Átgázolt a Wizardson a Clippers, megvan az első OKC-győzelem

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.10.29. 08:44
null
Paul George-ék megszerezték első győzelmüket a szezonban (Fotó: Twitter)
Harminckét pontos győzelmet aratott a lendületben lévő Clippers az egyre kilátástalanabb játékot produkáló Washington ellen az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának hétfő hajnali játéknapján – a címvédő Warriors a Curry, Durant páros remeklésével nyert Brooklynban, a Jazz Dallasban kerekedett felül, az OKC pedig a Phoenix ellen megszerezte idei első győzelmét.

 

Brooklyn Nets–Golden State Warriors 114–120

Nem adta fel a Nets. Az első félidőben érvényesült a papírforma, Steph Curry vezetésével fokozatosan ellépett a Golden State és a hazaiak nem tudták tartani a tempót, így még a nagyszünet előtt 19 pontos hátrányba kerültek – Kenny Atkinson vezetőedző szerint itt nagyon könnyű lett volna lemondani erről a találkozóról és feladni az estét. Az ő csapata azonban nem ezt tette, a harmadik negyedben ugyan még nem tudott visszavágni, de a negyedikben szétlőtte ellenfelét a triplavonalon túlról és ennek köszönhetően egészen két pontig zárkózott – a semmiből hirtelen izgalmas meccset varázsolt a társaság. Fordítania viszont már nem sikerült, a GSW még időben reagált, de így is remekül helytállt a Brooklyn – csapatszinten 20/42 (!) hármast bombáztak be, ez volt a fő fegyverük, egyénileg pedig megint D'Angelo Russell (25 pont, 6-6 lepattanó és gólpassz, 5/8 tripla) és Caris LeVert (23 pont, 7 gólpassz, 4/7 tripla) villogott leginkább.

Curry megállíthatatlan. Összességében nem dobott igazán jól (11/26 mezőnyből) ezen az estén Steph Curry, a parádésan sikerült első negyed (16 pontot dobott) után kicsit elengedte magát, de a záró etapban ő volt, aki válaszolt a Nets „kérdésére” és végül csak beszórt 35 pontot 7/15 triplával – ez utóbbival felállított egy rekordot, hiszen az eddigi hét meccs mindegyikén dobott legalább öt hármast, erre senki nem volt még képes. Az ő újabb dobófesztiválja mellé Kevin Durant is hozzátette a maga extráját (34 pont, 11/20 mezőnyből, 8 lepattanó és 6 gólpassz), Draymond Green kiosztott 13 gólpasszt és bár még mindig nem érte el egyszer sem a 20 pontot Klay Thompson, most 18-at ő is betett a közösbe – a gála elmaradt, de az újabb győzelem kipipálva, most Chicagóban folytatják keleti túrájukat.

A Nets legjobb dobói: Russell 25/15, LeVert 23/12, Crabbe 14/12
A Warriors legjobb dobói: Curry 35/21, Durant 34/6, Thompson 18/3

Dallas Mavericks–Utah Jazz 104–113

Belefért a back-to-back. A New Orleansban aratott győzelem másnapján érkezett meg Dallasba a Jazz, de ez sem gátolta meg Quin Snyder csapatát abban, hogy ezt a meccset is behúzza. Gyakorlatilag végig vezettek a vendégek a találkozó folyamán, ha nem is sokkal, de valamennyivel mindig előrébb jártak, Derrick Favors nélkül is 50 százalék felett dobtak mezőnyből, 40 százalékkal tripláztak és hatan is tíz pont fölé jutottak – Rudy Gobert (23 pont, 16 lepattanó, 3 blokk) és Donovan Mitchell (20 pont, 4 gólpassz) volt a legeredményesebb, de a többiek is hozzátették a magukét. Egyetlen dologban látszott kicsit a fáradtságuk, eladtak ugyanis 18 labdát és ezek miatt nem tudták lezárni az összecsapást, annyival viszont jobbak voltak, hogy a Dallas sem tudott fordítani – 4–2-vel utazhatnak tovább Minnesotába, hogy lezárják négymeccses túrájukat.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Nem volt rossz a Dallas. Voltak időszakok, amikor át tudta venni a játék irányítását a Mavericks, ha nem is sokáig, de néha a vezetést is magához ragadta a gárda, igaz, összességében a gyengébb védekezés és a Jazzhez képest jóval szerényebb dobóteljesítmény miatt nem tudott nyerni. A második negyedben a Utah kilenc eladott labdáját használták ki és jöttek vissza, a harmadik játékrészben pedig Dennis Smith Jr. nagy periódusa (16 pont, 7/7 mezőnyből ebben a negyedben) miatt voltak partiban, de aztán a záró etapban már semmi ilyen nem történt, így nem tudták megszorongatni ellenfelüket. Smith végül 27 ponttal zárt, Wesley Matthews megint 20 fölé jutott, Luka Doncic újra sokoldalú volt, Harrison Barnes még mindig nem találta meg korábbi önmagát (7 pont, 3/13 mezőnyből), DeAndre Jordan pedig remekül elszórakozott Gobert-rel – a center 12 pontja mellé 19 lepattanót szedett le és karriercsúcsot jelentő 9 gólpasszt osztott szét, ő élvezte a mérkőzést.

A Mavericks legjobb dobói: Smith 27/9, Matthews 22/6, Doncic 14/6
A Jazz legjobb dobói: Gobert 23, Mitchell 20, Crowder 15/3

Oklahoma City Thunder–Phoenix Suns 117–110

Megvan az első. 0–4 után szerezte meg idei első győzelmét a Thunder, méghozzá a Devin Booker nélküli, back-to-backet játszó Suns ellen, hazai pályán. Ezúttal simán alakult a meccs a Donovan-legénység számára, már az első negyedet megnyerték tíz ponttal, a záró etapot húszpontos előnnyel kezdhették és bár a legvégén kozmetikázott az eredményen a vendégcsapat, összességében könnyedén, kérdés nélkül nyert az OKC. Russell Westbrook (23 pont, 8/13 mezőnyből, 9 lepattanó, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Paul George (23 pont, 9/15 mezőnyből, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) mellett Nerlens Noel (20 pont, 15 lepattanó, 4 labdaszerzés) is meglepően jól pótolta a hiányzó Steven Adamset, rajtuk kívül még hárman jutottak tíz pont fölé és bár csapatszinten gyengén tripláztak, így is magabiztos játékkal húzták be a győzelmet.

Semmi különös. Ebben a Phoenixben jelenleg ennyi van, Booker nélkül a fő playmakerét nélkülözte a gárda és bár az újonc Elie Okobo kifejezetten jól mozgott (18 pont, 7 gólpassz), tőle azért még nem lehet elvárni, hogy győzelemre vezesse csapatát – Deandre Aytonnak (16 pont, 11 lepattanó) meggyűlt a baja Noellel, Trevor Ariza egyetlen kosarat szerzett, Josh Jackson is tíz pont alatt maradt, nem nagyon volt kihez nyúlni. A 22 eladott labda is jelentősen rontotta az esélyeiket és bár a hajrában tisztessé tették a végeredményt, sansztalanul szenvedték el sorozatban ötödik vereségüket és így fogadhatják a San Antoniót. Igor Kokoskov szerint egyébként legalább próbálkoztak, megvolt az akarat 48 percen keresztül, ez pedig tetszik neki, meg tudnak ragadni bizonyos pozitív dolgokat ebből az összecsapásból is.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 23, George 23/12, Noel 20
A Suns legjobb dobói: Okobo 18/9, Warren 18/6, Ayton 16

Los Angeles Clippers–Washington Wizards 136–104

Így nem lehet. „Nem tudom, hogy hogyan akarunk nyerni. Az emberek csak besétálnak a festékbe, ziccereket dobnak, üres hármasokat alakítanak ki. Az akarat és a kommunikáció ezt szüli. Meg kell lennie a személyes büszkeségnek, dühösnek kell lenni, ha valaki pontot dob rólunk” – nyilatkozta a mérkőzés után Austin Rivers, a Wizards hátvédje és ebben nagyjából minden benne van, amit a fővárosiak ezen az estén és úgy összességében az egész szezonban eddig mutattak. Akarat nélküli, védekezés nélküli sétálgatást produkáltak és bár volt néha pár perc, amikor úgy tűnt, hogy kosárlabdáznak, ezek hamar elmúltak és ismét a totális letargia látszott rajtuk – a Clippers pedig még csak könyörtelen sem volt, hiszen mindenki bőven kapott lehetőséget, de egyszerűen még a cserékkel is ekkora volt a különbség a felek között. Óriási gondok vannak Washingtonban, Bealék most Memphisben lezárják ötmeccses idegenbeli túrájukat, aztán hazamennek és talán Dwight Howarddal kiegészülve tudnak fordítani a dolgaik menetén.

Lendületben. Erőlködés nélkül, az alapjátékokkal, könnyedén aratott 32 pontos győzelmet a Clippers, méghozzá úgy, hogy sok időt töltöttek parketten a cserék is – az utóbbi öt meccsükből a negyediket nyerték meg, morálisan, mentálisan nagyon jó állapotban van Doc Rivers együttese. A játék is rendben van, szépen jár a labda, megvannak a figurák, megvan az egyensúly, Tobias Harris szerint pedig a védekezésüket is figyelni kell, mert az alapozza meg az egészet – következőleg Oklahoma Citybe látogatnak, az már egy másik feladat lesz, érdeklődve várhatjuk, hogy mire lesznek képesek.

A Clippers legjobb dobói: Harris 22/6, Williams 17/6, Bradley 15/9
A Wizards legjobb dobói: Beal 20/3, Wall 18, Green 12

NBA, ALAPSZAKASZ
Brooklyn Nets–Golden State Warriors 114–120
(29–32, 20–31, 28–30, 37–27)
Dallas Mavericks–Utah Jazz 104–113 (19–26, 27–24, 31–32, 27–31)
Oklahoma City Thunder–Phoenix Suns 117–110 (30–20, 32–28, 34–28, 21–34)
Los Angeles Clippers–Washington Wizards 136–104 (28–20, 41–34, 28–23, 39–27)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik