Amerikai futball: hibátlanul zárta az évet a magyar válogatott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.11.14. 14:08
null
Jó évet zárt a magyar amerikafutball-válogatott (Fotó: Radó Norbert)
A Nemzetközi Amerikaifutball-szövetség idei új Európa-bajnoki versenykiírásában 17 ország csapata vesz részt. A válogatottakat az AFI, vagyis az American Football International rangsora alapján osztották be egy 12 csapatos „A” és egy 5 csapatos „B” csoportba. A lista élén a 2018-as Európa-bajnok Franciaország áll, az ezüstérmes Ausztria előtt. A kontinens egyik legerősebb bajnokságával rendelkező Németország eredményei alapján a harmadik lenne, a mostani sorozatban azonban nem vesz részt. A Grátz Vilmos vezette magyar válogatott a 12. helyet foglalja el, legutóbb a belgáktól kapott ki, még 2016-ban, azóta viszont veretlen, 2018-ban ráadásul elhódította a Three Nations Cup trófeáját is.

 

Az „A” csoportot négy divízióra osztották, ahol három-három gárda mérkőzött meg egymással.

A” divízió: Csehország, Franciaország, Szerbia

Az „A” divízióban a franciák, a csehek és a szerbek küzdöttek a legjobb négybe jutásért, a csoportgyőzelemről pedig a november 9-i Franciaország–Szerbia találkozó döntött, miután a cseheket a szerbek 16–0-ra, a franciák pedig 28–3-ra legyőzték. Az utolsó mérkőzésre Lille-ben került sor, ahol közel 5000 néző előtt a hazaiak 13–7-re megverték a vendég szerbeket, ezzel pedig Franciaország ismét ott lesz a legjobb négy között 2020-ban, és megpróbál újra felülni Európa trónjára.

B” divízió: Ausztria, Olaszország, Svájc

A „B” divízióban Ausztria, Olaszország és Svájc hármasa került egymás mellé. Nagy meglepetésre a 2018-as Eb-második osztrákok hazai pályán kaptak ki az olaszoktól 21–14-re, akik a svájciakat 66–0-ra kiütve megszerezték az elsőséget, és ott vannak a legjobb négyben, míg a „sógorok” legjobb esetben is csak az ötödik helyet szerezhetik meg a mostani kiírásban.

C” divízió: Dánia, Finnország, Hollandia

A „C” divízióból az Európában negyedikként rangsorolt Finnország a dánok elleni 44–3-as, illetve a Hollandia elleni 55–0-ssikernek köszönhetően szintén ott lesz a 2020-as final fourban. A csoport harmadik találkozóján Dánia egy mezőnygóllal jobbnak bizonyult a hollandoknál, így utóbbi gárda harcol majd jövőre a kiesés elkerüléséért.

D” divízió: Anglia, Oroszország, Svédország

A „D” divízió hármasát az angolok, az oroszok és a svédek alkotják. Oroszország két vereséggel már rég kiszállt a küzdelmekből, a továbbjutásról pedig az Anglia–Svédország találkozó döntött november másodikán, miután előbb a svédek idegenben 34–7-re győztekaz oroszok ellen, akiket az angolok 34–0-ra vertek meg otthon. A mindent eldöntő összecsapásra Svédországban került sor, és a hazaiak 29 pontos előnyt kidolgozva 36–14-re nyertek, így ők az utolsó válogatott, amely ott lesz a jövő évi fináléban.

Fotó: Hungarian Football
Fotó: Hungarian Football
B” csoport: Belgium, Izrael, Magyarország, Spanyolország, Törökország

A magyar szempontból is érdekes „B” csoportban az idei évben tíz mérkőzést játszottak le, a számunkra legfontosabb találkozókon pedig előbb az Új Hidegkuti Nándor Stadionban a spanyolok ellen jött egy 24–7-es siker, majd Belgiumban idei második meccsét is megnyerte a magyar amerikaifutball-válogatott, 31–7-re felülmúlva a belgákat, amivel visszavágott a 2016. őszi vereségért. Bencsics Márkék ezzel a két győzelemmel vezetik is a „B” csoportot. A folytatás 2020-ban érkezik, a mieink előbb a két vereséggel álló Törökországgal mérkőznek meg idegenben, majd az 1–1-gyel álló Izraelt fogadják az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Az idei évre előírtakat tehát már teljesítették a fiúk, a Grátz Vilmos vezette edzői stáb elégedett lehet.

„Ritkán mondok ilyet, de elégedett vagyok az idei teljesítménnyel. A hazai mérkőzésen megmutatta a csapat, hogy képes helyenként döcögő játékkal is győzni, a belgiumi siker pedig azért is nagy teljesítmény, mert a srácok az utazás napján hozták ki magukból a maximumot. A folytatás még nagyon messze van, de az építkezés folyamatosan zajlik, a válogatottnak pedig a sikeres szerepléshez szüksége van egy erős HFL-re, amelyben a játékosok folyamatosan fejlődhetnek, és ha ez megvan, akkor jövő ősszel együtt érhetjük el a sportág legnagyobb sikerét.”

Danku Dávid, a válogatott játékosa bizakodó a feljutást illetően.

„Nem szabad elfelejteni, hogy csak a félidőnél járunk, szép a két siker, de jövőre a törököket és Izraelt is meg kell verni. A feljutásért csak mi játékosok és az edzői stáb vagyunk a felelősök, de ismerem annyira ezt a bandát, hogy tudjam, ez nem meglehet, hanem meglesz!”

AMERIKAI FUTBALL
B-CSOPORTOS EURÓPA-BAJNOKSÁG

Belgium–Magyarország 7–31 (0–3, 0–0, 7–21, 0–7)
KORÁBBAN
Magyarország–Spanyolország 24–7 (14–0, 0–0, 10–0, 0–7)

Fotó: Hungarian Football
Fotó: Hungarian Football

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik