Blake Griffin 50 ponttal és győztes kosárral szomorította a Phillyt

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.10.24. 08:29
null
Blake Griffin „elég jó” volt (Fotó: facebook.com/nba)
Blake Griffin parádéjáról szólt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának hajnali játéknapja: a Detroit magasembere 50 pontos karriercsúccsal vezette csapatát hosszabbításos győzelemre a Philadelphia ellen. A Pistons ezzel továbbra is veretlen, ahogy a Clippers legyűrő Pelicans és a Kings elleni kötelezőt kipipáló Nuggets is.

 

Detroit Pistons–Philadelphia 76ers 133–132 – hosszabbítás után

Hosszabbítás döntött. Az első negyed hajrájától kezdve a záró etap utolsó három percéig a Ben Simmonst nélkülöző Philly vezetett, Joel Embiid (33 pont, 11 lepattanó, 7 gólpassz, 3 blokk) és J. J. Redick (30 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) is szenzációs teljesítményt nyújtott, de a kiegészítők is hozzátették a magukét – Markelle Fultz dobott 13 pontot és egy triplát, T. J. McConnell 10 ponttal és 8 gólpasszal szállt be a kispadról, Rob Covington 16 pontot és 3/4 triplát tett hozzá. Mindez azonban nem bizonyult elégnek, a rendes játékidő végén nem bírtak egymással a felek és fél perccel a vége előtt Embiid, majd az utolsó másodpercben Saric is elhibázott egy potenciális meccsnyerő hármast, így jöhetett a hosszabbítás. Ott Redick dobott faulttal együtt triplát alig öt másodperccel a vége előtt, ezzel a kétpontos hátrányból kétpontos előnyt csinált, de Blake Griffin két másodperccel az órán egy 2 plusz 1-es játékkal válaszolt, ami végül eldöntötte a küzdelmet. Ugyan egy dobásra volt még ideje a Phillynek, Embiid meg is kapta egészen jó helyzetben, de elhibázta, így óriási csatában a Detroit nyerte a mérkőzést – a Sixers a jó támadójáték ellenére kikapott, 2–2-re áll és a száguldó Milwaukee ellen folytatja majd.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Blake Griffin „eszét vesztette”. Élete teljesítményét nyújtotta ezen az estén a Detroit erőcsatára, aki ugyan sorozatban hat elrontott büntetővel kezdett, de utána beüzemelte a kosárgyárat: végül 35 mezőnykísérletéből 20-at a gyűrűbe küldött, elsüllyesztett 5/10 triplát, leszedett 14 lepattanót, kiosztott hat gólpasszt és végül kereken 50 pontig jutott – ez karriercsúcsnak számít nála és Pistons-mezben sem dobott senki ennyit 2006 decembere és Rip Hamilton óta. Mindezt még egy gyönyörű győztes kosárral is megkoronázta (egy fake handoff után indult meg a gyűrű felé), amivel feltette az i-re a pontot, ráadásul a hosszabbításban már a két technikaival kiállított Andre Drummond nélkül tudott nyerni a gárda – Griffin mellé leginkább Reggie Jackson (23 pont, 7/14 mezőnyből) és Ish Smith (21 pont, 9/12 mezőnyből) tudott felnőni, de a magasember bődületes extrája jelentette ma számukra a győzelmet. Ezzel pedig három mérkőzés után 3–0-s mérleggel állnak és magabiztosan fogadhatják a Clevelandet.

A Pistons legjobb dobói:Griffin 50/15, Jackson 23/9, Smith 21/6
A 76ers legjobb dobói:Embiid 33, Redick 30/18, Covington 16/9

New Orleans Pelicans–Los Angeles Clippers 116–109

Továbbra is veretlen a Pelicans. Harmadik mérkőzését is behúzta a New Orleans ebben a szezonban, pedig most kevésbé tudott már gálázni támadásban az előző kettőhöz képest. Nikola Mirotic kinti dobásai ezúttal nem estek (18 pont, 12 lepattanó, 0/6 tripla), az első félidőben 40 százalék alatt maradt mezőnyből a gárda, ám a harmadik negyedben produkált egy 21-4-es rohamot, amivel átvette az irányítást és innentől már végig vezetve húzta be a győzelmet – öt pontnál közelebb egyszer sem tudott kerülni a Los Angeles. A fővezér Anthony Davis (34 pont, 13 lepattanó, 5 blokk) volt, de Elfrid Payton (20 pont, 6-6 lepattanó és gólpassz) is remekelt és a gyenge dobóforma ellenére ponterősek tudtak lenni – kiharcoltak negyven büntetőt, leszedtek tizenkét támadópattanót és csak nyolc labdát adtak el, míg a Clippers tizenhetet. A hajrában így is szükségük volt clutch dobásokra, de alig két perccel a vége előtt, 107–102-nél Davis vágott be egy nagyon fontos triplát, majd az utolsó percbe lépve, 104–110-nél Payton is betalált kintről, ez volt az utolsó szó – most lehet pihenni, legközeleb szombat hajnalban, a Brooklyn ellen lép pályára Alvin Gentry legénysége.

Ez most sok volt a Clippersnek. Összességében nem játszottak rosszul a vendégek, Tobias Harris (26 pont, 9 lepattanó, 8/16 mezőnyből), Danilo Gallinari (24 pont, 8/15 mezőnyből) és a padról beszálló Lou Williams (17 pont, 8/15 mezőnyből) is hozta az elvárhatót, Pat Beverley (12 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz) kis híján tripla-duplázott, de csak 25 százalékkal dobták a hármasokat, jóval kevesebb büntetőt harcoltak ki, kikaptak a festékben és a kilenccel több eladott labda is számított – a harmadik negyedben benyelt nagy futás után nem tudtak már fordítani, annyi tűzerő nem volt bennük, hogy onnan túldobják a Pelicanst. Hiába a cseresorból érkező 45 pont, ez most kevésnek bizonyult, így 2–2-es mérleggel utazhatnak tovább Houstonba.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 34/6, Payton 20/3, Mirotic 18, Randle 18/3
A Clippers legjobb dobói: Harris 26/6, Gallinari 24/3, Williams 17

Denver Nuggets–Sacramento Kings 126–112

Edzőmeccs volt? Mindkét csapatban csak 20-25 percet töltött parketten a kezdőötös és tíz játékos nagyjából ugyanannyi lehetőséget kapott, ez volt a rotáció a Nuggetsnél és a Kingsnél is – mintha ismét az előszezonban lennénk és a gyakorlás lenne a lényeg, illetve az, hogy mindenki pályára kerüljön. Persze ha azt nézzük, hogy a Denver győzelme így sem forgott veszélyben, akkor érthetőbb a dolog, ugyan a védekezésük most először volt lazább, de a nagyszünetben már így is tíz pont feletti előnyben voltak, a harmadik játékrészben pedig húsz egység fölé növelték a különbséget, így lehetett pihenni – az egyéni statisztikáknak persze nem tesz jót egy ilyen találkozó, viszont az extra „munka nélküli” percek azért számíthatnak a későbbiekben. A Denver így négy találkozó után még mindig hibátlan, míg a Sacramento 1–3-ról folytathatja, méghozzá egy back-to-backkel a Memphis ellen.

Malone nem elégedett. Először kapott száz pont felett ebben a szezonban a Nuggets, amit azért meg is jegyzett a csapat vezetőedzője, elmondta a meccs után, hogy nem ilyen védekezést várt – persze hozzátette azt is, hogy mindenkit nem fognak száz pont alatt tartani és végül is így is nyerni tudtak. A Denver így hibátlanul hozta le a hárommeccses hazai szériáját, a következő cél pedig a 2009–2010-es csapat 5–0-s rajtjának beállítása lesz – nem egyszerű feladat, mert vannak sérültjeik, Bartont megműtötték és Murray sem 100 százalékosan vállalta a játékot ezen az estén. A következő ellenfél a még nyeretlen, de nagy potenciállal bíró Lakers lesz, méghozzá idegenben, ami azt jelenti, hogy kevesebb mint egy hónap alatt negyedszer lépnek pályára Los Angelesben: az előszezonban találkoztak itt a Clippersszel és a Lakersszel is, de az alapszakaszt is a Staplesben nyitották.

A Nuggets legjobb dobói:Murray 19/9, Harris 18/6, Millsap 15/3
A Kings legjobb dobói:Bagley 20/3, Jackson 17/9, Mason 14/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik