Botladozó nagyok – nem ezt vártuk egy-két bajnokesélyestől

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.08. 19:12
null
LeBron James sok helyzetben egyedül marad (Fotó: Reuters)
Már bőven túl vagyunk az alapszakasz felén az NBA-ben, hamarosan a hajrá is elkezdődik, és azt látjuk, vannak csapatok, amelyek igencsak alulteljesítenek  az elmúlt hetekben.

 

Cleveland Cavaliers, San Antonio Spurs, Oklahoma City Thunder.

Csak három olyan csapat, amely vagy világklasszisokat vonultat fel, vagy a keretük alapján sokra vannak hivatva, valami mégsem passzol, nem úgy fut a szekér, ahogy az a játékosnévsor alapján elvárható. Persze a hullámzó vagy esetenként tartósan rossz formának megvannak az objektív okai – ezeket igyekszünk elemezni.

CLEVELAND CAVALIERS

Úgy tűnt a nyáron, hogy a megsértődött Kyrie Irving távozásával keletkezett űrt sikerül betöltenie a Clevelandnek a Bostonból érkező, ellentétes utat bejáró Isaiah Thomasszal, illetve Derrick Rose megszerzésével – és akkor még nem beszéltünk a veterán Dwyane Wade szerződtetéséről. Persze akadt több kockázati tényező is, az pedig már a Cavs szerencsétlensége, hogy leginkább ezek befolyásolták a 2016-os bajnok, tavalyi nagydöntős alapszakaszát.

Thomas csípősérüléssel érkezett, mindössze jó hónapja állt csatasorba, s bár biztatóan kezdett, közel sem tudja kifejteni azt az integráló erőt, és főleg nem képes azt a teljesítményt nyújtani, amelyet elődje, Irving – aki Bostonban is hozza a formáját. Rose-ról ismét bebizonyosodott, hogy sérülékenysége miatt sohasem fogja már kamatoztatni istenadta tehetségét az NBA-ben, kiegészítő emberként sem lehet huzamos ideig használni. Wade pedig „leketyegőben” van: hol vannak már a napfényes miami évek, amikor örök haverjával, LeBron Jamesszel kétszer is bajnok lett?!

És akkor beszéljünk Jamesről is, aki láthatóan szenved. Addig vitte egyedül – esetenként Kevin Love-val karöltve – a hátán a csapatot, amíg Thomas és Rose is sérült volt, és lényegében egy személyben irányított, és fejezte be az akciókat. Amióta irányító került mellé, változott a szerepköre is, a Cleveland pedig gödörbe jutott. De nem is a támadójátéka miatt, mert ezen a téren azért van bőven potenciál a keretben, sokkal inkább a védekezés pocsék, és nem is látni, miképpen keményedhet meg Tyronn Lue legénysége. Szegény vezetőedzőnek sürgős lenne némi formajavulást elérnie, mert bár a hét elején megerősítették pozíciójában, nem tudni, Dan Gilbert tulajdonos (aki ráadásul fasírtban van a szálakat sokáig a színfalak mögül rángató James-szel) meddig tolerálja a botladozást.

A helyzetet nem könnyíti meg, hogy Kevin Love a múlt héten kéztörést szenvedett, és még mintegy nyolc hétig nem áll csapata rendelkezésére. Az alapszakasz végén, illetve a playoffban már hadra fogható lesz, a nagy kérdés csak az, hogy egy magabiztos, meredeken felfelé induló Cavaliersbe vagy a saját sebezhetetlenségében nem bízó csapatba tér vissza. És ha ez még nem lenne elég, James – akinek lassan egy barátja sem marad a csapatirodán – még nem vacillál, hogy a szezon végén elhagyja-e a Clevelandet – márpedig egy vergődő csapatban miért maradna?

Kawhi Leonard nagyon hiányzik a Spursnek (Fotó: Reuters)
Kawhi Leonard nagyon hiányzik a Spursnek (Fotó: Reuters)

SAN ANTONIO SPURS

Már a szezon előtt is azt éreztük, kicsit „fáradt” a Spurs kerete. Pau Gasol, Manu Ginóbili, Tony Parker vagy éppen Lamarcus Aldridge mind-mind klasszis, de túl vannak a zeniten, és bizony, mögöttük csak egyetlen fiatal van, aki megközelíti őket jó tulajdonságaival: Kawhi Leonard.

No de mi van akkor, ha ez az ember – aki köré a fentebb felsorolt sok veterán épül – ebben a szezonban mindössze kilenc meccset tudott játszani, combizomsérüléséből jóval lassabban épül fel, mint azt remélni lehetett? És mi van akkor, ha mindeközben azt lehet hallani a csapat háza tájáról, hogy Leonard és a vezetőség annyira összeveszett, hogy a játékos már azon gondolkodik, hova cseréltesse el magát?

Az ilyen feladatok megoldásához mindig értett a Spurs legendás mestere, Gregg Popovich, azonban azzal is tisztában kell lennie, ilyen körülmények között csapata nem versenyképes a Golden State-tel vagy a Houston Rocketsszel – sokkal inkább a Minnesota Timberwolvesra kell figyelnie, amely közben bejelentkezett a Nyugati főcsoport harmadik helyéért. Popovich legutóbb azt nyilatkozta, maga Leonard várja leginkább a saját visszatérését, ő pedig második a sorban – de nagy valószínűséggel azért vannak néhányan San Antonióban, akik szintén Messiásként tekintenek a bedobóra…

OKLAHOMA CITY THUNDER

Carmelo Anthony nem illik az OKC-be? (Fotó: AFP)
Carmelo Anthony nem illik az OKC-be? (Fotó: AFP)

Amikor a nyáron összeállt az Oklahoma nagy triója, Russel Westbrook, Carmelo Anthony és Paul George, volt egy pillanat, amikor azt gondoltuk, még a bajnoki címre is bejelentkezhet a Thunder.

Mostanra viszont kiderült, földöntúli csoda lenne, ha sikerül neki még úgy is, hogy minap speciel tönkreverte a címvédő Golden State-et. Az OKC ugyanis érdemben nem tudott előrelépni az előző szezonhoz képest. Most is ott lesz a playoffban, de vélhetően már az első kört is pályahátrányban kezdi, ez pedig nem sok jót ígér.

Hogy mi a baj Oklahomában?

Jó kérdés. Lehet, hogy a három sztár kioltja egymást, játékstílusuk nem passzol. Benne van a pakliban, hogy a kiegészítő emberek nem tudnak annyit hozzátenni a játékhoz, mint, mondjuk, Oaklandben vagy Houstonban. A legnagyobb baj viszont az, hogy amikor már kezdett valamelyest működni a gépezet (nyolc győztes meccs sorozatban), egy fontos láncszem, André Roberson térde megsérült – véget ért a szezonja, a Thunder védekezése meg szétesett. A csapat egyelőre abban bízhat, hogy túldobja az ellenfelet – amihez van is elegendő fegyvere –, no de hosszútávon ez nem megy, merthogy a védekezést is rendbe kell tenni. A megoldás mindenesetre még várat magára, ráadásul csütörtökön lejár a cserehatáridő is – vagyis ha jó védő kell, addig lehet valahonnan szerezni, ellenkező esetben házon belül muszáj orvosolni a problémát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik