A Spurs megmutatta: Leonardék lebontották a GSW játékát

Vágólapra másolva!
2016.03.20. 09:35
null
A Spurs lebontotta a GSW játékát (Fotó: Reuters)
Nagyon kevés pontot, de szoros találkozót hozott a San Antonio és a Golden State idei második összecsapása az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, de a texasiak visszavágtak a címvédőnek és megtartották hazai veretlenségüket. A Miami végig dominált és simán győzött a Cleveland ellen, az OKC óriási csatában gyűrte le az Indanát, az Atlanta a negyedik negyedben lenyomta a Houstont, a Chicago nagy győzelmet aratott a Jazz ellen, a tartalékos Memphis pedig parádés játékkal verte meg a Clipperst – íme a részletek!

Charlotte Hornets–Denver Nuggets 93–101

Győzelmet ért a remek első félidő. Lendületesen és pontosan kezdte a mérkőzést a vendégcsapat, már a első negyedben meglépett, félidőben 17 pont volt a különbség, a fordulás után pedig ez hamar 22-re hízott. Innentől már kissé elfogyott az erő és többet hibáztak Jokicsék, de a Charlotte csak zárkózni tudott, egyenlíteni nem – DJ Augustin 22 perc alatt 24 pontot szórt, vezérletével pedig lemenedzselte a derbit a Denver. A gárda nem dobott igazán jól, de uralta a lepattanókat, ami végül elég volt a kissé meglepő sikerhez – igaz, a playoffra ezzel együtt sincs már esélyük.

Téglagyár. Rengeteget hibázott a Charlotte, különösen a hárompontos vonal mögül: összesen 9/32-vel zártak Walkerék távolról. Ezt nem tudták ellensúlyozni semmivel, egyedül Batum (24 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz) emelhető ki, rajta kívül csak Lin volt veszélyes a gyűrűre – ilyen tűzerővel nem volt reális esélyük a húsz pont feletti hátrány eltüntetésére. Ez a vereség még sokba kerülhet számukra, hiszen a 3-6. hely között csupán másfél meccs a különbség.

A Hornets legjobb dobói: Batum 24/15, Lin 16/6, Walker 15/3
A Nuggets legjobb dobói: Augustin 24/9, Harris 13/3, Arthur 13/6

Detroit Pistons–Brooklyn Nets 115–103

Előlépett a kispad. A Pistons-kezdők sem játszottak rosszul, de igazán jól sem, a negyedik negyednek pedig egálról feszültek neki a felek – ezt a játékrészt a cseresorral kezdték a hazaiak és ez nyerő húzásnak bizonyult. Anthony Tolliver (17 pont, 4/7 tripla, mind a második félidőben) és Aron Baynes (17 pont a negyedik negyedben) kintről-bentről ízekre szedte a Nets védekezését, Stanley Johnson elöl-hátul villogott (10 pont, 7 pattanó, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés), a Detroit pedig 38 pontot szórt ebben a negyedben – nagyon fontos győzelmet aratott a gárda. A kezdőcsapat mindezt végignézte az oldalvonal mellől...

Hiányzott Lopez. A center egy vírus miatt nem léphetett pályára és bár Willie Reed nem játszott rosszul a helyén, nem volt olyan faktor a gyűrű alatt, mint Lopez. A támadások így Youngra és Bogdanovicra épültek, utóbbi vezérletével zárkóztak fel a harmadik negyedben, ám hiába dobtak 50% felett, a hajrában képtelenek voltak lelassítani a Pistonst – a kissé elfáradó együttes így vereséget szenvedett.

A Pistons legjobb dobói: Baynes 21, Tolliver 17/12, Drummond 16
A Nets legjobb dobói: Young 24, Bogdanovic 19/9, Kilpatrick 15/6

Indiana Pacers–Oklahoma City Thunder 111–115

Fordulatos meccs. Hol egyik, hol másik csapat produkált egy-egy futást, a színvonalra és az izgalmakra sem lehetett panaszunk, a záró etapnak végül egypontos OKC-vezetéssel vágtak neki a csapatok. Itt aztán egy komolyabb rohamot (14–2) mutattak be Duranték, de Paul George nagy kosaraival (volt közte 3+1 is) még visszakapaszkodott az Indiana – öt másodperccel a vége előtt aztán George hármasa már kimaradt, ezzel eldőlt a találkozó.

George parádézott, Westbrook Magicet üldözi. A Indiana vezére a teljes találkozó folyamán tarthatatlannak bizonyult, de különösen a harmadik negyedben villogott: ekkor egymaga 19 pontot szórt és visszahozta csapatát. Végül 45 egységig jutott, de mellé csak George Hill (20 pont, 9 gólpassz) és esetenként Monta Ellis tudott fellépni, míg a túloldalon a szinté parádézó Kevin Durant (33 pont, 13 lepattanó, 8 gólpassz) mellett bár gyengén dobott, ismét tripla-duplázott Russell Westbrook – a hátvéd idén már 14. alkalommal tette ezt meg, amire 1989 és Magic Johnson óta senki nem volt képes. A valamivel pontosabb és a lepattanókat uraló Thunder így végül behúzta a derbit, stabilan tartja nyugati harmadik helyét, ellenben az Indiana újabb vereséget szenvedett és lépéshátrányba került a keleti playoff-harcban.

A Pacers legjobb dobói: George 45/12, G. Hill 20/9, Mahinmi 11, Ellis 11/6
A Thunder legjobb dobói: Durant 33/9, Kanter 15, Westbrook 14/9

Washington Wizards–New York Knicks 99–89

A harmadik negyedben robbantott a Washington. Az első félidőben még remekelt a New York és 18 pontos előnyben is volt a vendégcsapat, a fordulás után azonban minden megváltozott: elsősorban védekezésben váltott a Wizards és átrohant ellenfelén. A fővárosi gárda egy 20–3-as rohammal zárkózott fel, majd fordított, folyamatosan szerezte a labdákat és John Wall (24 pont, 10 gólpassz) vezérletével ellenállhatatlan tempóban játszott – a záró etapban már „csak" meg kellett tartani a megszerzett előnyt.

Összeomlott a Knicks. A New York visszaesésének egyik fő oka Carmelo Anthony „lassulása” volt, az első negyed után Markieff Morris vette kezelésbe és parádésan (7/21 mezőnyből) védekezett rajta – márpedig őt leszámítva egyedül Kristraps Porzingis (20 pont, 7 lepattanó, 3 blokk) jelentett érdemi veszélyt a gyűrűre. A közel nullára csökkent támadópotenciál reménytelen szenvedést és könnyű Wizards-kosarakat eredményezett, a hajrában teljesen esélytelen volt már a vendégcsapat annak ellenére, hogy a hátránya nem tűnt végzetesnek.

A Wizards legjobb dobói: Wall 24/6, Morris 17/3, Gortat 15, Porter 15/9
A Knicks legjobb dobói: Porzingis 20/6, Anthony 20/6, Calderon 10/6, Afflalo 10/6

Atlanta Hawks–Houston Rockets 109–97

Egy negyed volt a Houstonban. A nyitó tizenkét percben nagyon gyengén teljesített a Rockets, a második negyedben azonban robbantottak Hardenék – 42–22-re nyerték ezt a játékrészt és ők vezettek félidőben. A folytatásban kiegyenlítettebb lett a játék, a negyedik negyedben azonban ismét becsődöltek a vendégek – 14 pontjukból 12-t Michael Beasley (30 pontos szezoncsúccsal zárt) szerzett. Ebben azért nagy szerepet játszott James Harden sérülése, a dobóhátvéd (25 pont, 6 pattanó, 8 gólpassz) a harmadik negyed végén lépett rá Sefoloshára és kiment a bokája, a záró etapban ugyan játszott hét percet, de minden dobását elrontotta.

Kiegyensúlyozott volt a Hawks. Érdekes módon nem Jeff Teague és Paul Millsap villogott a hazaiaknál, mindketten inkább mezőnyben voltak hasznosak – a pontokat Al Horford és Hardaway Jr. (5/7 tripla) szállította elsősorban. Nagyon kiegyensúlyozottan játszott egyébként az Atlanta, 50 százalékkal dobott mezőnyből a gárda, 14 triplát süllyesztett el és több, mint kétszer annyi gólpasszt osztott ki, mint a Houston – a negyedik negyedben egyértelmű volt a hazai fölény, Horfordék pedig sorozatban ötödik sikerükkel tartják keleti harmadik helyüket.

A Hawks legjobb dobói: Horford 22/6, Hardaway Jr. 20/15, Schröder 14/6
A Rockets legjobb dobói: Beasley 30, Harden 25/9, Motiejunas 13

Miami Heat–Cleveland Cavaliers 122–101

Wade-ről és a Heatről szólt az este. Az első negyed közepén váltott ritmust a Miami, onnantól kezdve egyre csak nőtt a különbség a csapatok között – hiába nem voltak nagyobb különbségek a dobószázalékokban, a hazaiak 42–26-ra hozták a pattanózást és tízzel több második esélyt teremtettek maguknak támadópattanókból. Goran Dragic (18 pont, 11 gólpassz) és Hassan Whiteside 16 pont, 13 pattanó) dupla-dupláztak, Joe Johnson és az újonc Josh Richardson 4–4 triplával jelentkezett, az este főszereplője azonban Dwyane Wade volt: a franchise ikonja 24 pontját nagyon precíz dobásokkal szerezte, ráadásul a második félidő elején átlépte a bűvös 20 ezer pontos határt is.

Ez kijózanító volt. A Miami továbbra is a padról veti be Hassan Whiteside-ot, és Chris Bosh hiányában a swingmanjeit erőlteti – jól kalkuláltak, mert a sebességkülönbségre építő csapatokkal továbbra sem nagyon tud mit kezdeni a Cavaliers. LeBron James hiába dobott kiválóan (13/20), mezőnyben teljesen légüres térben mozgott (3 pattanó, 3 gólpassz), és bár Tyronn Lue a kezdőötössel (Love játszott centert, Shumpert kiscsatárt, James erőcsatárt) igyekezett „lekövetni" az ellenfelet, ez továbbra sem a Cavs játéka. A három magasember (Love, Thompson és Mozgov) összesen 13 pontig és 7 pattanóig jutott, egyikük sem volt 18 percnél tovább pályán tartható, a Cavs pedig sorozatban 11. alkalommal vesztett Miamiban.

A Heat legjobb dobói: Wade 24, Richardson 19/12, Johnson 18/12, Dragic 18.
A Cavaliers legjobb dobói: James 26, Jefferson 20/9, Irving 14/3.

Chicago Bulls–Utah Jazz 92–85

A Bullsban már mindenki pályán van. Pau Gasol és E'Twaun Moore továbbra is sérültek (Joakim Noah ráadásul hónapok óta nem játszik), és a magasember Bairstow is maródi – így a brazil draftolatlan újonc, Cristiano Felicio életében először kezdhetett NBA-mérkőzésen. Nem mozgott rosszul, de ez a nap nem a centerekről szólt, sokkal inkább a periméter-védekezésről. A Jazz híresen jó ebben, de a Bulls most náluk is jobb volt, a másik oldalon pedig Rose (10/15 mezőnyből) és Taj Gibson (7/9) extra dobásai elég plusznak bizonyultak. A 4. negyedben volt egy kis gond, de úrrá lettek rajta, és újabb sikerükkel utolérték a Pacerst a tabella 7. helyén.

Hayward visszatérése nem segített. Legjobb dobója nélkül zsinórban három sikert aratott a Jazz, mindenki azt várta, hogy a kiscsatárral még jobbak lesznek – még lehetnek, de Hayward egyelőre nem találta a ritmust (9 pont, 4/13 mezőnyből). Derrick Favors igyekezett, de ezúttal csak Shelvin Mack tudott időnként fellépni mellé (15 pont, 8 gólpassz), a többi húzóember nem remekelt. Rudy Gobert beütött fault nélkül is csak 27 percet kapott (2 pontja és 7 pattanója magyarázza az okot), Rodney Hood borzasztóan dobott, a kispadról pedig csak egy másik brazil újonc, Raul Neto dicsérhető. A 4. negyedben próbált visszajönni a Jazz a meccsbe, 13 pontra limitálták a Chicagót – de a fordításhoz jó dobásokra is szükség lett volna.

A Bulls legjobb dobói: Rose 22/6, Mirotic 15/6, Gibson 15.
A Jazz legjobb dobói: Favors 24, Mack 15/6, Hood 14/9.

Memphis Grizzlies–Los Angeles Clippers 113–102

A Grizzlies a szív bajnoka. Öt fontos játékosa (Gasol, Conley, B. Wright, Hairston és Andersen) sérült (a súlyosan megsérült Chalmerst pedig időközben ki is vásárolták), Matt Barnest pedig eltiltotta a liga, így kellett kiállnia a Memphisnek a Clippers ellen – de ez sem számított. Olyan játékosok hoztak extrát, akik epizódszerepeket sem kaptak pár hete: Lance Stephenson 12 pontig jutott és kiválóan védekezett korábbi csapata ellen, A Spurstől kitett Ray McCallum kezdőhátvédként remekelt (14 pont, 2 blokk!), a már többször leírt Tony Allen pedig újra bizonyított (22 pont, 7/10 mezőnyből). Persze kellett egy vezér is, a veterán Zach Randolph életében először tripla-duplázott (28 pont, 11 pattanó, 10 gólpassz), vele semmit nem tudott kezdeni DeAndre Jordan.

Ez hiányozhat a végén. A Clippers Blake Griffin nélkül is szeretné megcsípni a nyugati 3. helyet, többek között éppen azért, hogy az 5. helyre bebetonozott Grizzliest elkerüljék az első körben. A képzeletbeli dobogótól azonban egyre messzebb vannak, az utóbbi időben több váratlan buktába szaladtak bele – ma például hiába dobott 25 pontot Chris Paul, az általa vezetett kezdőötöst lejátszotta a Memphis, a cseresor pedig igyekezett ugyan, de ekkora hendikepet nem tudtak ledolgozni.

A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 28, Allen 22/3, McCallum 14/6.
A Clippers legjobb dobói: Paul 25/9, Jordan 16, Pierce 12/9.

San Antonio Spurs–Golden State Warriors 87–79

Üzent a ligának a Spurs. Tim Duncant mindössze 8 percig foglalkoztatta Gregg Popovich, Boris Diaw volt a kezdőcenter – ebben a kontextusban érdemes vizsgálni a Warriors 79 pontját, amely természetesen a legalacsonyabb ebben a szezonban. Danny Green és Kawhi Leonard vezetésével olyan periméter-védekezést mutatott be a San Antonio, amely teljesen limitálta Curry-t és Thompsont, a palánk alatt pedig hiába volt jó Draymond Green, Aldridge (26 pont, 13 pattanó) nála is jobb volt. Egyébként végig szoros volt az állás, de a végjátékban Danny Green két villanása és a brutális védekezés döntött – a Spurs így veretlen maradt otthon. A hazaiak zsinórban 44. otthoni győzelmükkel beérték az örökranglista 2. helyén álló 95-96-os Bullst – az első helyezett éppen a mostani GSW, de lehet, hogy április 7-én megszakad a szériájuk...

Így nehéz lesz a rekord elérése. Egész meccsen csak kereste önmagát Curry (1/12 tripla) és Klay Thompson (1/7 tripla), és bár Draymond Green közel volt a tripla-duplához (11 pont, 9 pattanó, 8 gólpassz), tripla-fesztiválokra ő nem képes. Fő fegyvere nélkül a végjátékban könnyű préda volt a Warriors, a Spurs nagyon keményen visszavágott a januári 30 pontos vereségért – és áprilisban kétszer még találkoznak a felek. A Warriors most 62-7-tel áll, még két hibázási lehetőségük van, ha a liga történetének legjobb alapszakasz-mérlegével akarnak zárni – ezt a meccset látva izgalmas három hét elé néznek...

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 26, Leonard 18/3, Diaw 14.
A Warriors legjobb dobói: Thompson 15/3, Curry 14/3, Green 11/3.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik