Brooklyni bravúr a Lakers vendégeként; javított a Boston

Vágólapra másolva!
2020.03.11. 10:01
null
A Brooklyn Nets alaposan meglepte a nyugati listavezető Lakerst (Fotó: AFP, archív)
Címkék
Idegenben, két ponttal verte a nyugati listavezetőt a Nets az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában - közben Indianában nyert a Celtics, de győzött a Clippers és a Rockets is. San Antonióban kapott ki a Dallas, Memphisben nyert az Orlando, visszavágott a Phoenixnek a Portland.

 

Indiana Pacers–Boston Celtics 111–114

Ezt már megnyerte a Boston. Több szoros, fájdalmas vereség után ezúttal nem rontotta el a jó helyzetét a Celtics, a vendégek a nyolc ponttal nyert első negyed után is lendületben maradtak és vezettek már 19 ponttal is, mielőtt a menetrendszerű összeomlás azért elérte őket a záró etapban. Ezúttal viszont ez nem került a meccsükbe, ugyan a végén már hátrányba kerültek, de tudtak még válaszolni: a záró etapot még 14 pontos előnnyel kezdték, aztán a hajrában már ők égtek hárommal, de az utolsó két percben előbb Theis bevert egy triplát, majd Tatum zsákolt, aztán jött Smart betöréses duplája, amellyel visszavették a vezetést. Sabonis kosara után volt még 111-112, de az OKC elleni meccsel ellentétben Kemba Walker ezúttal nem hagyta el a labdát, hanem kiharcolt és bedobott két büntetőt, az utolsó indianai támadást pedig sikerült levédekezni, úgyhogy megtörték rossz szériájukat. Egyénileg Tatum (30 pont, 11/22 mezőnyből, 6 lepattanó, 4 labdaszerzés), Hayward (27 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) és Theis (20 pont, 8/12 mezőnyből, 2 blokk) emelhető ki leginkább, ezzel a sikerrel pedig matematikailag is biztosították helyüket a rájátszásban.

Pedig Oladipo feljebb kapcsolt. Idei legjobb meccsét játszotta a hosszú sérülés után még csak a formáját kereső Victor Oladipo, a Pacers hátvédje 27 pontos szezoncsúcsot szórt 9/16-os mezőnymutatóval, 5/7 triplával, 7 lepattanóval és 4 gólpasszal, ő volt csapata egyik legjobbja, ezúttal megfelelően pótolta a hiányzó Malcolm Brogdont - ennek ellenére mégsem tudtak nyerni. Pedig mellette Domantas Sabonis (28 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz) és TJ Warren (22 pont 50%-kal) is hozta magát, Myles Turner (16 pont, 8 lepattanó, 4 blokk) sem maradt adós, de fele annyi büntetőt harcoltak ki, több labdát adtak el és kintről is kevesebb veszélyt jelentettek, mint ellenfelük, csapatszinten nem működtek olyan hatékonyan, mint a Celtics. Három negyeden keresztül igazából ez a Boston meccse volt, aztán a záró etapot sikerült izgalmassá tenniük, de a végjátékot elrontották, így maradt a vereség - így is a Sixers előtt vannak a tabellán, őrzik a keleti ötödik helyüket.

A Pacers legjobb dobói: Sabonis 28, Oladipo 27/15, Warren 22
A Celtics legjobb dobói: Tatum 30/9, Hayward 27/9, Theis 20/6

Washington Wizards–New York Knicks 122–115

A Wizards jött ki jobban a hullámzásból. A hazaiak 14 pontos előnyt építettek fel az első negyedben, aztán jött egy komolyabb negatív szériájuk és később már ők voltak 18 pontos hátrányban, de ez sem bizonyult végleges felállásnak, a pontosabbá váló Bradley Beal vezetésével ezt eltüntették és végül mégis nyertek - a második félidőt összesen 23 ponttal húzták be, ott már ők diktáltak. Ennek alapját Beal játéka jelentette, aki végül 39 pontig jutott és a második félidőben már hatékonyabban is célzott, mint előtte, de mellette Shabazz Napier (21 pont, 6 gólpassz), vagy Thomas Bryant (15 pont, 10 lepattanó) is hozzátette a magáét - végül 40% feletti triplamutatóval zártak és matematikailag még tartják magukat a playoff-harccal kapcsolatban.

Hiába volt több jó teljesítmény a Knicksnél. Főleg Frank Ntilikinát érdemes kiemelni a vendégeknél, aki 20 ponttal, 6/9 jó dobással és 10 gólpasszal szállt be a kispadról, de Bobby Portis is dobott egy húszast és összesen heten érték el náluk a tízpontos határt - mindenki hozzátette, amit tudott, legalábbis támadásban. Túldobni viszont így sem sikerült a Washingtont, a hazaiaknál Beal extrája mindenképpen pluszt jelentett és a második félidőben igazából már egyértelmű volt a helyzet, ott nem tudta tartani a lépést az egyébként 50% felett dobó New York. Érdekesség, hogy a csarnokban még félház sem volt és a kint lévő nézők egy jelentős része is a Knicksnek szurkolt, vagy a koronavírus, vagy más miatt, de nem nagyon érdekelte az embereket a találkozó.

A Wizards legjobb dobói: Beal 39/12, Napier 21/9, Bryant 15/3
A Knicks legjobb dobói: Portis 20/3, Ntilikina 20/9, Randle 16, Barrett 16/3

Chicago Bulls–Cleveland Cavaliers 108–103

Bejött a változtatás. Felforgatta a Zach LaVine nélküli kezdőt Jim Boylen Chicagóban, bekerült a pontszerző Coby White és kikerült a mezőnymunkában hasznos Tomas Satoransky, ez pedig jót tett a társaságnak. White kicsit azért izgult élete első kezdőötösben töltött meccsén és eladott kilenc labdát, de így is dobott 20 pontot és egyrészt az ő tűzereje, aktivitása nagyon kellett csapatának, másrészt védekezésben is odatette magát, sokat és jól fogta Collin Sextont - egyébként az egész csapaton érezni lehetett az energiát, megnyerték a lepattanózást, kiválóan védekeztek, úgyhogy a záró etapban sikerült a maguk javára eldönteni a meccset. 83-83-nál még egálra álltak a felek, aztán begyújtották a rakétákat a hazaiak és egy 11-2-vel állva hagyták ellenfelüket, amire ugyan még egyszer válaszolt a Cavs és visszajött két pontra, de a vezetést többször már nem adta át a Bulls, a szükséges büntetőket a helyére küldte. Így végül értékes győzelmet arattak, magukhoz képest jól is játszottak, úgyhogy bizakodva utaznak el Orlandóba.

Most nem volt olyan jó a Cleveland. Nagycsapatokat is megviccelt mostanában a Cavaliers, ezúttal viszont egy olyan együttessel találta szemben magát, amely még jobban pörgött, még jobban akart, az intenzitás szintje a megszokottakkal ellentében most nem a vendégek mellett volt. Az 50%-os mezőnymutató még rendben van, Sexton és Drummond egyénileg sem játszott rosszul az összesen 11 eladott labda ellenére, de csak hat triplát dobtak be csapatszinten, a palánk alatti harcban alulmaradtak, így pedig a játékuk alapja nem volt meg - végig szorosan alakult a küzdelem, de a hajrában ők hibáztak többet, így az utóbbi meccsek sikerei után most kellemetlen vereséget szenvedtek.

A Bulls legjobb dobói: White 20/6, Carter 17, Markkanen 15/9, Valentine 15/9, Porter 15/6
A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 26, Drummond 21, Love 17/6

Houston Rockets–Minnesota Timberwolves 117–111

Javított a Houston. Négy csúnya vereség után muszáj volt nyernie ezt a meccset a hazai csapatnak, de ez megint nem ment egyszerűen, az első negyedet kilenc ponttal elvesztették a texasiak és még a nagyszünetben is hátrányban voltak, egyáltalán nem tudták érvényesíteni az akaratukat. A harmadik negyedben aztán sikerült beletalálniuk egy jó szériába, Mike D'Antoni vezetőedző szerint itt egy kicsit kétségbeesetten, de emiatt keményebben kosárlabdázott csapata és itt sikerült egy futással megfordítani a meccset. Ez adott nekik némi önbizalmat, volt még egy 8-0-s rohamuk, amellyel már tíz pont feletti előnybe kerültek és innentől nem rontották el a végét, nagy csatában ugyan, de valahogy kiizzadták a kötelezőt. Russell Westbrook 27 pontot szerzett és egymaga nyolcat vállalt a harmadik negyedes kulcsfontosságú rohamból, 11/17 dobása beesett és az ő játéka megint elengedhetetlen volt számukra, James Harden pedig 37 egységet szórt 11/19-es mezőnymutatóval és 5/10 triplával - igaz, vele a pályán éppen -5-ben volt most a csapat. Kellett ez a győzelem, hogy megállítsák a zuhanást, de igazán meggyőzőek most sem voltak, ráadásul következőleg a Lakers vendégei lesznek...

Egy átlagos Beasley elég lehetett volna. A deadline óta Malik Beasley számít a Minnesota legjobbjának, rendszeresen húsz pont fölé jut, ezúttal viszont elveszett Westbrookék szorításában és 33 perc alatt megállt öt dobott pontnál, igazából az ő kosarai hiányoztak a Wolvesnak ahhoz, hogy rendesen működjön a játék. Nem lehetett panasz D'Angelo Russellre (28 pont, 8/15 mezőnyből, 5/12 tripla, 4 labdaszerzés), vagy Juan Hernangomezre (18 pont, 10 lepattanó, 4/8 tripla), tíz pont fölé jutott még Johnson, Culver és Reid is, csapatszinten 40%-kal tripláztak, de sem a harmadik negyed végén, sem a negyedik negyedben nem tudtak reagálni a Rockets rohamaira, nem tudtak ritmust váltani, vagy semmilyen szinten változtatni - sokáig az történt, amit ők akartak, a lepattanózást meg is nyerték, de nem tudták végigvinni az előnyüket, úgyhogy vereség lett belőle.

A Rockets legjobb dobói: Harden 37/15, Westbrook 27, Gordon 16/6
A Timberwolves legjobb dobói: Russell 28/15, Hernangomez 18/12, Johnson 16/6

Memphis Grizzlies–Orlando Magic 115–120

Felpörgött Ross és a Magic-kispad. Az első félidő még a Memphisé volt, a nagyszünetben tíz pont feletti hazai előny szerepelt az eredményjelzőn, a fordulás után viszont reagálni tudott az Orlando és gyakorlatilag egy negyed alatt eltüntette a hátrányát, hogy aztán a záró etapban kiharcolja a győzelmet. A vendégek a fordulás után összességében 70 pontot tettek fel a táblára és az utolsó negyedben döntő faktorrá vált Terrence Ross, aki a padról előlépve 18 pontot és 6/9 jó dobást villantott csak ebben a játékrészben - ő összesen 24 ponttal zárt, mellette 20-szal szezoncsúcsot szórt szintén csereként Michael Carter-Williams, de DJ Augustin is hozzátett 16 egységet a második ötösből. Összességében az utóbbi időben megszokott módon megint szépen járt a labda, megvolt a ritmus és sok fegyverük élesnek bizonyult annak ellenére, hogy Evan Fournier nem játszhatott, majd a hajrában is ők csinálták meg a clutch játékokat: a 8-0-s futásukra ugyan még válaszolt a Grizzlies, de 112-112 után Fultz egymás után két támadásból dobatott triplát Rosszal, ez pedig eldöntötte a küzdelmet. Az Orlando újabb nagyon szép győzelmet könyvelhetett el és továbbra is jó formában van, következőleg kötelező lenne hoznia a Chicago elleni hazait is.

Elrontotta a Memphis. Az első félidőben még uralta a meccset a Grizzlies és vezetett 17 ponttal is, onnan azért egy nyugati playoff-csapat lemenedzselhette volna az estét, de a második félidőben annyira lyukas volt a hazaiak védekezése, hogy semeddig sem tartott az előnyük. A dobóversenyt pedig végig nem bírhatták, Jonas Valanciunas (27 pont, 16 lepattanó, 9/10 mezőnyből), Ja Morant (21 pont, 5 gólpassz) és Dillon Brooks (21 pont, 4/7 tripla) ugyan hozta, amit kell, de nem álltak annyi lábon, nem dobtak úgy kintről és közel sem büntetőztek olyan pontosan, mint a Magic. A végén nekik is megvolt azért az esélyük, de 112-112 után elnéztek két védekezést, közben Morant vétett egy támadóhibát, majd négy másodperccel az órán Tyus Jones egyenlítőnek szánt hármasa is kimaradt - nagyon kellett volna nekik ez a siker a playoff miatt, így csökkent az előnyük a Portlanddel szemben.

A Grizzlies legjobb dobói: Valanciunas 27, Morant 21/3, Brooks 21/12
A Magic legjobb dobói: Ross 24/15, Carter-Williams 20/6, Vucsevics 19/3

San Antonio Spurs–Dallas Mavericks 119–109

Aldridge visszatért. Sorozatban hat kihagyott mérkőzés után állt újra rendelkezésre a Spursnél LaMarcus Aldridge, akire már csak azért is nagy szükségük volt, mert Dejounte Murray közben megsérült és ő nem tudott pályára lépni, így pedig támadásban még limitáltabbá vált a társaság. Aldridge nem okozott csalódást, rögtön beszórt 24 pontot, a kezdeti rozsda után már jól dobott, hátul volt három labdaszerzése és négy blokkja, lejátszotta Kristaps Porzingist, a csapat pedig vele most jól működött: DeRozan 12 gólpasszt osztott szét, White közel járt egy tripla-duplához, a Lyles-Belinelli-Mills hármas 10/15 triplát bombázott be, csapatszinten pedig 50% feletti mezőnymutatóval és 32 gólpasszal zártak. A remek teljesítményüket aztán a záró etapban koronázták meg, amelynek még kétpontos hátránnyal mentek neki, de alig öt perccel később már 11-gyel ők vezettek - itt 1/8-as mezőnymutatón tartották a Dallast, az ezzel szerzett lendület pedig győzelmet ért számukra. A folytatásban már nem botlottak, végigvitték ezt a különbséget, úgyhogy fontos győzelmet zsebeltek be és matematikailag még van esélyük a rájátszásra, főleg hogy a Memphis viszont vereséget szenvedett.

Porzingis is kell. Sorozatban másodszor játszott gyengén a lett magasember, aki egyébként előtte hosszú heteken keresztül remekelt és jelentette a Mavs játékának egyik alappillérét - most is azt jelenti, csak éppen nem tudja hozni az elvárt szintet, ezúttal 9 pontot szenvedett össze 15 dobásból és Aldridge-dzsel sem nagyon tudott mit kezdeni. Hiába játszott megint extrát Luka Doncic (38 pont, 13/26 mezőnyből, 6/13 tripla, 7 lepattanó, 8 gólpassz), hiába dobott 20 pontot nem 100%-os állapotban Tim Hardaway Jr., a gyengébb Porzingisszel és Seth Curry nélkül nem tudtak a Spurs fölé nőni, majd saját bevallásuk szerint kicsit bele is kényelmesedtek a meccsbe a negyedik negyed elején. Mire ebből felébredtek, addigra már hátrányban voltak, a San Antonio pedig lendületbe jött és többször nem tudták visszavenni a gyeplőt, úgyhogy újabb vereséget szenvedtek és így már két meccs a hátrányuk az előttük lévőkhöz képest.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 24/3, Gay 17/3, Belinelli 16/12
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 38/18, Hardaway Jr. 20/12, Finney-Smith 15/9

Portland Trail Blazers–Phoenix Suns 121–105

Visszavágott a Portland. Pár napja Phoenixben kikapott a Blazers, akkor Aron Baynes nagyon megszórta őket, most viszont Hassan Whiteside-ék kordában tartották a centert és úgy összességében a phoenixi támadójátékot is. A hazaiak remekül kezdtek, már az első negyedben volt tíz pont feletti előnyük, de utána azért visszajött a Suns és egy szoros, fordulatos meccset vívtak a felek egészen a záró etapig - ott viszont már érvényesítette akaratát a Portland és egy 19-10-es időszakkal meglépett ellenfele elől. Innentől pedig már nem volt visszaút, Damian Lillard (25 pont, 7 gólpassz, 5/10 tripla, 3 labdaszerzés, 2 blokk), Trevor Ariza (22 pont, 5/8 tripla), CJ McCollum (22 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Carmelo Anthony (21 pont, 9/16 mezőnyből, 5 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk) jó játékával elhúztak, vezettek 18 ponttal is és összességében magabiztos győzelmet arattak - a Memphis vereségével így ez duplán jó nap volt számukra, ráadásul van rá esély, hogy hamarosan megkezdje a szezont Jusuf Nurkic is.

Most nem ültek úgy a triplák. Az előző két győzelmét a kiemelkedő kinti dobóformájának köszönhette a Phoenix, ezen a találkozón viszont nem céloztak különösebben jól távolról, tizenegyszer találtak be 34%-os hatékonysággal, így pedig nem volt olyan elsöprő a támadójátékuk. Deandre Ayton hiányát ezúttal nem sikerült ellensúlyozni, Aron Baynes 3/14-et dobott mezőnyből és bár a Rubio-Booker páros 50 ponttal, 12 lepattanóval, valamint 18 gólpasszal zárt, de ez nem bizonyult elégnek a kiegyensúlyozott Portland otthonában - főleg a meccs végére fogyott el a tudomány, addigra kifulladt a társaság. A playoffra reális esélyük egyébként sincs, úgyhogy nagy tragédia nem történt, most mennek Dallasba, ott sem lesz egyszerű dolguk.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 25/15, Ariza 22/15, McCollum 22/6
A Suns legjobb dobói: Booker 29/6, Saric 24/12, Rubio 21/6

Golden State Warriors–Los Angeles Clippers 107–131

Vissza a győztes útra. Hat győzelem után legutóbb fájó vereséget szenvedett a Clippers a városi riválistól, de Kawhi Leonardék gyorsan javítottak, ennek pedig a Warriors látta kárát. Az első negyedben már nyitották az ollót a vendégek, a második játékrészt pedig 41-22-re nyerték, a nagyszünetben 28 ponttal vezettek, a harmadik negyedet is jól kezdték, onnantól kezdve pedig csak a különbség volt kérdéses. A Leonard (23 pont, 5 gólpassz) vezette vendégek az utolsó negyedben nem is vetették be a kezdőket, de nem is volt rájuk szükség, ahogyan a kisebb sérülése miatt hiányzó Lou Williamsre sem. Az egyik szupercsere nélkül is remekelt a kispad, Reggie Jackson, Montrezl Harrell, JaMychal Green és Landry Shamet is eljutott legalább tíz pontig, összesen 65 pont jött a második sortól. A Clippers ezzel a győzelemmel meccselőnnyel második Nyugaton, legközelebb a Brooklynt fogadják.

Semmilyen szinten nem volt jó meccs. A Clippers sokkal jobban játszott, mint a Warriors, akiktől Steph Curry és Draymond Green továbbra is hiányzott, hamar eldőlt, hogy ez egy sima vereség lesz, ráadásul a koronavírus miatt nagyon-nagyon foghíjas volt a lelátó, Steve Kerr el is mondta, hogy borzasztó élmény ilyen meccset játszani. Andrew Wigginst (21 pont, 8/16 mezőnyből), illetve a kispadról jövő Bender-Bowman-Paschall-Poole négyest lehet dicsérni, de összességében csak rövid időszakokra volt méltó ellenfél a Warriors. Az ő következő ellenfelük is a Brooklyn lesz, a látottak alapján ott sem nagyon lehetnek vérmes reményeik, de legalább köszönthetik Kevin Durantet...

A Warriors legjobb dobói: Bender 23/6, Wiggins 21/9, Poole 17/6.
A Clippers legjobb dobói: Leonard 23/6, Jackson 16/9, Beverley 15/12, George 15/9.

Los Angeles Lakers–Brooklyn Nets 102–104

Ezt elrontotta a Lakers. A hazaiak a Bucksot és a Clipperst verték legutóbb, kiváló formában futottak neki az elvileg kötelező meccsnek (a szezon során még nem vesztettek 50 százalékos mérleg alatti csapat ellen), azonban a védekezésük ma nem igazán működött, különösen az első félidőben. A lebetegedő Dwight Howard igencsak hiányzott a palánkok alól, ez főként a Nets támadópattanózásán érződött (14 második esélyt teremtettek Jordanék), ugyanakkor a többiek sem igazán szaggatták szét magukat. A harmadik negyedben aztán az ellenfél meg is érezte, hogy lehet keresnivalója, futottak egy 17-5-ös szériát, ezzel pedig kiharcoltak egy párpontos előnyt. A Lakers csapatként szenvedett, szinte csak Davis és James jelentett veszélyt a gyűrűre - Rajon Rondót végig kikapcsolták, a legutóbb szezoncsúcsot dobó Bradley gyengén játszott, egyedül Kyle Kuzma lépett fel időnként, ő viszont sokszor hátul volt lyuk. A negyedik negyedre azért előkaptak valamit hátul is, 17 ponton tartották LeVertéket, ugyanakkor támadásban továbbra is kétszemélyes volt a gárda, ez pedig ma nem fért bele. A végjátékban hiába jöttek vissza 102-102-re, előbb Spencer Dinwiddie dobott be egy nehéz kettest, majd az utolsó fél percben James ziccert, Davis teljesen üres hármast hibázott el, ezek pedig megpecsételték a sorsukat. Davis hiába dobott 26 pontot és 4/8 triplát, James pedig hiába volt egy gólpasszra a tripla-duplától (29 pont, 12 lepattanó, 9 assziszt), a játék több fontos elemében alulmaradtak csapatként - az biztos, hogy a látottak alapján egy jó formában lévő Dion Waitersre nagyon nagy szükségük lehet. Most egy napot pihenhetnek, majd megint kemény meccsek jönnek, sorrendben a Rockets, Nuggets és kétszer a Jazz.

A Brooklyn kihasználta az erősségeit. A vendégek az edzőváltás utáni második meccsüket is megnyerték, Jacque Vaughn érthetően elégedett volt a lefújás után. A Netset alapvetően Spencer Dinwiddie (23 pont, 7 gólpassz) és Caris LeVert (22 pont, 7 lepattanó) vitte a hátán, de a DeAndre Jordanre és Jarrett Allenre építő védekezés is jól működött a második félidőben - ez a védekezés sokszor már az ellenfél palánkja alatt megkezdődött, mindkét center 4-4 támadópattanót szedett, annyit, mint a komplett Lakers. Az átlagos triplázás mellett mindenképp ki kell emelni, hogy a festékben több pontot szereztek, és majdnem kétszer annyi büntetőt harcoltak ki, emellett a kispadról is több érkezett, mint a túloldalon - Luwawu-Cabarrot 13 pontot és néhány fontos játékot hozott, a mini-irányító Chris Chiozza pedig 11 pontot és 5 gólpasszt jegyzett, a negyedik negyed elején nagyon sokat segített, hogy megtartsák a korábban összekapart előnyt. A Lakers hozzáállásáról ők nem tehettek, mindent megtettek a győzelemért, így a végén a hazai sztárok dobásainál nem érdemtelenül volt egy kis szerencséjük - most mennek a Warriorshoz, reményeik szerint újabb sikerért.

A Lakers legjobb dobói: James 29/12, Davis 26/12, Kuzma 14.
A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 23/3, LeVert 22/9, Luwawu-Cabarrot 13/6.

A tabellát IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik