Amerikai futball: készen áll a spanyolok elleni Eb-meccsre a válogatott

Vágólapra másolva!
2019.10.09. 17:34
null
A magyar amerikaifutball-válogatott (Fotó: MAFSZ)
A Nemzetközi Amerikaifutball-szövetség (IFAF) által szervezett, 2019–2020-as Európa-bajnokság B-csoportjának harmadik találkozója hazánkban, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban kerül megrendezésre. Az öt országot számláló B-csoportban a mieink mellett Belgium, Izrael, Spanyolország és Törökország legjobbjai küzdenek meg az A-csoportba való feljutásért. Idén, valamint 2020-ban is két-két mérkőzést játszanak a csapatok – a magyar válogatott először a spanyolokat fogadja szombaton az MTK stadionjában.

 

B-CSOPORT

A csoportban eddig lejátszott két találkozón mindkét alkalommal a vendégek győztek. Előbb Törökországban az izraeli válogatott 27–22-re diadalmaskodott még szeptember 19-én, majd október 6-án, vasárnap a belgák Izraelben győztek 32–23-ra. Éppen ezért a tabellát még nem érdemes figyelni, de a hátralévő idei három találkozó után – reményeink szerint – már lehet számolgatni.

A Grátz Vilmos vezette magyar csapat 2019-ben még a belgákkal találkozik majd október 26-án Belgiumban. Szintén ezen a napon a spanyolok az egy vereséggel álló Törökországot fogadják.

A 2019–2020-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG

A Nemzetközi Amerikaifutball-szövetség által szervezett 2019–2020-as Európa-bajnokságon két nagy csoportban küzd meg Európa 17 legjobb csapata. Mivel az IFAF nem klasszikus rendezési elvekben gondolkodik, egy olyan rendszert hozott létre, amelyben minden ősszel két mérkőzést játszanak a válogatottak. Az A-csoportban 12, a B-csoportban 5 csapat vesz majd részt, 2020 végére a B-csoport első együttese automatikusan helyet cserél az A-csoport utolsó helyezettjével.

A RÉSZTVEVŐK

Az A-csoportban Ausztria, Csehország, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Olaszország, Oroszország, Svájc, Svédország és Szerbia legjobbjai küzdenek meg négy darab hármas csoportban, 2019-ben. A csoportelsők az 1–4. helyért csaphatnak össze, a csoportmásodikok az 5–8. helyekért, és a csoportharmadikok közül kerül ki az egyetlen kieső.

A B-csoportban a magyarok mellett Belgium, Izrael, Spanyolország és Törökország kapott helyet. Itt mindenki játszik a másik négy csapattal, a csoport győztese pedig automatikusan feljut az A-csoportba.


Most nézzük, mire számíthatunk a tavaly első nemzetközi sikerét elérő piros-fehér-zöld gárdától. A szövetségi kapitányi posztot immáron négy éve betöltő Grátz Vilmos keze alatt remek keret alakult ki, amely ugyan kisebb-nagyobb változáson minden évben átesik, a csapat gerince azonban évek óta együtt játszik, ami erősség lehet a mostani összecsapáson is.

„Remélem, tanultunk a tavalyi hibáinkból, mert a csehek ellen nyertünk, de nagyon sok hibával játszottunk. Támadás szempontból pedig sokkal erősebb futójátékot kell produkálnunk vélekedett Grátz Vilmos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – A kerettel összességében elégedett vagyok, persze nem volt egyszerű a bő keretből kiválasztani azokat, akik most pályára lépnek a spanyolok ellen.”

„Az a hetvenöt játékos, akivel együtt dolgozunk a nyár óta, remekül elvégezte a kitűzött feladatokat. Hosszú távú célunk, hogy a csapat gerincét alkotó játékosok átlagéletkora alacsonyabb legyen, ez azonban csak a 2020-as egyetemi világbajnokság után tud megvalósulni, az ott játszók fokozatos beépítésével. Rúgóposzton nagyon nagy változások vannak, hiszen Ben Lyons hazautazott, és többen sérültek. Problémásnak tűnt a helyzet, de vannak tehetséges rúgók a keretben.”

Grátz Vilmos reméli, csapata tanult a tavalyi hibákból (Fotó: MAFSZ)
Grátz Vilmos reméli, csapata tanult a tavalyi hibákból (Fotó: MAFSZ)

A szakmai stáb dolgát jelentősen megnehezítette, hogy az Európa-bajnokságon 45-ös játékoskerettel kell számolni, így hivatalosan egyetlen speciális csapategységhez tartozó játékos – a Wolves rúgója, Horváth Balázs – található a keretben. Ez persze azt is jelenti, most is szükség lesz az olyan játékosokra, akik több poszton is képesek jól teljesíteni.

Iványi Márton, a speciális egység koordinátora szeretné, ha a csapatrész akár hat-tíz pontokkal járulna hozzá a sikerhez.

„A special teamben mindig az elsődleges célunk, hogy visszahordott pontszerzés ne szülessen ellenünk, valamint alapvetően szeretnénk a támadóinknak és a védőinknek is a lehető legjobb mezőnypozíciót összehozni. Ezzel előnyt kovácsolni. Nekem mindig nagy tervem, hogy egy rúgást leblokkoljunk. Ez tavaly a szlovákok ellen sikerült, a csehek ellen nem, az idei évben viszont mindkét mérkőzésen szeretnék ilyet látni, és pontokban is szeretném, ha a speciális csapategység hozzájárulna a győzelemhez, akár hat-tíz pontot szerezve.”

A stáb reményei szerint győztes hazai bemutatkozás után a magyar amerikaifutball-válogatott kerete 2019. október 26-án, reggel indul útnak Brüsszelbe, hogy megvívja második Európa-bajnoki mérkőzését, és visszavágjon a belgáknak a 2016-os székesfehérvári vereségért.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik