A keleti hóvihar elsöpörte a Thundert Brooklynban

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.01.25. 08:34
null
Brook Lopezt nehezen tudta tartani a Thunder, amely elsüllyedt Brooklynban (Fotó: Reuters)
A későbbre tolt kezdési időpont nem kedvezett Kevin Durantéknek, akik meglepetésre végig hátrányban játszva kikaptak Brooklynban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A Houston remek támadójátékkal győzte le a Dallast, a Boston könnyedén nyert Philadelphiában, a Toronto pedig parádés teljesítményt nyújtó cseresorának köszönhetően fektette két vállra a Clipperst.

 

Brooklyn Nets–Oklahoma City Thunder 116–106

Nagyot játszott a Brooklyn.
A későbbre tett kezdési időpont a Netsnek segített, a hazai gárda az idény legjobb dobóformáját hozta – az első negyedben 57 százalékkal dobtak és bár ez később romlott, a pontokat így is folyamatosan hozták. Brook Lopezre nem volt ellenszer, a center 31 pontos, 10 pattanós dupla-duplát szállított, a padról Bogdanovic szórt be 18 pontot és 4/6 triplát, az ő vezérletével pedig most kintről is komoly veszélyt jelentett a gárda. A Nets remekül használta ki a Thunder problémáit, leszedtek 18 támadópattanót (a Lopez, Young páros 12-t) és erre építve tartották az előnyt – öt pontnál sosem zárkózott közelebb az OKC, így meglepetésre győzni tudtak Joe Johnsonék.

Váratlan pofon. A győzelmi szériában lévő Thunder nem tudott mit kezdeni a vereségsorozatból érkező Brooklynnal, igaz, az időjárás és az eltolt kezdési időpont mindenképpen őket hátráltatta: 36 órát töltöttek a hotelben, ami nem éppen ideális felkészülés. Ez látszott is a gárdán főleg védekezésben, de elöl is csak Kevin Durant hozta magát – ő 32 ponttal, 10 pattanóval és 7 gólpasszal villogott, Westbrooknak viszont 27 dobás kellett a 27 pontjához. Erőltetett és pontatlan volt a vendégek játéka, ráadásul eléggé hiányzott nekik Steven Adams a palánk alól, így senki nem tudta megfogni Lopezt – mindezek együtt vereséget eredményeztek.

A Nets legjobb dobói: Lopez 31, Bogdanovic 18/12, Young 14
A Thunder legjobb dobói: Durant 32/6, Westbrook 27/3, Ibaka 10, Payne 10/6

Houston Rockets–Dallas Mavericks 115104

Most minden működött a Houstonnál.
Ugyan az első félidőben még ment az adok-kapok és a nagyszünetben a Dallas járt előrébb, a fordulás után sebességet váltottak a hazaiak és a harmadik-negyedik negyedet 65–46-ra nyerték meg. Négy perccel a vége előtt már 17 ponttal vezetett a Rockets és ekkor el is dőlt a találkozó, James Harden egy újabb tripla-duplával (23 pont, 15 pattanó, 10 gólpassz), a négyesként kezdő Ariza 29 ponttal és hat triplával (mindkettő szezoncsúcs) jelentkezett, megvolt a támadójáték ritmusa. Érdemes megemlíteni Josh Smith-t is, hiszen az erőcsatár 23 perc alatt 16 pontot, közte több nagy kosarat jegyzett, mellé kiosztott két blokkot és megszerzett két labdát is.

Parsons nagy formában van. Az exhoustoni, de már Dallasban pattogtató kiscsatár az előző két meccsén 26, majd 30 pontot dobott, ezúttal pedig 31 egységgel szezoncsúcsot hintett – méghozzá parádés dobóformával, hiszen 10/15-öt dobott mezőnyből, közte 5/6 triplával. A triplákat Nowitzki is termelte (4/6) és bár Pachulia hiányzott, a helyén kezdő Mejri 10 ponttal, 11 pattanóval és 3 blokkal pótolta – ugyanakkor Deron Williams egyetlen kosarat tudott csak szerezni Patrick Beverley szorításában, ami a második félidőben már döntőnek bizonyult. Egyrészt amikor nem ültek a triplák, akkor nem működött a támadójáték, másrészt a kezdőcsapat nem tudott mit kezdeni a Houstonnal védekezésben, így zsinórban másodszor kapott ki a gárda – a két együttes között egyetlen meccsre csökkent a távolság.

A Rockets legjobb dobói: Ariza 29/18, Harden 23/9, Smith 16/6
A Mavericks legjobb dobói: Parsons 31/15, Nowitzki 19/12, Felton 16/3

Toronto Raptors–Los Angeles Clippers 11294

A cserepad hozta a nyolcadikat.
Az első negyedet látványos játékkal megnyerte a Clippers, ám a második etapra érkezett a Toronto cseresora és óriásit fordított a találkozón – Terrence Rossék nagyot védekeztek, eközben támadásban is megvolt a ritmusuk, így 35–15-re hozták ezt a játékrészt. Ugyan Lowry, DeRozan és Valanciunas is hozzátette a magáét, a különbséget most a kispad jelentette: Ross, Patterson, Biyombo és Joseph is elérte a tíz pontot innen, mindannyian legalább +25-ös +/- mutatóval zártak és végül 51–29-re verték meg a Clippers cseréit. A második félidőben már végig masszív előnyben játszhattak a hazaiak, Paulék minden felzárkózási kísérletét visszaverték és megszerezték sorozatban nyolcadik győzelmüket.

Akadozott a Clippers. Amellett, hogy az említett második negyedet nagyon elveszítette a vendégcsapat, összességében is akadtak gondjai: Valanciunas például azt csinált DeAndre Jordannel, amit akart, a túloldalon viszont csak 44 százalékkal dobtak Paulék és rajta, valamint Redicken kívül nem akadt igazi fegyver a gárdában. A lepattanózást is simán elvesztették Doc Rivers fiai, 12 büntetőt hibáztak és elöl-hátul hiányzott belőlük az átütőerő: most már várják Blake Griffin visszatérését, ami akár már kedden meg is történhet.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 21/9, Valanciunas 20, DeRozan 18/6, Ross 18/15
A Clippers legjobb dobói: Paul 23/9, Redick 17/6, Jordan 15

Philadelphia 76ers–Boston Celtics 92–112

Nem adott esélyt a Boston.
Nem tette meg azt a szívességet a Celtics, hogy könnyedre veszi a figurát, az első perctől kezdve egyértelműsítették erőfölényüket Bradley-ék. Ugyan a védekezésükkel helyenként akadtak gondok, a pontokat folyamatosan szerezték, félidőben már 15 pont volt a különbség, később ez 29 egységre nőtt és egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelmük. Thomas és Crowder is 20-20 pontot tett a közösbe, de Bradley és Smart is megszórta a Sixerst, a gárda 25 pontot szerzett leindításból és a Philly két méregfogát (Smith, ill. Okafor) kihúzta – a Celtics ezzel a sikerrel a keleti ötödik helyen találta magát.

Csak Covington és más senki. Ish Smith borzalmas estét produkált, Jahlil Okafortól pedig elvette a dobásait a Celtics, így csak addig tudtak partiban lenni a hazaiak, amíg Covington keze sült – a dobógép végül 25 ponttal, közte 6/13 triplával zárta a meccset. Ezt leszámítva nem volt esélye a Phillynek, a 24 eladott labda (főleg a 17 gólpassz mellé) megpecsételte McConnellék sorsát, 40 százalék alatt dobtak mezőnyből és tükörsima vereséget szenvedtek – ugyan az utóbbi meccseken biztató volt a játékuk, ebből ezúttal semmit sem láthattunk.

A 76ers legjobb dobói: Covington 25/18, Noel 12, Okafor 10
A Celtics legjobb dobói: Crowder 20/12, Thomas 20/3, Bradley 19/9

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik