Amerikai futball: „Mi nem havi több millió forintért megyünk le edzésre”

Vágólapra másolva!
2018.10.14. 22:30
A magyar amerikaifutball-válogatott 23–15-re legyőzte Csehországot az Új Hidegkuti Nándor Stadionban a Három Nemzet Kupájának döntőjében, ezzel megnyerte a tornát. A találkozó után Grátz Vilmos szövetségi kapitánnyal, Szabó Martin MVP-vel, a sportkommentátorként is ismert Bencsics Márkkal, illetve Czirók Márton elkapóval is beszélgetett az NSO Tv stábja. Nemcsak a mérkőzés elképesztő hangulatáról, hanem a sportág honi nehézségeiről is.

Grátz Vilmos szövetségi kapitány elárulta nekünk: nehéz volt megélni a pálya szélén az izgalmas meccset.

„Több infarktust is kaptam. Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés lesz, de a magyar válogatott történetének legfontosabb győzelmét arattuk. Ez a cseh csapat három évvel ezelőtt nagyon elvert minket, de most visszavágtunk. A szurkolók miatt nyertünk. Az, ami körülvett minket, óriási élmény volt, belehajszolt bennünket a győzelembe.”

Az amerikai futball televíziós szakkommentátoraként is ismert irányító, Bencsics Márk már a mérkőzés reggelén érezte, hogy működni fognak a dobásai.

„Élveztem minden pillanatát, bár voltak nehéz percek. A második félidőben a védelem tartott minket életben, így igazi csapatmunka volt. Minden ilyen mérkőzés, győzelem és esemény hozzájárul a sportág népszerűsítéséhez. Rossz szájízzel senki nem megy haza, miközben új embereket vonzunk be.”

Szabó Martin maga sem gondolta, hogy a mérkőzés legértékesebb játékosa lehet, igaz: nem is ez járt a fejében.

„Csak arra gondoltam, hogy így vagy úgy, de nyerjük meg a meccset. Nagyon sokban hozzájárult a felkészülésünk ehhez a győzelemhez.”

Az egy touchdown-elkapást jegyző Czirók Márton nem mehetett el szó nélkül a parádés hangulat mellett.

„Ha egy-egy jó megmozdulásnál felüvölt ötezer szurkoló, borsódzik az ember háta. Ez olyan plusz erőt ad, hogy hiába futod a századik sprinted a meccsen, akkor is felállsz és megcsinálod a következőt teljes erőből. Az ellenfél támadóinak ilyenkor nagyon nehéz kommunikálni, nem hallják, amit a másik mond, ez okozhat problémát.”

Azt is megtudtuk tőle: amatőr sportolóként mennyire nehéz összeegyeztetni mindezt a civil élettel.

„Mivel évről éve egyre több energiát és saját pénzt is be kell fektetni ebbe az egészbe, nem egyszerű. De ez a szépsége ennek: mi azért csináljuk, mert imádjuk és nem azért megyünk le edzésre, mert kapunk havi több millió forintot. Nekünk ez a hobbink, de annál azért egy kicsit több.”

AMERIKAI FUTBALL
THREE NATIONS CUP, DÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–Csehország 23–15 (7–7, 10–8, 6–0, 0–0)

Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion, 5200 néző

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik