LeBron James sok helyzetben egyedül marad (Fotó: Reuters)

 

Cleveland Cavaliers, San Antonio Spurs, Oklahoma City Thunder.

Csak három olyan csapat, amely vagy világklasszisokat vonultat fel, vagy a keretük alapján sokra vannak hivatva, valami mégsem passzol, nem úgy fut a szekér, ahogy az a játékosnévsor alapján elvárható. Persze a hullámzó vagy esetenként tartósan rossz formának megvannak az objektív okai – ezeket igyekszünk elemezni.

CLEVELAND CAVALIERS

Úgy tűnt a nyáron, hogy a megsértődött Kyrie Irving távozásával keletkezett űrt sikerül betöltenie a Clevelandnek a Bostonból érkező, ellentétes utat bejáró Isaiah Thomasszal, illetve Derrick Rose megszerzésével – és akkor még nem beszéltünk a veterán Dwyane Wade szerződtetéséről. Persze akadt több kockázati tényező is, az pedig már a Cavs szerencsétlensége, hogy leginkább ezek befolyásolták a 2016-os bajnok, tavalyi nagydöntős alapszakaszát.

Thomas csípősérüléssel érkezett, mindössze jó hónapja állt csatasorba, s bár biztatóan kezdett, közel sem tudja kifejteni azt az integráló erőt, és főleg nem képes azt a teljesítményt nyújtani, amelyet elődje, Irving – aki Bostonban is hozza a formáját. Rose-ról ismét bebizonyosodott, hogy sérülékenysége miatt sohasem fogja már kamatoztatni istenadta tehetségét az NBA-ben, kiegészítő emberként sem lehet huzamos ideig használni. Wade pedig „leketyegőben” van: hol vannak már a napfényes miami évek, amikor örök haverjával, LeBron Jamesszel kétszer is bajnok lett?!

És akkor beszéljünk Jamesről is, aki láthatóan szenved. Addig vitte egyedül – esetenként Kevin Love-val karöltve – a hátán a csapatot, amíg Thomas és Rose is sérült volt, és lényegében egy személyben irányított, és fejezte be az akciókat. Amióta irányító került mellé, változott a szerepköre is, a Cleveland pedig gödörbe jutott. De nem is a támadójátéka miatt, mert ezen a téren azért van bőven potenciál a keretben, sokkal inkább a védekezés pocsék, és nem is látni, miképpen keményedhet meg Tyronn Lue legénysége. Szegény vezetőedzőnek sürgős lenne némi formajavulást elérnie, mert bár a hét elején megerősítették pozíciójában, nem tudni, Dan Gilbert tulajdonos (aki ráadásul fasírtban van a szálakat sokáig a színfalak mögül rángató James-szel) meddig tolerálja a botladozást.

A helyzetet nem könnyíti meg, hogy Kevin Love a múlt héten kéztörést szenvedett, és még mintegy nyolc hétig nem áll csapata rendelkezésére. Az alapszakasz végén, illetve a playoffban már hadra fogható lesz, a nagy kérdés csak az, hogy egy magabiztos, meredeken felfelé induló Cavaliersbe vagy a saját sebezhetetlenségében nem bízó csapatba tér vissza. És ha ez még nem lenne elég, James – akinek lassan egy barátja sem marad a csapatirodán – még nem vacillál, hogy a szezon végén elhagyja-e a Clevelandet – márpedig egy vergődő csapatban miért maradna?

Kawhi Leonard nagyon hiányzik a Spursnek (Fotó: Reuters)

SAN ANTONIO SPURS

Már a szezon előtt is azt éreztük, kicsit „fáradt” a Spurs kerete. Pau Gasol, Manu Ginóbili, Tony Parker vagy éppen Lamarcus Aldridge mind-mind klasszis, de túl vannak a zeniten, és bizony, mögöttük csak egyetlen fiatal van, aki megközelíti őket jó tulajdonságaival: Kawhi Leonard.

No de mi van akkor, ha ez az ember – aki köré a fentebb felsorolt sok veterán épül – ebben a szezonban mindössze kilenc meccset tudott játszani, combizomsérüléséből jóval lassabban épül fel, mint azt remélni lehetett? És mi van akkor, ha mindeközben azt lehet hallani a csapat háza tájáról, hogy Leonard és a vezetőség annyira összeveszett, hogy a játékos már azon gondolkodik, hova cseréltesse el magát?

Az ilyen feladatok megoldásához mindig értett a Spurs legendás mestere, Gregg Popovich, azonban azzal is tisztában kell lennie, ilyen körülmények között csapata nem versenyképes a Golden State-tel vagy a Houston Rocketsszel – sokkal inkább a Minnesota Timberwolvesra kell figyelnie, amely közben bejelentkezett a Nyugati főcsoport harmadik helyéért. Popovich legutóbb azt nyilatkozta, maga Leonard várja leginkább a saját visszatérését, ő pedig második a sorban – de nagy valószínűséggel azért vannak néhányan San Antonióban, akik szintén Messiásként tekintenek a bedobóra…

OKLAHOMA CITY THUNDER

Carmelo Anthony nem illik az OKC-be? (Fotó: AFP)

Amikor a nyáron összeállt az Oklahoma nagy triója, Russel Westbrook, Carmelo Anthony és Paul George, volt egy pillanat, amikor azt gondoltuk, még a bajnoki címre is bejelentkezhet a Thunder.

Mostanra viszont kiderült, földöntúli csoda lenne, ha sikerül neki  még úgy is, hogy minap speciel tönkreverte a címvédő Golden State-et. Az OKC ugyanis érdemben nem tudott előrelépni az előző szezonhoz képest. Most is ott lesz a playoffban, de vélhetően már az első kört is pályahátrányban kezdi, ez pedig nem sok jót ígér.

Hogy mi a baj Oklahomában?

Jó kérdés. Lehet, hogy a három sztár kioltja egymást, játékstílusuk nem passzol. Benne van a pakliban, hogy a kiegészítő emberek nem tudnak annyit hozzátenni a játékhoz, mint, mondjuk, Oaklandben vagy Houstonban. A legnagyobb baj viszont az, hogy amikor már kezdett valamelyest működni a gépezet (nyolc győztes meccs sorozatban), egy fontos láncszem, André Roberson térde megsérült – véget ért a szezonja, a Thunder védekezése meg szétesett. A csapat egyelőre abban bízhat, hogy túldobja az ellenfelet – amihez van is elegendő fegyvere –, no de hosszútávon ez nem megy, merthogy a védekezést is rendbe kell tenni. A megoldás mindenesetre még várat magára, ráadásul csütörtökön lejár a cserehatáridő is – vagyis ha jó védő kell, addig lehet valahonnan szerezni, ellenkező esetben házon belül muszáj orvosolni a problémát.