A Rockets és a Warriors is lezárta, jöhet a nyugati döntő

Gobodics TamásGobodics Tamás
2018.05.09. 08:42
null
Chris Paul szállította a negyedik győzelmet a Houstonnak (Fotó: Twitter)
A Houston Chris Paul fantasztikus estéjével és 41 pontjával, a Golden State pedig nagyszerű harmadik negyeddel hozta a negyedik győzelmét a Jazz, illetve a Pelicans ellen az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában, így mindkét párharc véget ért – a két sztárcsapat készülhet az egymás elleni nyugati döntőre.

 

Houston Rockets–Utah Jazz 112–102

Kellett a Paul-extra. Nem adta magát könnyen a Utah és bár az első negyedben futott 14–2-es Rockets-roham után úgy tűnt, hogy simán érvényesül a papírforma, sokáig nem tudta lezárni a meccset a hazai alakulat – sőt, ugyan vezetett már tíz pont feletti előnnyel, a harmadik negyed hajrájában mégis fordult a kocka és a Jazz került fölénybe. Itt azonban előlépett az addig is remeklő Chris Paul, és szállította a győzelmet a Houstonnak, abszolút ihletett formát fogott ki, dobott 41 pontot félelmetes hatékonysággal (8/10 tripla), leszedett hét lepattanót, kiosztott tíz gólpasszt és egyetlen labdát sem adott el – ezzel ellensúlyozta, hogy James Harden (18 pont, 7/22 mezőnyből, 4 gólpassz) csak árnyéka volt önmagának. A negyedik negyed elején CP3 vezetésével fordította vissza a maga javára a meccset a Rockets, majd a játékrész közepén végleg a kezébe vette a dolgot: csapata utolsó 18 pontjából 15-öt ő szerzett, a maradék hármat pedig az ő gólpasszából dobta PJ Tucker. Az ő extrájának köszönhetően ha a vártnál nehezebben is, de végül érvényesítette a papírformát az alapszakaszgyőztes és lezárta a párharcot, így már készülhet is az igazi vizsgafeladatra: jön a Warriors elleni nyugati döntő. Plusz adalék: Paul karrierje során most először jutott túl a playoff második körén.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Volt tartása a Jazznek. Ricky Rubio után most már Dante Exum sem volt bevethető a vendégeknél, de így is nagyon komoly csatára kényszerítették a Houstont – az első félidőben azért többnyire futottak az eredmény után, de a harmadik negyedben képtelen volt hibázni Donovan Mitchell, aki 24 pontjából 22-t ebben a periódusban szerzett. Ezzel egyébként 22–21-re az egész hazai csapatot túldobta a játékrész során, összességében 60 százalék felett célzott ekkor a Utah és csak 30 százalékkal a Rockets, de aztán Mitchell számára a vártnál hamarabb ért véget a találkozó: hét perc volt még hátra, már fordított a Houston, amikor az újonc labdát vesztett, majd a lábához kapott és le kellett támogatni a pályáról. Nélküle sem adta fel csapata, a padról kiválóan szállt be Alec Burks (22 pont, 7/15 mezőnyből, 5 gólpassz), de Paul túl nagy falatnak bizonyult, így nem sikerült nekik a bravúr – 4–1-gyel kiestek, de ennek ellenére maximálisan elégedettek lehetnek a szezonjukkal.

A Rockets legjobb dobói: Paul 41/24, Tucker 19/15, Harden 18/3
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 24/6, Burks 22/9, O'Neale 17/3

Golden State Warriors–New Orleans Pelicans 113–104

Megint a harmadik negyed. Több futást is vezetett ezen a mérkőzésen a Warriors, rögön az első negyedben érkezett egy 9–0, majd egy 8–0 is, de a Pelicans mindent kezelni tudott és látótávolságon belül maradt – volt ugyan egyszer már közte tíz, de a nagyszünetig visszajöttek hat pontra a vendégek. Azonban ahogy azt már megszokhattuk, a harmadik negyedet megint félelmetesen megnyomta a Golden State és Steph Curry (28 pont, 10/16 mezőnyből, 7 lepattanó, 8 gólpassz), valamint Kevin Durant (24 pont, 10/18 mezőnyből, 6 lepattanó, 7 gólpassz) vezetésével egy 25-4-es rohamot produkált – ez volt a döntő ütés, ebből nem lehetett felállni. A New Orleans becsületére legyen mondva, hogy megpróbálta, a hajrában el is érte a tízpontos határt, de komoly veszélyt innentől már nem jelentett a címvédőre, csak annyit, hogy Curryéknek pályán kellett lenniük 37-38 (Green esetében 41) percet – ezt aligha bánják azért, 4–1-gyel tudták le a szériát és remek formában várhatják a Houston elleni nyugati döntőt.

Két extra kevés volt. Ezúttal nem érheti kritika Anthony Davist, a magasember mindent megtett, a 48 percből 46-ot a pályán töltött, dobott 34 pontot (13/26 mezőnyből), leszedett 19 lepattanót és kiosztott 4 blokkot is, elöl-hátul szörnyeteg volt a festékben – mellé azonban ezúttal csak a tripla-duplázó (27 pont, 11/21 mezőnyből, 10 lepattanó, 11 gólpassz) Jrue Holiday tudott fellépni, a többiek elvesztek. Főleg Rajon Rondo játékát vette el (ismét) a GSW, Alvin Gentry nem is erőltette az irányítóját és végül csak 21 percet adott neki, inkább Ian Clark (30 perc, 9 pont) kapott szerepet, de ő azért nem ugyanaz a kategória és végül annak ellenére nem tudtak mit kezdeni ellenfelükkel, hogy Duranték csak 7/27 triplával zártak. Összességében nem vallottak szégyent, a húsz pont feletti hátrányból visszajöttek még látótávolságon belülre és elkerülték a kiesést, azt pedig alighanem aláírták volna a szezon előtt, hogy kisöprik a Portlandet és a második körben 4–1-gyel kiesnek a GSW ellen.

A Warriors legjobb dobói: Curry 28/9, Durant 24/3, Thompson 23/6
A Pelicans legjobb dobói: Davis 34/3, Holiday 27/6, Mirotic 12/9

NBA
FŐCSOPORT-ELŐDÖNTŐ, 5. MÉRKŐZÉSEK
NYUGATI FŐCSOPORT
Houston Rockets–Utah Jazz 112–102
(21–16, 33–30, 21–32, 37–24)
Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc végeredménye: 4–1 a Houston javára

Golden State Warriors–New Orleans Pelicans 113–104 (32–26, 27–30, 36–19, 18–29)
Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc végeredménye: 4–1 a Golden State javára

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek