A Lakers nyerte a rangadót Denverben, a Heat megállította a Raptorst

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.12.04. 10:16
null
A Lakers megnyerte a rangadót Denverben (Fotó: Twitter/NBA)
Címkék
James Harden 50 pontja nem volt elég a Houstonnak a győzelemhez a San Antonio elleni texasi derbin, eközben Luka Doncic 33-mal újabb diadalra vezette a Dallast az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) magyar idő szerint szerda hajnali programjában.

 

Cleveland Cavaliers–Detroit Pistons 94–127

Belendült a Detroit. Legutóbb 130 pont felett dobott a Spursnek, most pedig nagyon hasonló teljesítményt nyújtott Clevelandben is a Pistons: a vendégcsapat végig uralta a mérkőzést és ismét parádés támadójátékot bemutatva (54% mezőnyből, 51%-kal elsüllyesztett 18 tripla, 33 gólpassz, 11 eladott labda) tükörsimán lelépte ellenfelét. A gárda már a nagyszünetben 16 ponttal vezetett, a harmadik negyedben elérte a különbség a harminc környékét, úgyhogy nem volt miről beszélni, sőt, pihenni is jutott idő - Blake Griffin (24 pont, 6/7 tripla) például csak 24 percet játszott és nála többet csak Andre Drummond (17 pont, 14 lepattanó, 4 gólpassz, 5 labdaszerzés, 4 blokk) és Svi Mykhailiuk (15 pont, 4 gólpassz) töltött a parketten. A Detroit idei talán legjobb két meccsét rakta össze egymás után és bár saját bevallásuk szerint ez még nem a csúcsforma, azért biztató, amit produkáltak ezen a két estén - most a Milwaukee-t fogadják, az azért más jellegű feladat lesz...

Valami nincs rendben a Cavsnél. A szezon elején voltak remek meccsei, győzelmei, kiváló teljesítményei a Clevelandnek, az utóbbi időben viszont mintha kifogyott volna a tank: az elmúlt tizenegy mérkőzésből ez volt a csapat tizedik veresége, ráadásul ahogy legutóbb, úgy most sem volt esélye a győzelemre. Az első negyedben volt egy 15-0-s futásuk, ez az egy pozitívum történt velük, ott még vezettek, ám ezt követően mintha lehúzták volna a redőnyt, hozzá sem tudtak szólni a találkozóhoz - sem egyénileg, sem csapatszinten nem tudunk senkit/semmit kiemelni, valamin változtatniuk kell, mert megállíthatatlanul zuhannak a Hawks-Knicks páros felé.

A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 22, Porter Jr. 12/6, Thompson 10, Osman 10/3, Clarkson 10/6
A Pistons legjobb dobói: Griffin 24/18, Drummond 17, Mykhailiuk 15/9

Washington Wizards–Orlando Magic 120–127

Felvette a kesztyűt a Magic. Nik Vucsevics nélkül is tartani tudta a Wizards tempóját az Orlando, a vendégek ugyanolyan könnyed, lendületes, hatékony támadójátékkal rukkoltak elő, mint ellenfelük - csak ez náluk komoly meglepetésnek számított, hiszen a liga legrosszabb csapatai között vannak ezen a téren. Most azonban ment nekik, Evan Fournier (31 pont, 6/8 tripla) mellett ponterős volt Markelle Fultz (20 pont, 7 gólpassz), 18-at dobott Aaron Gordon, a padról pedig DJ Augustin (24 pont, 4/5 tripla) és Terrence Ross (14 pont, 4/8 tripla) is megszórta magát - 51%-kal tüzeltek mezőnyből, ültek a tripláik is és végig stabilan tudták hozni ezt a színvonalat. Az első félidőben ezzel talán kicsit meg is lepték a Washingtont, a nagyszünetben 14 ponttal vezettek, majd a fordulás után bár rohamozott a Wizards, de aztán a vendégek 74-75 után megint a lovak közép csaptak és a záró etap elején 88-104 állt már az eredményjelzőn - innentől nem volt visszaút, megoldották a hajrát. A Magic ezzel újabb fontos győzelmet aratott és egyetlen meccsre megközelítette a keleti hetedik Brooklynt.

Ennyit ért a Wizards. Egyénileg kiváló számokat hoztak többen is a hazaiaknál, Bradley Beal abszolút kiemelendő (42 pont, 16/30 mezőnyből), de Isaiah Thomas (20 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz, 8/14 mezőnyből) és Davis Bertans is elérte a húszpontos határt, Thomas Bryant és Moritz Wagner hiányában az újonc bedobó, Rui Hachimura többször is centert játszott (15 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz), de a védekezést ezen a meccsen sem tudták összerakni, ez pedig a győzelmükbe került. Főleg az első félidőben szenvedtek, a harmadik negyedben azért futottak egy 21-6-ot és úgy tűnt, hogy átvehetik az irányítást, de aztán ezzel fel is fedték minden lapjukat és a folytatásban újra a Magic akarata érvényesült - zsinórban harmadszor kaptak ki, ráadásul következőleg a Sixerst fogadják.

A Wizards legjobb dobói: Beal 42/9, Bertans 21/12, Thomas 20/12
A Magic legjobb dobói: Fournier 31/18, Augustin 24/12, Fultz 20

Toronto Raptors–Miami Heat 110–121 – hosszabbítás után

Lowry sem tudott segíteni. Tizenegy kihagyott találkozó után visszatért sérüléséből Kyle Lowry és bár mezőnyben hasznosan kosárlabdázott (6 lepattanó, 11 gólpassz), de a dobásait még nagyon nem találta: 0/11-gyel kezdett mezőnyből, végül 2/18-cal zárt úgy, hogy ebben 0/11 tripla kapott helyet. A 8/8 büntetője azért kozmetikázott ezen, de a torontói támadójáték így sem működött igazán jól, sem Pascal Siakam (15 pont, 12 lepattanó, 5/14 mezőnyből), sem Fred VanVleet (19 pont, 6 gólpassz, 5/16 mezőnyből) nem dobott extrán, csapatszinten csak 38,5%-kal céloztak és alig 25%-kal tripláztak, úgyhogy nem volt egyszerű dolguk. A rendes játékidő vége előtt két perccel hétpontos hátrányban voltak és úgy tűnt, hogy el is veszítik a meccset, ám ekkor még megmentette őket Norman Powell, aki két clutch triplát is bevert, majd az oda-vissza hibákat követően (mindkét csapat megnyerhette volna) nem bírtak egymással a felek, úgyhogy jöhetett a ráadás...

A hosszabbítás Butleré volt. A rendes játékidő legvégén egy büntetőt és egy meccsnyerőnek szánt triplát is elrontott Jimmy Butler, a túlórában azonban kárpótolta ezért csapatát: az első 55 másodpercben dobott egy 2+1-et, egy triplát, majd zsákolt is, pillanatok alatt szórt nyolc pontot, amellyel eldöntötte a küzdelmet. A Toronto itt meg is tört, a ráadás öt percében egyetlen mezőnykosarat sem tudott szerezni, úgyhogy ez a Butler-roham hozta a nagyon fontos győzelmet a Heatnek - a vendégek vezére végül tripla-duplázott (22 pont, 13 lepattanó, 12 gólpassz), de mellette Duncan Robinson (22 pont, 6/9 tripla), Bam Adebayo (18 pont, 7 lepattanó) és Justise Winslow (17 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) is dicsérhető. A Miami Goran Dragic nélkül vette be Torontót, ahol eddig senki sem nyert még ebben a szezonban, ők törték meg a Raptors 9-0-s hazai szériáját és az egyébként produkált hetes győzelmi sorozatát, ráadásul ők azok, akik egyedüliként nyertek eddig Milwaukee-ban is - mindkét csapat 15-5-re áll jelenleg, így osztoznak a keleti második-harmadik helyen.

A Raptors legjobb dobói: Powell 23/12, VanVleet 19/9, Siakam 15
A Heat legjobb dobói: Butler 22/6, Robinson 22/18, Adebayo 18

New Orleans Pelicans–Dallas Mavericks 97–118

Papírforma. Pocsékul kezdte a meccset a Dallas, az első négy percben öt labdát is eladott a gárda, illetve 6/29-cel nyitott mezőnyből, úgyhogy eddig abszolút partiban volt a Pelicans, sőt, egészen a harmadik negyed közepéig szorosan alakult a mérkőzés, majd ott jött Luka Doncic és elrontotta a bulit. A Mavs vezére pár perc alatt egymaga 15 pontot rámolt be, elsüllyesztett két nagyon-nagyon távoli, lélekölő hármast, csapata pedig szépen meglépett a New Orleans elől és a folytatásban már vissza sem nézett - Doncic végül 33 ponttal és 18 lepattanóval zárt alig 28 játékperce alatt, ismét lehetetlen volt őt megállítani. A szlovén klasszis mellett most Seth Curry kapta a legnagyobb szerepet (19 pont, 5/7 tripla), Kristaps Porzingis a tíz pontot sem érte el, de nem is volt rá szükség, ha kicsit nehezen is lendült bele, de végül tulajdonképpen magabiztosan hozta a kötelező győzelmet Rick Carlisle alakulata - 8-2-re áll idegenben, ennél jobbat egyelőre csak a Bucks és a Lakers hozott vendégként a ligában.

A hatodik is megvan. Zsinórban hatodszor kapott ki a Pelicans és Alvin Gentry vezetőedző úgy értékelte a mérkőzést, hogy védekezésben a 118 kapott pont ellenére megfelelő munkát végeztek, most támadásban nem tudtak felnőni a feladathoz: 40%-kal dobtak mezőnyből és 30% alatt maradtak a triplavonalon túlról, így azért a Dallast nem nagyon lehet megverni. Gentry szerint továbbra is óriási probléma, hogy amikor élesedik a helyzet, egyszerűen elkezdenek egy-egyezni ahelyett, hogy lejátszanák a figuráikat és csapatként oldanák meg a feladatot, ezen pedig muszáj lesz változtatniuk - nem játszottak jól és a harmadik negyed végétől már egyértelmű hátrányban voltak. Továbbra is csak a Warriorst előzik meg Nyugaton, úgyhogy nagy kérdés, hogy mi lesz velük a folytatásban.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 24/3, Holiday 18, Redick 12/6
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 33/15, Curry 19/15, Kleber 12/6, Hardaway Jr. 12/6

San Antonio Spurs–Houston Rockets 135–133 – dupla hosszabbítás után

Nagyon elrontotta a Houston. Ez egy agyonnyert meccs volt a Rockets számára, a második félidőben 22 ponttal is vezettek a vendégek, sőt, a negyedik negyed vége előtt négy és fél perccel is megvolt még a kétszámjegyű előnyük - mégis elrontották, a végén hosszabbításra mentett a Spurs, majd ott óriási csatában, kétszer öt perc extra küzdelem után meg is nyerte az összecsapást. A Rocketsnél James Harden és Russell Westbrook is botrányosan sokat vállalt, de míg előbbi legalább büntetőkkel hozta a pontokat (50 pont, 11/38 mezőnyből, 4/20 tripla, 24/24 büntető), addig utóbbi simán csak elképesztő ámokfutást rendezett (19 pontját 7/30-as mezőnymutatóval hozta), ráadásul a vendégek alaposan el is fáradtak, hiszen PJ Tucker 52, Harden 49, Westbrook 48, Clint Capela 45, Austin Rivers pedig 40 percet töltött parketten. Három jó negyed után egyszerűen megtorpantak és még szerencséjük sem volt az utolsó játékokkal, a második hosszabbítás legvégén például támadóhibát ítéltek Harden ellen, ez volt a meccs utolsó jelenete - a kezükben volt a győzelem, de elrontották, visszacsúsztak a Dallas mögé, ráadásul most hullafáradtan utaznak Torontóba, ez sem túl biztató.

Újabb nagy skalp. A Clippers legyőzése után egy újabb nagycsapatot "lőtt le" a Spurs, bár ezúttal sokáig abszolút nem volt benne a meccsben, hogy LaMarcus Aldridge nélkül, egy gyengén dobó (23 pont 25 mezőnykísérletből) DeMar DeRozannel ez sikerülhet nekik. Az utolsó negyedben azonban valami történt, a védekezésük elkezdett működni, a Rockets sorra hibázott, a hazaiaknál pedig előkerült egy teljesen váratlan extra Lonnie Walker IV személyében: ő egymaga 18 pontot szórt a negyedik játékrészben, amellyel egyedül megdobta a Houston pontszámát és megmentette csapatát - végül pedig egyébként 28 egységgel karriercsúcsig jutott Az ő kosarával és Jakob Pöltl blokkjával kiharcolták a hosszabbítást, itt pedig már ők voltak felül, az első ráadás végén a Rocketsnek kellett rohamoznia, hogy ne kapjon ki, majd a második végén DeRozan büntetői döntöttek a Spurs javára - rengeteg apróság elbillenthette volna a meccset akár a másik irányba is, de ebből most Gregg Popovich csapata jött ki jobban, úgyhogy bravúrgyőzelemmel kozmetikázta a hatalmas detroiti zakót.

Nem biztos, hogy a lefújással vége a meccsnek. A negyedik negyedben 89–102-es állásnál James Harden szabályosnak tűnő zsákolását nem adták meg a játékvezetők, és a hírek szerint a Houston most azt várja a ligától, hogy vagy őket hozzák ki győztesnek, vagy újrajátszatják a rendes játékidő utolsó 7.50 percét, különben hivatalos panaszt nyújtanak be.

A Spurs legjobb dobói: Walker 28/12, Forbes 25/15, DeRozan 23
A Rockets legjobb dobói: Harden 50/12, Capela 22, Westbrook 19/3, Rivers 19/15

Denver Nuggets–Los Angeles Lakers 96–105

Bizonyított a Lakers. Könnyű eddigi sorsolás ide vagy oda, most a legközelebbi nyugati rivális otthonában kellett bizonyítania a Lakersnek, Frank Vogel csapata pedig megtette ezt: a védekezésük végig parádésan működött és egyszer sem engedték kiszabadulni a Denvert, a lepattanózást nagyon megnyerték (56-35) és amikor kellett, akkor támadásban is tudtak villanni. A gyenge triplázás és a tíz elrontott büntető miatt kellett még izgulniuk a végén, mert bár már az első félidőben tíz pont feletti előnyt építettek ki és ez nagyjából megmaradt a negyedik negyedben is, de a végén jött még egy Nuggets-roham és bő két perccel a vége előtt egyetlen pontra közelítettek a hazaiak. Ettől azonban nem ijedt meg a LAL és innentől kezdve egyetlen pontot sem (!) kapott, ellenben szerezni tudott büntetőkből, majd LeBron James visszazsákolta Anthony Davis elrontott dobását és ezzel igazából el is döntötte a rangadót - a Denver már képtelen volt a gyűrűbe találni, a Los Angeles-i retesz tökéletesen zárt. James (25 pont, 9/18 mezőnyből, 6 lepattanó, 9 gólpassz) és a betegen játszó Davis (25 pont, 9/18 mezőnyből, 10 lepattanó) is kitett magáért, mellettük pedig a padról beszálló Dwight Howard (13 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) és Rajon Rondo (11 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 2/2 tripla) is dicsérhető - nagyon értékes győzelmet arattak, úgyhogy 18-3-mal továbbra is masszív előnyben vannak Nyugat élén.

Támadásban több kell. A védekezéssel ezúttal sem volt különösebb probléma a Denvernél, a gondot megint a támadójáték jelentette: 40%-os mezőnymutató, pocsék triplázás, semmi átütőerő és egy befejezésben ismét elég harmatos (13 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz, 5 eladott labda, 4/12 mezőnyből) Nikola Jokics jellemezte őket. Jamal Murray és Paul Millsap azért igyekezett, de a meccs képét tekintve már az is nagy szó volt, hogy a végén visszajöttek és reális győzelmi esélyeket teremtettek, ám az utolsó két percben megint bedeszkázták előttük a gyűrűt, így pedig nem nagyon lehet rangadót nyerni - sorozatban másodszor kaptak ki és sorozatban másodszor maradtak száz dobott pont alatt, ezen mindenképpen javítaniuk kell a folytatásban.

A Nuggets legjobb dobói: Murray 22, Millsap 21/6, Jokics 13
A Lakers legjobb dobói: Davis 25/3, James 25/3, Howard 13

Los Angeles Clippers–Portland Trail Blazers 117–97

A második félidő már egyértelmű volt. Kawhi Leonard pocsék meccse (11 pont, 3/15 mezőnyből) ellenére nem volt komoly kérdés a Clippers győzelme, az első félidő azért még szorosan alakult, a nagyszünetben csak három ponttal vezettek a hazaiak, ám a fordulás után lelépték ellenfelüket: a harmadik-negyedik játékrészt összesen 17 egységgel nyerték meg és az addig kapott 59 pont helyett 38-on tartották a Portlandet. Ez mindenképpen döntő volt, emellett támadásban Paul George (25 pont, 6/7 tripla, 29 perc), Montrezl Harrell (26 pont, 9 lepattanó, 11/13 mezőnyből) és Patrick Patterson (19 pont, 5/7 tripla, 8 lepattanó) villogott, úgyhogy összességében egyértelműen hozták a tulajdonképpen kötelezőnek számító hazai győzelmet. Az otthon produkált 13-1-es mérleg eddig franchise-rekord, most viszont lehet bizonyítani idegenben is: következőleg Milwaukee-ba utaznak és egy hatmeccses keleti túrát kezdenek meg.

Ez még sok volt a Blazersnek. Az utóbbi időben összeszedte magát a Portland, de azért az egyik bajnokesélyes otthonában még az volt a papírforma, hogy vereséget szenved a gárda - ezt nagyjából egy félidőn keresztül tudta kérdésessé tenni, a nagyszünetig tízszer volt döntetlen az állás. A harmadik negyedben aztán előbb egy 14-3-at, majd egy 21-7-et is futott a LAC, a portlandi támadójáték teljesen megállt, hátul pedig nem tudtak mit kezdeni a hazaiak kinti dobásaival, úgyhogy szépen szétnyílt az olló, válasz pedig nem érkezett. Igazából senki sem játszott különösebben jól a Blazersnél, Damian Lillardot és Carmelo Anthonyt is megfogta a Los Angeles, döntő faktorrá pedig sem CJ McCollum, sem Hassan Whiteside nem tudott előlépni. Következőleg a Kings ellen, hazai pályán mások lesznek az erőviszonyok, ott javíthatnak és kapaszkodhatnak tovább a playoff-helyek felé.

A Clippers legjobb dobói: Harrell 26, George 25/18, Patterson 19/15
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 20/6, Whiteside 18, Lillard 16/6

A tabellát IDE KATTINTVA tekinthetik meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik