtak jól (30% alatt), de nagyrészt így is az történt a pályán, amit ők akartak. Az első negyedben ebből még nem származott előnyük, a második-harmadikban azonban húsz pont feletti fórt építettek ki és végül úgy nyertek 17 egységgel, hogy nem is kellett megszakadniuk: Giannis Antetokounmpo (24 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 10/10 büntető) például csak 26, Malcolm Brogdon (18 pont, 7/10 mezőnyből) pedig csak 20 percet játszott, 30-nál többet senki sem töltött a parketten. Az utóbbi meccsek botlásai ellenére így továbbra is három mérkőzés a társaság előnye a tabella élén és mivel a hátralévő sorsolása egyáltalán nem rossz, valószínűleg az egészség megőrzése lesz Budenholzer fő feladata.

Gentry nem bánja a sok triplát. A hazaiak vezetőedzője, Alvin Gentry szerint nem baj, hogy franchise-rekordot jelentő 47 hárompontost emelt rá csapata, mert ő úgy látta, hogy ebből 38 igazán jó helyzet volt, hiszen a Bucks védekezése abszolút ezt adta oda szokás szerint - csak ebből a 47-ből mindössze tíz esett be, sok üres távolit hibáztak el, ezért szenvedtek vereséget. Emellé azért odatehetjük a pocsék védekezést is, úgyhogy hiába volt nagyon aktív 21 perce alatt Anthony Davis (21 pont, 12 lepattanó, 2 blokk), hiába hozta sorozatban második tripla-dupláját Elfrid Payton (erre utoljára New Orleans-játékosként Chris Paul volt képes), illetve hiába jutott megint 20 pont fölé Julius Randle, nem tudtak meglepetést okozni, ennyi "kellemetlenség" nem zavarta meg a ligaelső Milwaukee-t. A Pels így zsinórban negyedszer kapott ki és már csak egy meccsel előzi meg a Memphist, illetve másféllel a Dallast, könnyen csúszhat még jobb pozícióba is a gárda.

A Pelicans legjobb dobói: Randle 23/6, Davis 21/3, Payton 14/6, Jackson 14
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 24, Middleton 23/6, Brogdon 18/6

Dallas Mavericks–San Antonio Spurs 105–112

Csak egy átlagos Doncic kellett volna. Eddigi NBA-pályafutása talán legrosszabb meccsét játszotta a közel sem 100%-os állapotban (kezelték a térdét) pályára lépő újonc Luka Doncic, pedig ha csak átlagos napot fog ki, minden esélyük meglett volna a bravúrgyőzelemre. A szlovén azonban ezúttal 5/18-at dobott mezőnyből 1/7 triplával, ezt megtetézte 1/9 büntetővel (!), hét gólpasszára pedig jutott kilenc eladott labda, úgyhogy az ő teljesítménye most mintapéldája volt az angol offnight kifejezésnek - csak közben Jalen Brunson (34 pont, 12/16 mezőnyből, 4 gólpassz) parádézott és Dwight Powell (20 pont, 7 lepattanó) is jól játszott, úgyhogy a gyenge első negyed után így is látótávolságon belül tudtak maradni. Doncic kimaradó dobásai és hibái viszont ezúttal nem fértek bele, a felzárkózásuk során is sok fontos pontot hagyott az asztalon (106-101-nél például 0/2-t dobott a vonalról, fél perccel a vége előtt), hiába jöttek vissza egészen három egységnyire, így nem tudtak fordítani, úgyhogy sorozatban hatodik, az utóbbi 12 meccsükből pedig a tizenegyedik vereségüket gyűjtötték be.

Tovább menetel a Spurs. Zsinórban hatodik győzelmét húzta be a San Antonio, méghozzá szinte végig okosan, tudatosan kosárlabdázva, hiszen az első negyed közepétől kezdve folyamatosan előrébb járt a vendégcsapat. A remekül játszó DeMar DeRozan (33 pont, 11/19 mezőnyből, 11/11 büntető, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés) és LaMarcus Aldridge (28 pont, 11/19 mezőnyből, 6/6 büntető, 7 lepattanó) mellé felnőtt Derrick White (23 pont, 10/16 mezőnyből, 7 gólpassz) is és többé-kevésbé kontrollálták a meccset, kordában tartották a Mavs rohamait és amikor a hazaiak a végén három pontra feljöttek, Bertans azonnal bevert egy hármast, DeRozan pedig egy kettest, hogy megnyugtassa a kedélyeket. DeRozan azt mondta, hogy az ilyen találkozók lemenedzselése nem könnyű feladat, de ők jól csinálták, úgyhogy elégedett, ezzel a sikerrel pedig már a nyugati hatodik helynél jár a társaság.

A Mavericks legjobb dobói: Brunson 34/9, Powell 20/3, Doncic 12/3
A Spurs legjobb dobói: DeRozan 33, Aldridge 28, White 23/9

Denver Nuggets–Minnesota Timberwolves 133–107

Gálázott a Denver. A GSW elleni vereség után volt idő pihenni és készülni erre a találkozóra Denverben, Mike Malone pedig most maximálisan elégedett lehetett azzal, amit látott: a Nuggets önzetlenül, látványosan, pontosan, remek ritmusban játszott és kiütéses győzelemmel örvendeztette meg szurkolóit. A hazaiaknál egyénileg Jamal Murray (30 pont, 4/6 tripla), Paul Millsap (23 pont, 4/5 tripla) és Monte Morris (16 pont, 6 gólpassz, 4/5 tripla) is remekelt, mindannyian szétdobták a Minnesota védekezését, a Jokics-Plumlee centerpáros pedig 15 gólpasszt osztott szét, az ő látványos megoldásaik miatt többször is talpra ugrott a közönség. A csapat 2013 óta először jutott el negyven gólpasszig, amit 60%-os mezőnymutatóval és 60%-os triplázással tetézett, úgyhogy tényleg valóságos gálameccsel hozta a kötelező győzelmet és egyetlen mérkőzésre megközelítette a nyugati éllovas Warriorst.

Nem volt esélye a Wolvesnak. A vendégeknél egyedül a nem 100%-osan pályára lépő Karl-Anthony Towns (34 pont, 10 lepattanó, 3 blokk) hozta a szintet, Teague, Wiggins és Rose nélkül viszont érdemi esélyeik nem lehettek a liga egyik legnehezebb idegenbeli helyszínén. Az első negyedet rögtön el is veszítették tizenegy ponttal és bár a másodikat nagyjából egálra hozták, a fordulást követően már könnyedén szedte őket szét a denveri gépezet, védekezésben egy percig sem volt közük ellenfelükhöz, támadásban pedig Townst leszámítva senki sem tudott felnőni a feladathoz, úgyhogy négyből három győzelem után most egy méretes pofonnal utazhatnak tovább Salt Lake Citybe.

A Nuggets legjobb dobói: Murray 30/12, Millsap 23/12, Jokics 18
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 34/6, Jones 16/6, Reynolds 12/12

Los Angeles Clippers–Portland Trail Blazers 104–125

McCollum volt a döntő faktor. A vendégek hátvédje 0/7 dobással kezdte ezt a mérkőzést, de nem vesztette el az önbizalmát, továbbra is elvállalta a megszokott helyzeteit és ez kifizetődő taktikának bizonyult: a következő 14 kísérletéből 12-t a gyűrűbe küldött és végül 35 pontig jutott, ráadásul az ő extrája döntötte el a rangadót a Portland javára. A végig szoros találkozón egy ponttal vezetett a Blazers szűk kilenc perccel a vége előtt, amikor McCollum zsinórban 13 pontot, közte három triplát bombázott be, mindezzel egy 15-3-as, összességében pedig 21-5-ös futást vezényelt le, ami döntőnek bizonyult - az elfáradó Clippers erre már nem tudott válaszolni, az itt kiharcolt vendégelőny kitartott a találkozó végéig. McCollum mellett Damian Lillard (20 pont, 12 gólpassz) és Jusuf Nurkic (20 pont, 12 lepattanó) is hozta, amit kellett, a padról Enes Kanter és Seth Curry is elérte a tízpontos határt, úgyhogy nagyon fontos győzelemmel kezdték hárommeccses idegenbeli túrájukat, most mennek tovább New Orleansba, aztán San Antonióban zárják a kirándulásukat.

Elfogyott az erő a Clippersnél. A Boston legyőzésének másnapján, a back-to-back második felén lépett pályára a Los Angeles és bár sokáig jól működött a társaság, a végére Lou Williams szerint elfogyott az erejük - sok nagy győzelmet arattak mostanában és ez rengeteg energiájukat emésztette fel. Három negyeden keresztül így is bőven benne volt az újabb siker számukra, ha nem is sokkal, de nagyrészt ők vezettek annak ellenére, hogy a back-to-back miatt Danilo Gallinarit kiültették, a 25 támadópattanó sokáig elég volt ahhoz, hogy reális győzelmi esélyeik legyenek. Az utolsó játékrészben azonban már kifulladtak, jött a McCollum-show, ez pedig megtörte őket, annyi már nem volt bennük, hogy sebességet váltsanak és felzárkózzanak, úgyhogy 40-20-ra elvesztették ezt a negyedet és zsinórban öt győzelem után az első vereségüket könyvelhették el.

A Clippers legjobb dobói: Harrell 22/3, Williams 18, Gilgeous-Alexander 15/3
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 35/18, Nurkic 20, Lillard 20/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Indiana Pacers–New York Knicks 103–98
(27–29, 28–23, 30–21, 18–25)
Philadelphia 76ers–Cleveland Cavaliers 106–99 (24–12, 29–35, 28–30, 25–22)
Chicago Bulls–Los Angeles Lakers 107–123 (34–16, 26–39, 24–43, 23–25)
New Orleans Pelicans–Milwaukee Bucks 113–130 (23–23, 25–33, 41–45, 24–29)
Dallas Mavericks–San Antonio Spurs 105–112 (24–34, 29–26, 21–24, 31–28)
Denver Nuggets–Minnesota Timberwolves 133–107 (31–20, 27–28, 36–30, 39–29)
Los Angeles Clippers–Portland Trail Blazers 104–125 (30–23, 22–27, 32–35, 20–40)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik