A pályán vége a bulinak – búcsú a leglazább Patriots-játékostól

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.26. 18:51
null
Rob Gronkowskival a sajtótájékoztatók is gyakran nevetésbe fulladtak (Fotó: AFP)
Vasárnap 29 évesen bejelentette a visszavonulását minden idők egyik legjobb NFL tight endje, Rob Gronkowski. A New England Patriotscal három Super Bowlt nyerő játékos ritka kincs volt Bill Belichick csapatában, hiszen a tight end poszt klasszikus blokkoló és újkori elkapói feladatkörét is a legjobbak között látta el. Miközben fegyelmezett játékával uralta a pályát, szabadidejében rengeteget partizott – tudta, mikor minek hol a helye, és ezzel klubszimpátiától függetlenül Amerika egyik kedvence lett.

A kétezres éveket az NFL-ben uraló New England Patriots sikersorozatát Bill Belichick vezetőedző és Tom Brady irányító hozta össze, ami nem kérdés. De ki volt a harmadik erő a klubnál? Dante Scarnecchia támadófaledző a legesélyesebb a dobogóra, ám szorosan ott van a sorban Rob Gronkowski, minden idők egyik legjobb tight endje is.

A visszavonulását vasárnap 29 évesen bejelentő támadó nem húzódott meg a háttérben, nem zongoracipelőként segítette a New Englandet. Brady egyik kedvenc célpontjaként uralta a pályát, az ellenfelek rettegtek tőle, és az esetek nagy többségében eredménytelenül próbálták meg hatástalanítani.

Miközben a New England sikersorozatából egyre inkább elege lett Amerikának, a Patriotsban is volt valaki, akit nem lehetett nem szeretni. Gronkowski ama kivételes figurák egyike, aki őszinteségével és jóságával mindegyik csapatot jobbá tudta volna tenni az öltözőben és a pályán is.

IGAZI MINDENES – NEM VOLT PÁRJA A POSZTJÁN

Az évtizedek során talán egy poszt játéka sem változott annyit az amerikai futballban, mint a tight endé. Az 1990-as évekig plusz falemberként alkalmazták, aki csak a legritkább esetben kapott labdát. Persze voltak kivételek (Mike Ditka, John Mackey vagy Kellen Winslow), de általánosságban az ezredforduló előtti esztendőkben kezdtek elkapóként is tekinteni a tight endekre. Azóta, így manapság is kétféle tight end létezik: aki a védők feltartóztatásával ugyan segíti a futójátékot, viszont lomha, illetve aki az elkapójátékban remekel, futásblokkolóként azonban nehéz megbízni benne.

Sokszor ketten is kevesen voltak, hogy levédekezzék (Fotó: AFP)
Sokszor ketten is kevesen voltak, hogy levédekezzék (Fotó: AFP)

Az ellenfelek edzői pedig pontosan tudják, mi egy-egy tight end erőssége, és a felállástól függően készülnek futó- vagy passzjáték elleni védekezésre. Nos, ez az, ami lehetetlen, ha egy csapatnak olyan TE áll a rendelkezésére, mint Rob Gronkowski, aki kivételes elkapó, és rendkívül hatékony blokkoló is egyben. A New England Patriotsnál pedig kidolgozták azokat a felállásokat, amelyekből a játék indításáig az ellenfélnek fogalma sem lehetett, mi fog következni.

GRONK, A BLOKKOLÓ (a videók lejátszásához kattintson a dobozban látható linkre – Megtekintés a YouTube-on!)

„Rob úgy vonul vissza, hogy kijelenthetjük, nála sokrétűbben senki sem játszott ezen a poszton” – mondta róla Bill Belichick vezetőedző.

Offensive tackle szintű blokkolóként segítette a futójátékot és a rövid passzos megoldásokat, máskor meg kritikus helyzetekben kapott labdát, mert olyan biztos keze volt, amit több főállású elkapó is irigyelt. Sokszor két játékos sem tudta levédekezni az end zone-ban – hányszor láttuk, hogy két-három védő csüngött rajta, miközben bevonszolta magát a célterületre...

GRONK, AZ ELKAPÓ

REKORDOK – TÁRT KAPUKKAL VÁRJA A HÍRESSÉGEK CSARNOKA

A LEGJOBB GRONKOWSKI-NYILATKOZATOK

„Mindenhol szeretek lenni, ahol strand és napfény van. Másra nincs is szükségem.”
„Miközben felnősz, csak egy dologra kell figyelned: olyanokra hallgass, akik jót akarnak neked, ne olyanokra, akik a rossz irányba terelnek.”
„A legjobbnak kell lenned a munkádban ahhoz, hogy utána felszabadultan ünnepelhess.”
„Egyetlen centhez sem nyúltam az NFL-es fizetésemből. A marketingpénzemből élek, de nem szórom azt sem. Nincs drága autóm, ékszereim, tetoválásom. És még mindig azt a farmert hordom, mint a középiskolában.”
„A testvéremnek két diplomája van. Az egyik az enyém.”
„Imádom az akciófilmeket. Szívesen szerepelnék egyben.”
„Nem tudom, mikor nősülök meg. Sodródom az árral.”
„Különleges kitüntetés, hogy olyanokkal sportolok együtt, akik a Madden borítóján szerepelnek.”
„A gyengéd oldalam? Szeretek ölelni.”
„Tippek a sikerhez? Kövesd a szabályokat, alkalmazz sofőrt, ne bosszants másokat, maradj ki a balhéból!”
„A gonosz előbb-utóbb önmagát is tönkreteszi.”
Ha öt-hat hónapot kihagysz, nem versenyzel, hiányozni kezd a sport. Vissza akarsz térni a pályára.”

A számok természetesen arra fogják emlékeztetni az utókort, milyen zseniális elkapó volt Gronkowski. 2011-ben 17 elkapott touchdownjánál többet még wide receiverek sem tudtak felmutatni – ez volt az egyetlen év, amelyben tight end zárt az élen elkapott TD-k tekintetében az NFL-ben. Négy idényben jutott ezer elkapott yard fölé (szintén posztrekord), és egyetlen tight endként jutott túl az ezren a rájátszásban. Természetesen a playoff TD-k (12), a Super Bowlon elkapott passzok (23) és yardok (297) tekintetében is az öröklanglista élén áll. A meccsenként elkapott yardok (68.4) és szerzett TD-k (0.69) tekintetében sem volt soha jobb nála a tight end posztján.

„Ha Tony Gonzalez bekerült a Hírességek Csarnokába, akkor ez Gronk esetében nem kérdés. Senki sem volt ennyire domináns tight endként” – mondta róla egy Hall of Fame-szavazati joggal rendelkező szakember. „Sohasem láttunk még ilyen veszélyes tight endet, amint eltelik az öt év a visszavonulása után, bekerül a Hírességek Csarnokába, ez nem kérdés” – fogalmazott egy másik.

Az 1989. május 14-én Robert James Gronkowski néven Pittsburghben született játékos a visszavonulásával a több mint tízéves korkülönbség ellenére előbb lehet tagja a Hall of Fame-nek, mint Tom Brady. Az ötszörös Pro Bowl- és négyszeres All Pro-játékos a 2014-es, a 2017-es és a 2018-as idény után Super Bowlt ünnepelhetett.

Februárban a Los Angeles Rams elleni Super Bowlon 3–3-nál volt egy kulcsfontosságú 29 yardos elkapása, amellyel megalapozta a győztes touchdownt, hogy bajnokként vonulhasson vissza.

Utolsó meccsén, a februári Super Bowlon a legkritikusabb pillanatban kapta el a labdát (Fotó: AFP)
Utolsó meccsén, a februári Super Bowlon a legkritikusabb pillanatban kapta el a labdát (Fotó: AFP)

Emellett 2014-ben az év visszatérőjének választották meg, miután 2013-ban a clevelandi T. J. Warddal történt ütközése után többszörös térdszalagszakadást és agyrázkódást szenvedett.

A LEGNAGYOBB ELLENFELE ÖNMAGA TESTE VOLT – HÉT ÉVE NEM AKADT TELJES SZEZONJA

A TRAGIKUS SORSÚ CSAPATTÁRS

A 2010-es draft negyedik körében Aaron Hernandez személyében másik tight endet is kiválasztott a Patriots, és három évig félelmetes párost alkottak Gronkowskival. Ám Hernandezt a 2012-es idény után gyilkosság vádjával letartóztatták, és többé nem lépett pályára az NFL-ben, 2017-ben a börtönben öngyilkos lett.

A gyerekkorában rendszeres szexuális zaklatásnak és erőszaknak kitett Hernandezről nem szívesen beszéltek a csapattársai, Gronkowski maga is mindig véget vetett a sajtótájékoztatóinak, amint valaki emlegetni kezdte korábbi társát.

A 2010-es draft második körében kiválasztott Gronkowskinak a kilenc NFL-idényéből csak az első kettő volt teljes, összesen 29 meccset hagyott ki különböző sérülések miatt. Mivel a rivális csapatok általában nem találták meg az ellenszert, kijelenthetjük, hogy a legnagyobb ellenfelének önmaga és a sérülései bizonyultak.

Már az NFL-es debütálása előtt voltak óvatosságra intő jelek. Az Arizona Egyetemen gerincsérvműtét miatt kihagyta az utolsó évét, emiatt csúszott vissza a második körbe a játékosbörzén.

A szenzációsan sikerült 2011-es évad után hatéves, 54 millió dolláros szerződést írt alá, és amikor játszott, a Patriots legfélelmetesebb fegyverének számított. De az ellenfelek megkönnyebbülésére nem mindig játszott. 2012-ben többszörös kartörés, 2013-ban csigolyatörés és térdszalagszakadás, 2016-ban újabb gerincsérv akadályozta – és ezek a súlyosabb esetek. Visszatérő boka-, térd- és derékbántalmai folyamatosan gyötörték, többször szenvedett agyrázkódást is. Utóbbi mellett krónikus hátproblémái miatt aggódott leginkább, ezeknek többé nem akarja kitenni a szervezetét, hiszen újabb esetek során elkerülhetetlen a maradandó hatás.

Hiába kérte ki Tom Brady tanácsait, és csatlakozott a csapattárs szuper diétájához a gyorsabb regeneráció reményében, az alkatukból és a posztjukból eredő különbségek miatt ez sem jelenthetett garanciát az egészséges folytatásra.

A PARTIARC EGY FILLÉRT SEM KÖLTÖTT NFL-FIZETÉSÉBŐL

Móka a filmbemutatón (Fotó: AFP)
Móka a filmbemutatón (Fotó: AFP)

„Gronk nagyon jó csapattárs és barát. Ő az egyik legderűsebb ember, akit valaha ismertem, imádja a mókázást, és nagyon őszinte. Ha táncol, énekel, nevet, ünnepel, mindig önmagát adja” – mondta róla Tom Brady.

Gronkowski úgy töltött kilenc rendkívül sikeres évet a Patriotsnál, hogy a vasszigoráról hírhedt Belichick-rendszerben a sorból kilógva rendszeresen a bulvárlapok címlapjára került. A liga legnagyobb partiarca, egy huszonéves testébe zárt középiskolás, aki imádta a pezsgést és a legvadabb buliktól sem riadt vissza. A saját hangját adta a Family Guy bulizásairól szóló epizódjához, beszállt a pankrátorok ringjébe is. Néha magában is kárt tett, de azért túlnyomórészt tudta, hol a határ.

„A szabadidődben bulizol, felfrissülsz, mert ha jönnek az edzések, akkor már csak a kemény munka létezik” – vallotta, és ez a fegyelem hozta meg számára a sikert. Tökéletesen tudta, mikor minek van ideje.

69, TÁNC, MESEOLVASÁS

És azt is, hogyan kell gazdálkodni a pénzzel. NFL-karrierje során 54 millió dollárt keresett, és ebből egy fillért sem költött el. Amerika leggazdagabb huszonévesei közé tartozik, mert megtanult spórolni. Persze senki se gondolja, hogy nagyon nélkülözne, a szponzori szerződéseiből származó bevételéből is a milliomosok életét éli. Ugyanakkor nemegyszer felhívta játékostársai figyelmét arra, érdemes így gazdálkodni, hogy a nyugdíjas évek is gondtalanul teljenek.

HOGYAN TOVÁBB? NEM BIZTOS, HOGY UTOLJÁRA LÁTTUK

Nagyon könnyen el tudjuk képzelni, hogy a mókás Gronkowski televíziós karrierbe kezd. Ha nem is követi Tony Romo vagy Jason Witten példáját, és áll be szakkommentátornak, kötetlenebb szerepkörű tv-s szakértőként könnyen elképzelhető, a FOX-nál például tökéletesen kiegészítené a rengeteget bohóckodó Terry Bradshaw-t. S Bradshaw példáját követve mindezt kiegészítheti színészkedéssel is, az biztos, hogy teljesen nem fog eltűnni a közéletből.

Hol folytatja – visszatér-e a pályára? (Fotó: AFP)
Hol folytatja – visszatér-e a pályára? (Fotó: AFP)

Drew Rosenhaus, Gronk menedzsere arra is jó esélyt lát, hogy a játékos még a pályára is visszatérhet az NFL-ben. Witten egy év kommentátorkodás után csatlakozik a Cowboyshoz, míg a Patriotsnál a tavaly az Indianapolis vezetőedzői állását elfogadó, majd Bostonba visszatérő Josh McDaniels támadókoordinátor mutatta meg, hogy mindig van visszaút.

„Rob csupán 29 éves, nagyon fiatal, egyáltalán nem lepne meg, ha meggondolná magát – mondta Rosenhaus. – Ezt én mondom, és nem azért, hogy indokolatlanul reményt adjak a Patriots szurkolóinak. Ám ha a csapat bukdácsol, és Tom Brady felhívja, hogy szükség van rá, simán igent mondhat. Felvetettem neki, de csak nevetett. Azt mondta, úgy érzi, elég volt, vége, a futball a múltja, és a jövőben az újat keresi.”

EGY CSODÁS KARRIER TÍZ PERCBEN

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik