Akit a sztárélet felfalt – 2010-ben LeBron James mellett játszott, most hajléktalan

HERCZE KRISTÓFHERCZE KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2019.09.04. 17:11
null
West (balra) nem bírta el a luxust és a csillogást (Fotó: Getty Images)
Néhány nappal ezelőtt megdöbbentő fotó látott napvilágot LeBron James korábbi csapattársáról, Delonte Westről. A 36 éves korábbi kosaras jelenleg hajléktalan, s a karrierje során megkeresett 16 millió dollárjából (ez átszámítva mintegy 4.78 milliárd forint…) semmi sem maradt. Ám nem West az egyetlen, aki súlyos milliókat tapsolt el – ez a probléma rendkívül jelentős a major sportok világában.

De térjünk vissza egy pillanatra Westhez, akit a Boston Celtics a 2004-es NBA-draft első körében választott ki. Óriási tehetségnek indult, de hamar kiderült róla, nem tudja kezelni a hírnévvel és csillogással járó nyomást.

West 2008-ban a Clevelandhez került, melynél óriási segítsége volt a klasszis LeBron Jamesnek. Eleinte jól is mentek a dolgok, ám Westre olyannyira rossz hatással volt a sztárság, hogy az orvosok hamar bipoláris zavart, más szóval mániákus depressziót diagnosztizáltak nála, melynek következtében West egy érzelmi hullámvasút volt.

A diagnózist a játékos nem volt hajlandó elfogadni, a viselkedését betudta annyival, hogy ez a sztárélet velejárója, s a kosárlabdával járó stressz okozza az egészet.

EGY ROSSZ LÉPÉS

West emellett elkövetett egy olyan hibát is, ami örökre megváltoztatta az életét. Miután a Cavaliers 2010 májusában kiesett a Boston Celtics ellen az NBA rájátszásából, mindenki azt találgatta, mi történt az együttessel, melynek legjobbja, James egyik napról a másikra „összeesett”, gyengén játszott, látszólag nem volt önmaga. A választ hamar megkaptuk, ráadásul mindenki számára meghökkentő volt: James megtudta, hogy az általa egyébként kedvelt Westnek szexuális viszonya volt édesanyjával, Gloria Jamesszel! Nem meglepő módon a két játékos között megromlott a viszony, ez kihatott a Cleveland öltözői hangulatára is, ami a pletykák szerint nem egyszer balhék helyszíne volt.

Ez a húzás tulajdonképpen véget is vetett West NBA-karrierjének – noha ezt követően néhány hónapot még eltöltött a Bostonnál, majd a Dallasnál is megfordult, onnantól kezdve egyetlen csapat sem kért a szolgálataiból. Szerencsét próbált Kínában, illetve az NBA farmligájában, a G-League-ben is próbálkozott, hosszú távon viszont sehol sem tudott megmaradni.

A mentálisan egyébként sem egészséges Westet az óriási nyomás a drogokhoz irányította, ami végérvényesen megpecsételte a sorsát: az alábbi kép rámutat, hogy a jelenleg még mindig csak 36 éves exsportoló látszólag szörnyű állapotban van, s nem túlzás kijelenteni, az élete romokban hever.


West összesen nyolc idényt húzott le az NBA-ben, az adatok szerint karrierje során összesen 16 millió dollárt keresett meg a kosárlabdázással, most azonban mégis hajléktalanként éli az életét.

Jegyezzük meg, a beszámolók szerint West alapvetően jószívű ember hírében áll: korábban ragaszkodott hozzá, hogy kifizesse édesanyjának az egyetemet, egyúttal segített a diploma megszerzésében is, öccsének lakást vásárolt Marylandben, de a húgának is ő fizette az egyetemi tanulmányait.

„Az életem már nem volt ugyanaz. Egyszer régen az NBA-ben játszottam, milliókat kerestem, de egy hiba mindent megváltoztatott. Gondolom, hallottak róla, lefeküdtem James anyjával, ami tönkretette az életem. A liga már akkor is bármit megtett James kedvéért, úgyhogy képzeljék el, hogy azok után, amit az anyjával tettem, az NBA mit művelt velem. Mindezt James miatt. Ha visszafordíthatnám az időt, nem teszem ezt vele. Most nem tudok gondoskodni a gyermekeimről, de igazából saját magamról sem. Az, hogy LeBron édesanyjával voltam, tönkretette az NBA-karrierem, de igazából az egész életem” – idézi Westet az LFR Solutions.


Noha a hírek szerint a családja többször is próbált rajta segíteni, West rendre az utcán köt ki, továbbra is drogproblémái vannak, sőt, bolti lopás miatt többször is letartóztatták. Állítólag az utcán él, s a híd alatt alszik. Elmondása szerint a nevén összesen 25 dollár van, nyoma sincs a karrierje során megkeresett 16 milliónak.

DÖBBENETES STATISZTIKÁK

Az Egyesült Államokban egyre több sztársportoló jelent csődöt, melynek kapcsán a Sports Illustrated 2009-ben tanulmányt írt, amiből egészen döbbenetes számok szerepeltek: a statisztikák szerint az NFL-játékosoknak a 78 százaléka, míg az NBA-játékosoknak a 60 százaléka néhány évvel a visszavonulását követően pénzügyi nehézségekkel küzd, de állítólag az MLB-sztároknál is kirívóak az adatok.

Itt van például az NBA 1996-os 1/1-es szupersztárja, Allen Iverson, aki zseniális játéka mellett arról is híres, hogy 2012-ben azzal sokkolta a világot, hogy a profi pályafutása alatt megkeresett 154 millió dollárjából (!) semmi sem maradt, sőt, az ezen felül kötött 50 milliós szponzori szerződéséből keresett pénzét is eltapsolta – noha Iverson hivatalosan nem jelentett csődöt, pénzügyi problémáit egy percig sem tagadta.

Iverson a nehézségek kapcsán elárulta, az elmúlt években mintegy 50 (!) barátját tartotta el, azt pedig már csak halkan jegyeznénk meg, elgondolkodtató, hogy Iversont több Atlantic City-i és detroiti kaszinóból is kitiltották. Vajon miért?

De megemlíthetnénk Latrell Sprewellt is, aki karrierje során összesen mintegy 100 millió dollárt keresett meg, a pályafutása 2005-ben azzal ért véget, hogy előtte nem sokkal elutasította a Timberwolves 3 évre szóló, 21 millió dolláros szerződésajánlatát, mondván, ennyiből még arra sem futja neki, hogy a családját etesse. Ezt követően viszont nem hogy a Minnesota, de sokáig egyetlen alakulat sem ajánlott neki megállapodást, később pedig hiába a Mavericks és a Spurs megkeresése, Sprewell nem reagált a két ajánlatra, szabadügynök maradt, mivel úgy gondolta, van akkora sztár, hogy bankot robbanthat. Soha többé nem lépett pályára az NBA-ben, s a 2000-es évek végén már azzal került a címlapokra, hogy nem tudta fizetni a számláit.

Itt van Scottie Pippen is, Michael Jordan „jobbkeze” a Bullsból, ő 120 millió dollárt tapsolt el különböző befektetésekben, de a Chicago másik sztárja, Dennis Rodman sem úszta meg, a „lepattanókirály” 27 millió dollárt tüntetett el.

Az NFL háza táján sem kell sokáig keresgélnünk, a liga történetének egyik legjobb játékosa, Lawrence Taylor már aktív játékosként is nagy lábon élt, de a visszavonulása után olyannyira túlzásba vitte a kokaint, az alkoholt és a bulizást – ezek mellett ráadásul szintén rossz üzleti befektetéseket választott –, hogy hamar kisemmizve találta magát.

Taylor 2003-ban a kokainfüggőségéről beszél, ami majdnem tönkretette az életét

A 48 esztendős Mark Brunell 17 szezont húzott le az NFL-ben, az ez idő alatt megkeresett 53 millió dollárja viszont már rég nincs meg, 2010-ben jelentett csődöt, az akkori beszámoló szerint mintegy 25 millió dolláros adósságot halmozott fel.

Warren Sappet is a valaha élt egyik legjobb NFL-játékosként tartják számon, 60 millió dollárt keresett profiként, emellett elemzőként is jól megfizették. Ám rendre rossz befektetésekkel próbálkozott, ezeknek a vége az lett, hogy csődöt jelentett, s a tartozása 6 millió dollárra rúgott.

Terrell Owens, a liga történetének egyik legjobb elkapója összesen 80 millió dollárt tapsolt el. Owenset állítása szerint többször is átvágták, de elsősorban a saját luxuskiadásaira mutatott rá fő kiváltó okként.

TRAGÉDIA IS LEHETETT VOLNA A VÉGE

Óriási összegek ezek, aminek az elvesztését az emberek nem viselik jól. Clinton Portis, a Washington Redskins ikonja még mindig csak 38 éves, de sorozatos sérülései és agyrázkódásai miatt 2010-ben abbahagyta a játékot, két évre rá pedig hivatalosan is visszavonult.

Portis kilenc idényt húzott le a profik között, ez idő alatt összesen 43.1 millió dollárt keresett meg a szerződéseiből. A korábbi sportoló szintén megtapasztalta a sztárvilág árnyoldalát, ami súlyos károkat okozott neki. Portis pályán megkeresett pénzéből szinte semmi sem maradt, ami egyrészt néhány rossz befektetés miatt történt meg, másrészt annak, hogy a pénzügyi tanácsadó – aki belerángatta a kétes üzletekbe – Portis elmondása szerint több befektetésnél is meghamisította az ő aláírását.

A dolgok 2013-ban odáig fajultak, hogy Portis vásárolt egy pisztolyt, s bánatában arra gondolt, megöli azt, aki belerángatta ebbe az egészbe.

„Késő éjjel volt, egy pisztollyal a kezemben ültem az autóban, merengtem, miközben az illetőre vártam, aki miatt történt az egész. Nem, nem arról volt szó, hogy jól megverem. Ez gyilkosságról szólt, meg akartam ölni” – árulta el Portis a Sports Illustratednek, hozzátéve, hogy egy képzett terapeuta barátját felhívta a kocsiból, s a férfi beszélte le arról, hogy gyilkosságig fajuljon a helyzet.

A running back később, 2015-ben csődöt jelentett, majd beperelte az aláírását meghamisító tanácsadót – a bíróság Portisnak adott igazat, ugyanakkor a játékos állítása szerint egyrészt enyhe ítéletet szabtak ki, így elbukott pénzéből nem látott viszont sokat, másrészt a férfi nem is került börtönbe.

Clinton Portis nehéz éveken van túl, de már összeszedte magát, és jól van (Fotó: Getty Images)
Clinton Portis nehéz éveken van túl, de már összeszedte magát, és jól van (Fotó: Getty Images)

MI AZ OKA?

Rengeteg tanulmány született már a témával kapcsolatban, hogy mégis mi lehet az oka, hogy Amerikában a profi sportolók kiugró százaléka megy csődbe, vagy kerül anyagi nehézségekbe?

Ezekre egyértelmű válasz nincs, ám azt nem árt megjegyezni, hogy az Egyesült Államokban a fiatal tehetségek java nem jómódú családból kerül be a profi légkörbe, a korábban nélkülöző fiatalok pedig nehezen tudják kezelni a hirtelen jött gazdagságot (márpedig az NFL-ben 20-21, az NBA-ben akár már 18-19 évesen is megkaphatják az újoncszerződést az egyetemről érkező tehetségek, ezek a megállapodások a drafton hamarabb elkelő fiataloknak 30-35 millió dollárt hoznak a konyhára). A hirtelen jött ismertség és luxus velejárói a rég nem látott rokonok és barátok, akik vagy kölcsönt kérnek, vagy odaköltöznek a sportolókhoz, akik ezután el is tartják ezeket a személyeket (mint például Iverson és az ő ötven ismerőse).

A profi szerződéssel jár a vásárlás és a költekezés, egy új lakás, egy új autó, méregdrága étkezések, féktelen bulik, nők, ezek nem egyszer megspékelve kábítószerrel is – hiába vannak folyamatos dopping- és drogellenőrzések, valljuk be, ezeket nem túl nehéz átverni, gondoljunk csak bele például Lamar Odom esetébe, aki úgy mehetett el az amerikai válogatottal 2004 nyarán az athéni olimpiára, hogy a drogellenőrzésre vásárolt egy műpéniszt az interneten, azt megtöltötte vizelettel, az ellenőrnek pedig fel sem tűnt, hogy átverték.

A zsíros bankszámla hatására megjelennek a befektetők és az üzletemberek, akik úton-útfélen arról próbálják győzködni a srácokat, fektessenek be, ám ezeknek a kecsegtető lehetőségeknek a legtöbbje inkább rosszul végződik, ami a sportolóknak súlyos dollármilliókat jelent.

Ezzel kapcsolatban Terrell Owens nem kertelt, amikor a NerdWalletnek nyilatkozott.

„Két tanácsom lenne a fiatal sportolóknak. Egy, addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér! Tudd, hol a határ, hogy mit engedhetsz meg magadnak! Annak idején én is itt szúrtam el, pont olyan akartam lenni, mint amit a nagy sztároknál láttam: kellett a Mercedes, az ékszerek és a sok baromság. Közben ezek a legidiótább vásárlások, amiket a fiatalok megtehetnek, főleg úgy, hogy ezekre igazából nincs is elég pénz a bankszámlájukon. A második tanácsom az, hogy ne bízzatok meg senkiben sem! A legjobb, ha kérdeztek, még mielőtt túl késő lenne.”

Utóbbi kijelentésével Owens arra célzott, hogy az ő pénzügyi tanácsadói évekig kifejezetten kockázatos tőkeáttételes üzletekbe fektették be az elkapó pénzét, s Owens csak 2010-ben jött rá ezekre, miután elkérte a teljes könyvelést és látta a kimutatásokat.

Terrell Owens: A rossz emberekben bíztam meg

Scott Bercu, aki korábban sportolók pénzügyi tanácsadója volt, azt mondta, hogy ő próbált kurzust tartani az ügyfeleinek, ám tapasztalata szerint a major sportok sztárjai őrültként viselkednek és költekeznek, s mindeközben nem értik igazán, mennyit költhetnek.

„Azt hiszik, hogy végtelen a bankszámlájuk, úgy vélik, annyi pénzük van, hogy el sem tudják költeni, de közben nincsenek tisztában azzal, hogy ha 5 millió dollár a fizetésük, akkor azzal, hogy az ügynököket és a kötelező adókat kifizetik, máris csak 2 millió dollárjuk marad, ami elkölthető.”

A Wyatt Research pénzügyi intézet rövid írásában azt ecsetelte, hogy sokan nem számolnak azzal, hogy nem játszhatnak tíz-tizenöt évet, márpedig az NFL-ben egy karrier átlagosan 5-6 idény, az NBA-ben pedig 6-7 idény. Ennek ellenére a sportolók nem gondolkodnak hosszú távon, s nem tesznek félre elegendő penzt a későbbi esztendőkre.

Érdekesség, hogy az NFL-ben a jelenleg érvényben lévő kollektív szerződés 2021-ben lejár, ha pedig nem sikerül az újról időben megegyezni, elmaradhat az aktuális szezon (lockout). Ennek kapcsán a játékos-szakszervezet (NFLPA) már most összeállított egy füzetet, melyben néhány oldalon keresztül a játékosoknak szóló pénzügyi tanácsokat lehet olvasni:

– minden heti fizetés legalább felét takarítsd meg, ha az így megmaradó összeg kevés a jelenlegi fogyasztásod fedezésére, azt fogd vissza,
– inkább főzz otthon, minthogy étterembe járj,
– a nagy felújításokat most tedd meg, ne a közeljövőbe tervezd,
– minden héten legyen egy napod, amikor nem költesz pénzt,
– inkább bérelj lakást, mintsem vásárolj,
– a ki nem használt ingatlanaidat és szobáidat add bérbe,
– adj el minden autót, amit az elmúlt hat hónapban nem vezettél,
– ne köss hosszú távú bérleti szerződéseket olyan ingatlanra, amit ritkán használsz,
– adj el minden ruhát, amit egy éve nem hordtál,
– próbálj meg nemet mondani a pénzt kérő barátoknak, családtagoknak.

FORRÁS: www.profootballbusiness.com

Noha a rengeteg pénz nem feltétlenül átok, a fenti történetek mind rámutatnak, hogy nem egyszerű a sztárok élete sem, az ebből fakadó nyomás sok életet tönkre tud tenni. Ennek az egyik példája Delonte West.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik