Budapesten fedezték fel, a Realnál lett sztár az NBA szlovén csodagyereke

Vágólapra másolva!
2019.11.21. 21:24
null
Luka Doncic, a Dallas Mavericks szlovén légiósa az NBA egyik legjobb formában lévő játékosa jelenleg (Fotó: AFP)
Fenomenális idényt fut – különösen egy másodéveshez képest – Luka Doncic az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA). A Dallas Mavericks szlovén csodagyereke sorra döntögeti a rekordokat, olyan ütemben szállítja a tripla duplákat és a lenyűgöző teljesítményeket, ami a legnagyobb sztárokra jellemző. Korai lenne persze még messzemenő következtetéseket levonni, de annyi bizonyos, hogy a 2019–2020-as évad eddigi egyik legjobbja, és ha így folytatja, határ a csillagos ég. Portré.

MÁR 7 HÓNAPOSAN KOSÁRLABDÁT FOGOTT, 18 ÉVESEN HALMOZTA A DÍJAKAT

A Dallastól több mint kilencezer kilométerre fekvő Ljubljanában látta meg a napvilágot Luka Doncic, aki édesapja, a korábbi profi játékosból edzővé váló Sasa elmondása szerint hét hónaposan ért először kosárlabdához. Kisgyermekként egy miniatűr palánkkal játszadozott, azaz a DNS-ében volt a sport. Tinédzserként más sportágakat is kipróbált, volt tehetsége a labdarúgáshoz is, de azt „kinőtte”, és magassága miatt – valamint édesapja sugallatára – inkább a kosárlabdát választotta.

Milyen jól tette!

NÉVJEGY: LUKA DONCIC
Született: 1999. február 28., Ljubljana (Szlovénia)
Posztja: irányító/dobóhátvéd
Klubjai: Real Madrid (2015–2018), Dallas Mavericks (2018–)
Sikerei: 3x spanyol bajnok (2015, 2016, 2018), Euroliga-győztes (2018), 2x Király-kupa-győztes (2017, 2018), Európa-bajnok (2017)
Egyéni elismerései: Euroliga-MVP (2018), Euroliga final four MVP (2018), spanyol liga MVP (2018), NBA Év újonca (2019), NBA Év újonccsapatának tagja (2019)

Az Olimpija Ljubljana utánpótlásában nevelkedett, tudására 2011-ben egy Budapesten rendezett nemzetközi tornán figyeltek fel. Tizenkét évesen egészen a döntőig vezette a szlovén klub U14-es együttesét, a fináléban azonban a Barcelona ellen már nem sikerült a bravúr. Doncicra – akit a torna legértékesebb játékosának (MVP) választottak – itt figyelt fel a Real Madrid, amely előbb kölcsönvette, majd ötéves szerződést írt alá vele. Luka ekkor 13 éves volt, és a spanyol fővárosba költözött, ahol más sportolókkal – többnyire labdarúgókkal és kosarasokkal – lakott együtt. Példaképe egyébként a görög Vasszilisz Szpanulisz volt, akinek tiszteletére ő is a hetes mezszámot választotta.

Végigjárta a madridiak korosztályos csapatait, majd 2015 áprilisában bemutatkozott a felnőttek között. Tizenhat évesen, két hónaposan és két naposan a Real Madrid történetének legfiatalabb debütánsa lett – a spanyol liga (ACB) históriás könyvébe is beírta magát a harmadik legfiatalabb újoncként, a rangsorban Ricky Rubio áll előtte, aki napjainkban szintén az NBA-ben játszik. A 2015–2016-os volt az első teljes idénye a Real Madridban (ekkor mutatkozott be az Euroligában is), de igazán az ezt követő évadban kezdett kibontakozni.

2016 decemberében a Brose Bamberg elleni győzelemből 16 ponttal, 6 lepattanóval, 5 gólpasszal és 3 labdaszerzéssel vette ki a részét, amivel megválasztották a forduló legjobbjának az Euroligában – természetesen a maga 17 évével ő lett a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a díjat. A 2016–2017-es idényben még kétszer elnyerte ezt az elismerést, nem csoda, hogy a kiírás végén őt választották meg az Euroliga legjobb fiataljának – ezzel egy időben a spanyol bajnokságban is megkapta ezt a díjat. A nyáron rendezett Európa-bajnokságon mindezt megfejelte egy aranyéremmel, Szlovénia mind a kilenc meccsét megnyerve lett kontinensbajnok.

A REAL MADRIDDAL MINDENT MEGNYERT, JÖHETETT AZ NBA

Az igazi áttörés Doncic számára azonban a 2017–2018-as idény volt, amikor Sergio Llull súlyos térdsérülése miatt az addiginál jóval nagyobb szerep jutott neki. Ő pedig élt a lehetőséggel: októberben az Euroligában, decemberben a spanyol ACB-ben lett a hónap játékosa – mondanunk sem kell, a legfiatalabbként kapta meg mindkét elismerést. 2018 májusában ismét történelmet írt: 17 pontjával, 10-10 lepattanójával és gólpasszával tripla duplát ért el a Real Betis ellen – erre a spanyol bajnokságban a 2006–2007-es idény óta nem volt példa, összességében is előtte mindössze hatszor.

EURÓPAI DOMINANCIA
A legutóbbi idényben LeBron James fogalmazott meg egy igen elgondolkodtató mondatot, hogy „az európaiak gyorsabban fejlődnek, mint az amerikaiak”. Mondta ezt annak tükrében, hogy a két legrangosabb elismerést, az alapszakasz MVP-jének járó díjat és az Év újoncának járót is európai kosaras kapta meg – előbbit a görög Jannisz Antetokounmpo Dirk Nowitzki után másodikként, utóbbit pedig a szlovén Luka Doncic. Az ESPN által vezetett hatékonysági rangsorban (PER) ők ketten állnak az élen a jelenlegi idényben is. Doncic csapattársa, a lett Kristaps Porzingis is kezd formába lendülni. A Utah Jazz francia centere, Rudy Gobert is remekel ebben az idényben dupla duplát átlagolva, míg a Suns spanyol hátvédje, Ricky Rubio NBA-karrierje eddigi legjobb heteit produkálja. És akkor nem beszéltünk még Nikola Jokicsról, Bojan Bogdanovicsról, a jelenleg sérüléssel bajlódó Jusef Nurkicról vagy a spanyol válogatott Serge Ibakáról. És a sort még folytathatnánk...

Az Euroligában győzelemre vezette a Real Madridot a Fenerbahce elleni döntőben, hasonlóan tett a spanyol bajnokságban is, amelyben a királyiak a Kirolbet Baskoniát gyűrték le. Mindkét sorozatban megválasztották a legértékesebb játékosnak (MVP), valamint a legjobb fiatalnak járó elismerést is besöpörte. Egy ilyen idény után szinte borítékolható volt, hogy küszöbön áll a klubváltás, az irány nem is lehetett más, mint a „világ legjobb bajnoksága”, az NBA.

Érdekesség, hogy több amerikai franchise is ódzkodott tőle a kezdetekben, ami az ESPN szerint leginkább annak köszönhető, hogy a fehér, ráadásul európai játékosokra vonatkozó sztereotípia élénken él bizonyos helyeken. Azt gondolták, hogy Európában a csúcsra ért, és nincs több benne, az NBA-ben megbukik majd. Ráadásul lassúnak is tartották, hiányolták belőle a robbanékonyságot, az atletikusságot. Luka Doncic azonban rácáfolt a kétkedőkre: ott volt a 2018-as játékosbörzén (draft), és az első kör harmadik kiválasztottjaként az Atlanta csapott le rá, majd rögvest elcserélték Dallasba az 1/5-re kihúzott (és remek teljesítményt nyújtó) Trae Youngért és egy 2019-es első körért cserébe. Sokan a draft 1/1-es pickjének várták, de a Phoenix Suns és a Sacramento Kings elszalasztotta a lehetőséget –mindkét csapat eléggé mellényúlt.

Előbbi Deandre Aytont választotta, aki jelenleg 25 mérkőzésre szóló eltiltását tölti (tiltott szert használt), utóbbi Marvin Bagley III-t, aki jelenleg sérüléssel bajlódik. Nem kérdés, hogy a Dallas Mavericks csinálta a legjobb üzletet a 2018-as játékosbörzén. Első idényében februárban jutott el a harmadik tripla duplájáig, amivel az NBA történetének legfiatalabbja lett ebben a mutatóban – átadva a múltnak Magic Johnson rekordját. Összességében 20 pontot, 5 lepattanót és 5 gólpasszt átlagolt újoncként, éspedig a liga történetében ötödik játékosként, olyanokhoz csatlakozva, mint Oscar Robertson, Michael Jordan, LeBron James és Tyreke Evans. Pau Gasol után második európaiként kapta meg az Év újoncának járó díjat.

És ez csak a kezdet volt...

A Real Madriddal mindent megnyert, kezeiben a bajnoki címért és az MVP-nek járó trófeákkal (Fotó: AFP)
A Real Madriddal mindent megnyert, kezeiben a bajnoki címért és az MVP-nek járó trófeákkal (Fotó: AFP)

UNIVERZÁLIS JÁTÉKOS: UGYANOLYAN JÓL DOB, MINT PASSZOL

Arra ugyanis kevesen számítottak, hogy Luka Doncic úgy kezdi meg a második idényét –azaz a jelenleg zajlót –, ahogy tette. Az eddig lejátszott 14 mérkőzésen ő az egyetlen, aki a top 11-ben van az átlagolt pontok (29.9), a lepattanók (10.6) és a gólpasszok (9.4) tekintetében – a statisztikákkal foglalkozó basketball-reference.com pedig kimutatta, hogy ilyen masszívan idényt 20 évesen még soha senki sem kezdett az NBA-ben! Sem LeBron James, sem Michael Jordan. Kis híján mindhárom fő mutatóban két számjegyűt átlagol, ami egészen elképesztő teljesítmény – különösen egy másodévestől. De mitől ilyen jó Luka Doncic?

MÁRMINT, ILYEN JÓ:

Nos, a spanyol Marca napilap által „csodagyereknek” hívott szlovén kosárlabdázó valóban nem a leggyorsabbak közé tartozik, de ritmusváltásaival a legjobb védőket is faképnél tudja hagyni. Törzse és tartása rendkívül stabil, 201 centiméteres magassága ellenére a súlypontja viszonylag alacsonyan van, így a lassú labdafelhozatalok után gyors irányváltásokkal és remek labdaérzékével bárkit képes állva hagyni. Ennek köszönhetően sokszor tör be a festékbe, dobásainak közel 70 százalékát innen indítja – az elmúlt idényben mindössze hat százalékban vállalkozott közelről.

Életkorához képest rendkívül higgadt és magabiztos minden szituációban. Ha jó zárást kap, kosárra tör, ha nagy a forgalom előtte, remekül alkalmazza az úgynevezett „visszalépős” dobást, amelynek James Harden a nagymestere a ligában. Repertoárja nagyon széles, mindemellett kiválóan lát a pályán. Otthonosan érzi magát, ha kettő a kettő elleni játékra kerül sor, de a pick-and-roll mellett gyakran passzol átlósan, akár 10-15 méterről is, tiszta dobóhelyzetbe hozva a hárompontosvonalnál várakozó csapattársát – az ESPN nem véletlenül írta róla azt, hogy olyan, mint LeBron James fiatalon. Vagy talán még jobb is: ő lett az NBA történetének legfiatalabb játékosa, aki egymás után két 35 pontos tripla duplát hozott össze. Valahogy így:

Posztját nehéz meghatározni, ugyanis irányítót, dobóhátvédet és kiscsatárt is tud játszani. Leginkább irányítóként érzi jól magát a parketten, kreativitásának köszönhetően a legkifacsartabb helyzetből is képes jó passzt adni, ráadásul remek fizikuma (201 cm és 99 kg) miatt az egy egy elleni szituációkban és a lepattanózásban is erős. Shannon Sharpe korábbi NFL-játékos a Fox Sports műsorában úgy fogalmazott: „ő áll a legközelebb ahhoz, amit Larry Birdtől láttunk a parketten”. Steph Curry edzője, Brandon Payne az NBC-nek pedig azt mondta: Doncicnak olyanok a képességei, mint a Golden State Warriors irányítójának. A dicséreteket még hosszasan sorolhatnánk, szinte nincs olyan szakértő vagy edző/játékos, aki manapság ne zengene ódákat a Mavericks 20 éves üdvöskéjéről. Nemrég egymaga több pontot dobott az első negyedben, mint a kulcsembereit nélkülöző GSW:

A Dallasnak szüksége is van a szlovén kiválóságára minden mérkőzésén, hiszen a tűzerő jelentősen csökken, ha Doncic nincs a parketten. A fentebb említett Magic Johnson 20 évesen nyerte meg első bajnoki gyűrűjét, igaz, mellette olyan társak játszottak, mint Kareem Abdul-Jabbar vagy Michael Cooper. Doncic leginkább Kristaps Porzingisre számíthat, aki a teljes előző idényt kihagyta térdsérülése miatt, így kevésbé meglepő, hogy egyelőre hullámzó teljesítményt nyújt. A texasiak remélik, hogy a szlovén hátvéd legalább olyan sikeres lesz a csapatnál, mint az idén visszavonult német Dirk Nowitzki, aki 2011-ben bajnoki címig vezette a Mavst.

Egy biztos: Luka Doncicot a tengerentúli sportsajtó már most az MVP-jelöltek, valamint a leendő All Star-csapattagok között emlegeti. Ha így folytatja az előttünk álló években is, az NBA egyik legnagyobb sztárja válhat belőle.

(Felhasznált források: ESPN, Sports Illustrated, Yahoo)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik