A LeBron-hatás: így tud a történelem egyik legjobbja lerombolni egy csapatot

KŐFALVI DÁNIELKŐFALVI DÁNIEL
Vágólapra másolva!
2019.03.19. 14:45
LeBron James vagy Michael Jordan. Nem Kareem Abdul-Jabbar, nem Magic Johnson, Bill Russell vagy Wilt Chamberlain. Ha az a téma, hogy ki az NBA történetének legjobbja, csak az első két név kerül szóba. Pedig jelenleg a Los Angeles Lakers szurkolói mindent gondolnak a legendáról, csak azt nem, hogy ő a legjobb…

A Los Angeles Lakers a cikk írásának pillanatában 31–39-es mérleggel áll a Nyugati főcsoportban, és bár matematikai esélye még van, kijelenthetjük, biztosan nem lesz ott a rájátszásban.

Ahogy LeBron James sem, aki legutóbb 2005-ben hagyta ki a bajnokság legfontosabb szakaszát.

De pörgessük vissza az idő kerekét az idény legelejére, ahol néhány már látták, mi fog jönni, csak azt nem tudták akkor még, hogyan.

IRÁNY LOS ANGELES!

LeBron 2018 júniusában közölte a világgal, hogy köszöni szépen, neki elég volt másodszorra is Clevelandből, és újra „áthelyezné tehetségét”. Sokat nem is kellett várni a választására, július elején már hivatalos volt, Los Angeles a következő állomás.

A bemutatásnál is akadtak bőven kétkedők (Fotó: Twitter)
A bemutatásnál is akadtak bőven kétkedők (Fotó: Twitter)

Hogy miért? Csak.

Sokan elfelejtik ugyanis, hogy a háromszoros bajnok nem feltétlenül azért igazolt a nyugati partra, mert újabb bajnoki gyűrűvel akart villogni azonnal. Egyszerűen azért ugrott bele ebben a félkész projektbe, mert ehhez volt kedve.

Persze lévén, LeBronról van szó, azért mindenki egyre gondolt: akármilyen is ez a keret, muszáj ott lennie a playoffban a csapatnak.

JÓ KEZDÉS, KÉTKEDŐ SZURKOLÓK

Los Angelesben azonban a királyt nem LeBronnak hívják. A magát King Jamesnek becéző 15-szörös All-Star-játékos ugyanis egy olyan városba érkezett, ahol Kobe Bryant uralkodása megdönthetetlen, elvégre a Lakers ikonja csak felhúzott minden ujjára egy gyűrűt a dobókezén LA-ben.

És itt volt az első pont a sztoriban, amire nem feltétlenül számított LeBron: itt nem imádja mindenki.

Az olyan dolgokhoz, mint hogy átfújják a freskóját a városban, vagy hogy azt ordibálják neki, nincs rád szükségünk, egyáltalán nem volt hozzászokva LeBron.

Elvégre imádták Clevelandben, és imádták Miamiban is, ahol az álomtrió (James, Wade, Bosh) megháromszorozta a város bajnoki címeit.

„Nem vagy király!”, „Nem kellesz ide!” – azonnal megrongálták LeBron freskóját LA-ben (Fotó: Twitter)
„Nem vagy király!”, „Nem kellesz ide!” – azonnal megrongálták LeBron freskóját LA-ben (Fotó: Twitter)

De itt felemás fogadtatásban részesült, ami persze fájt a „Király” egójának.

Aztán jött a következő fájdalmas felismerés. Ez a csapat nagyon messze van a bajnoki címtől.

Mert míg a címvédő Golden State a nyáron például megszerezte bagóért a bajnoki címet üldöző DeMarcus Cousinst, LeBron olyan játékosokat kapott Magic Johnsontól, mint Rajon Rondo, aki legutóbb a Boston Celticsnél volt meghatározó játékos, vagy épp Michael Beasley, aki azóta már Kínában pattogtatja a labdát.

Ennek ellenére a kezdés jól sikerült, szépen nyerte a meccseket a Lakers, amely rájátszást érő helyen volt sokáig.

Amikor azonban – 2018 végén – LeBron megsérült, és ki kellett hagynia 17 meccset, elképesztő lejtmenetbe kapcsolt a csapat, és azóta is tart a rossz széria.

Mondhatnánk, na, bumm, sok év után megtapasztalja a „Király”, milyen is a tévéből nézni a rájátszást, ennél azonban sokkal rosszabb a helyzet, köszönhetően többek közt a New Orleans Pelicansnek.

AZ ÉVSZÁZAD TROLLKODÁSA

És itt jön az a pont, amely teljesen szétverte a Los Angeles Lakerst, és amely az utóbbi évek egyik legnagyobb húzása volt az NBA-ben.

Adódott ugyanis az idény közepén, hogy Anthony Davis, a liga egyik legjobb játékosa közölte, elege van a New Orleans-i mocsarakból, a jazztől is cseng a füle, így le akar lépni a Pelicanstől.

Davis az egyik oka LeBron bukásának (Fotó: nba.com)
Davis az egyik oka LeBron bukásának (Fotó: nba.com)

A hír megrengette a ligát, és a csapatok azonnal elkezdtek összeállítani egy-egy csomagot, amivel kimentenék szegény, szenvedő Davist Louisianából.

És ha valaki csak kicsit is otthon van az NBA történéseit illetően, pontosan tudja: az a csapat, amely szerződteti Jamest, kis túlzással azonnal vezetőedzőt és elnököt is vált, a „Király” ugyanis mindenbe beleszól.

Ahogy megcsapta James fülét a hír, hogy Davis szabad, máris elkezdte fejben szervezni a felvonulást, amit majd a Sunset Boulevardon kap a közösen begyűjtött bajnoki cím után. Gyorsan felcsengetett hát Magic Johnsonhoz, és közölte, mindegy, hány csapattársát kell feláldozni, szerezzék meg neki Davist.

Magic Johnson pedig hallgatott is sztárjára, és elkezdett különböző trade-csomagokat összeállítani, amelyek tetszhetnek a Pelicansnek.

Egyre nagyobbakat. Egyre több játékossal. Egyre több választási lehetőséggel a drafton.

A New Orleansnál azonban mindegyikre nemet mondtak.

Majd mikor Magic Johnson már lassan mindenét felajánlotta volna, akkor derült ki, hogy a Pelicansnak esze ágában sincs elcserélni most Davist.

Nagyon csúnyán behúzta a csőbe LeBront és a Lakerst a Pelicans (Fotó: Getty Images)
Nagyon csúnyán behúzta a csőbe LeBront és a Lakerst a Pelicans (Fotó: Getty Images)

Az évszázad trollkodását kitervelő Pelicansnél ugyanis pontosan ez volt a terv. Hogy valami hasznuk legyen legalább abból, hogy legnagyobb sztárjuk le akar lépni, legalább odaszúrtak LeBronnak, és meggyengítették a Lakerst.

Sőt, a terv jobban sikerült, mint tervezték. Ugyanis mikor a csapattársak elkezdték a Twitteren olvasni, hogy James kiárusította őket, érthető módon már nem voltak olyan lelkesek, mikor a „Király” elkezdett beszédet tartani a meccsek előtt.

Volt, amikor LeBron nem is ült a csapattársai mellé… (Fotó: nba.com)
Volt, amikor LeBron nem is ült a csapattársai mellé… (Fotó: nba.com)

Elvégre, ha ők mind csak bábuk LeBron sakktábláján, minek erőlködjenek ezek után? Ez a csapat, tömve sérültekkel, úgysem képes bajnokságot nyerni, előbb-utóbb pedig úgyis elcserélik majd őket.

MINDENKI CSALÓDOTT

Ez volt az utolsó csepp a csordultig telt pohárban. A Lakers játékosai bedühödtek, és teljesen elengedték az idényt.

És mintha nem lenne elég, hogy kis túlzással már így is utál mindenki mindenkit a Lakersnél, a játékosok egymással balhéznak az edzéseken, néha a meccseken is, és már egymás mellé sem hajlandóak ülni a kispadon, jött az újabb csapás.

Rondo is inkább a szurkolókkal ült (Fotó: Twitter)
Rondo is inkább a szurkolókkal ült (Fotó: Twitter)

LeBron kiállt a sajtó elé, és közölte, nagyon csalódott csapattársaiban, akik nem küzdenek már úgy, mint korábban, és ő nem is érti, miért történik ez.

Tragikomikus…

HOGYAN TOVÁBB?

Ez az idény már elúszott, ám a legfontosabb döntés most jön csak a Lakers vezetősége számára.

Az biztosnak tűnik, hogy ez a gárda a következő idényben már nem lesz együtt, a kérdés csak az, ki fog menni.

Az egyik opció, hogy a fél csapat átadólistára kerül, és megpróbálnak Magic Johnsonék előtúrni egy-két sztárt a piacon, akik gyorsan bajnoki döntőig vihetik a Lakerst, majd utána jön megint sok-sok év újjászervezés.

ITT ÉPP CSAPATTÁRSA LÖKDÖSI LEBRONT, HOGY VÉDEKEZZEN VÉGRE

A B-opció, ami egyre népszerűbb az amerikai sajtóban: a Lakers rájön, ez így nem fog működni, és inkább a tehetséges fiatalokat választja, viszont ez azzal jár, hogy a nyáron négy évre aláíró, már 34 éves LeBronnak mennie kell.

Mert ha James megy, akkor felszabadul egy méretes összeg, és olyan neveket csábíthat el a Lakers, mint Kevin Durant vagy épp Kawhi Leonard, akik köré csapatot lehet építeni, hosszú távra is.

FELSEGÍTENI A CSAPATTÁRSAT? MINEK?

VÁLTOZNI KELL!

Félreértés ne essék, bár eddig arról írtunk, LeBron miben hibázott a Lakersnél, mégiscsak az NBA történetének egyik legjobb játékosáról van szó, ezt senki sem vitathatja.

Jelenleg James legnagyobb problémája az egója, és az, hogy, képtelen feldolgozni, nem valószínű, hogy ő is kap maga köré egy olyan szupercsapatot, mint amilyen Steph Curry mellett van Oaklandben.

James nemrég megelőzte az örökranglistán Michael Jordant a karrier alatt szerzett pontok számát tekintve – egy olyan meccsen, amelyen a Lakers 16 ponttal kikapott a Denvertől.

Ennek kapcsán pedig újra előkerült a téma: ki a történelem legjobbja, James vagy Jordan?

Tény, a két ikon sok mindenben hasonlít egymásra: mindkettőnek a győzelem volt a legfontosabb, mindketten elképesztő harcosok, mindketten zsenik.

De ez az idény is bizonyítja, egyelőre nem lehet nyugodt szívvel együtt említeni LeBron Jamest és Michael Jordant, ha minden idők legjobbja a téma.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik