A Grizzlies és a Blazers megcsinálta, a Suns 8–0-val is kiesett

Vágólapra másolva!
2020.08.14. 08:56
null
Damian Lillard ismét földöntúli teljesítményt nyújtott (Fotó: Getty Images)
Óriási csatában, egyetlen ponttal izzadta ki a győzelmet a Portland az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, így nyolcadikként még játszhat a playoffért – a Grizzlies felülmúlta a Milwaukee-t, így legalább a kilencedik helyet megszerezte. A Suns minden meccsét megnyerte a buborékban, de ez sem volt elég, a Spurs nem tudta megverni a Jazzt.



Boston Celtics–Washington Wizards 90–96

Megvan a becsületmeccs. 0–7-tel érkezett meg erre a találkozóra a Washington, de a Boston teljes tartalékolását végül sikerült kihasználnia az együttesnek, így nem üres kézzel távozik a buborékból, hanem úgy, hogy egy győzelmet legalább sikerült aratnia. Thomas Bryant (26 pont, 9 lepattanó, 4 labdaszerzés, 2 blokk, 10/15 mezőnyből) ficánkolt a palánk alatt, Johnathan Williams 16 lepattanót húzott le, összesen 11 labdaszerzésük és 6 blokkjuk volt, védekezésben nagyon odatették magukat –támadásban csak 40% alatt dobtak, de ezúttal így is képesek voltak nyerni. Ehhez nagyon kellett az, hogy az utolsó negyedben 13 ponton és 22%-os mezőnymutatón tartsák ellenfelüket, mert egyébként szorosan alakult a meccs, de a záró etapban sikerült pár ponttal meglépniük és azt végigvinniük – Scott Brooks vezetőedző szerint értékes tapasztalatokkal mehetnek haza, megérte eljönni.

Jöhet a Philly. Az előző mérkőzést még abszolút komolyan vette a Boston, itt viszont gyakorlatilag a playoffban várható rotáció 80%-a hiányzott, méghozzá az „első” 80%-a, így nem volt meglepő a vereség. Az újonc Javonte Greennek azért jó napja volt, dobott 23 pontot, de egyébként sok értelme nem volt a meccsnek a Stevens-legénység számára – mindegy, túl vannak rajta, most pedig már jöhet a Sixers elleni első PO-kör.

A Celtics legjobb dobói: Green 23/9, Ojeleye 13/6, Kanter 8, Edwards 8/3
A Wizards legjobb dobói: Bryant 26/6, Brown 17/6, Smith 11

Los Angeles Lakers–Sacramento Kings 122–136

Jó szájízzel zárhatott a Kings. Nem volt sikeres a buborékban a Sacramento, nagyon hamar búcsúzott a playintől, nem is játszott jól, de a végén azért kicsit javított a mérlegen és saját szájízén – a Pels elleni győzelem után most a tartalékos Lakerst is megverte, méghozzá jó játékkal. Luke Walton együttese 21 triplát süllyesztett el, a 40–30-ra elvesztett első negyed után 36–16-ra nyerte a másodikat, majd a harmadikban sorozatban 11 (!) dobást küldött a gyűrűbe hiba nélkül, összességében nagyszerű támadóprodukciót bemutatva tudott nyerni. Egyénileg Buddy Hield (28 pont, 8/14 tripla), Bogdan Bogdanovics (27 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz, 5/11 tripla) és Jabari Parker (19 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 9/10 mezőnyből) emelhető ki, de Nemanja Bjelica (15 pont, 8 lepattanó, 13 gólpassz) is lubickolt – szép siker után, 3–5-ös mérleggel utazhatnak haza, Walton pedig annyit kért a szurkolóktól, hogy tartsanak ki mellettük és legyenek türelmesek.

Ellenfélre várva. A Lakersnél Anthony Davis, Kyle Kuzma, Kentavious Caldwell-Pope és Alex Caruso sem játszott, LeBron James 15, Danny Green 14 percet töltött a parketten, úgyhogy természetesen annyira vették ezt a meccset komolyan, amennyire várhattuk – ezzel együtt a jó kezdés megvolt, egy negyednyi ponterős támadójáték volt bennük. A lényeg a sérülések elkerülése volt, ez sikerült, a kisebb gonddal küzdők pihenhettek, úgyhogy teljesítették a célt, viszont még mindig nem tudják, hogy kivel találkoznak a playoff első körében – ők az egyetlenek, akik még konkrét taktikai dolgokat nem tudnak gyakorolni az ellenfélre szabva.

A Lakers legjobb dobói: Waiters 19/9, James 17/6, Horton-Tucker 14/6, Morris 14/12
A Kings legjobb dobói: Hield 28/24, Bogdanovics 27/15, Parker 19/3

Memphis Grizzlies–Milwaukee Bucks 119–106

Megcsinálta a Memphis.
Nem volt hova bújni, csak a Grizzliesen múlt, hogy bejut-e a playinbe azok után, hogy ennyire elszúrta ezt az egész buborékot – ezúttal viszont jót tett a csapatnak a nyomás, átérezték a helyzetet és óriási meccset játszva legyőzték a ligaelsőt. Ja Morant dobásai ugyan nem ültek, de így is tripla duplázott (12 pont, 13 lepattanó, 10 gólpassz), Jonas Valanciunas elképesztően nagyot játszott (26 pont, 19 lepattanó, 12 gólpassz), Dillon Brooks pedig rendkívül hatékonyan szórt be 31 pontot – ez a trió szállította a kulcsfontosságú győzelmet, ráadásul olyan még sosem fordult elő a klub történetében, hogy egy meccsen két játékos is tripla-duplázzon, most ez is megtörtént. Valanciunas egyébként először csinált TD-t, eddigi karriercsúcsa a gólpasszok tekintetében öt volt, most viszont megállíthatatlannak bizonyult, amikor nála volt a labda, élete egyik legjobb meccsét játszotta ilyen éles szituációban. A Memphisnek a második-harmadik negyedben sikerült eldöntenie a meccset, azokat összesen 18 ponttal nyerte meg és vezetett 23-mal is, igazából egyértelműen jobb volt most a Bucksnál –egyszer sem volt hátrányban, 54–30-ra nyert a festékből, 39%-kal triplázott és 40%-os mezőnymutató alatt tartotta ellenfelét. Az első lépés megvan, most viszont kettőből kétszer meg kell verni a Portlandet ahhoz, hogy a PO-ba is bejusson a gárda.

Middleton lemaradt az 50–40–90-ről.
A Bucks teljesen azért nem engedte el a mérkőzést, csak az eltiltott Antetokunbo és a sérült Matthews hiányzott, de igazából a többiek nem pörögtek annyira, hogy felnőjenek az életéért hajtó Grizzlies szintjére, úgyhogy Mike Budenholzer végül nem erőltette őket – 20 perceket játszott a Middleton, Bledsoe, Lopez sor, de velük a pályán is kikaptak 17–20 ponttal. Middleton egyébként csak 5/13-at dobott mezőnyből, így nem tudta összehozni az 50–40–90-es álomstatisztikát: csak 49.7%-kal zárt mezőnyből az egész alapszakaszt tekintve, hiába lett meg a 41.5%-os triplája és a 91.6%-os büntetője. A Milwaukee nem játszott jól eddig a buborékban, most viszont már nincs mire várni – a Magic ellen elvileg toronymagas esélyes, de az már a PO, oda össze kell magát szednie.

A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 31/12, Valanciunas 26/6, Morant 12
A Bucks legjobb dobói: B. Lopez 19/6, Mason 18/9, DiVincenzo 17/9

Phoenix Suns–Dallas Mavericks 128–102

Ennél többet nem tehetett a Phoenix.
Nem volt a saját kezében a sorsa a Sunsnak, de az biztos volt, hogy nyernie kell, különben biztosan nincs playin, úgyhogy ezt természetesen meg is csinálta a társaság – az első negyedet 11 ponttal nyerte, a nagyszünetben 19-cel vezetett és tükörsimán, kérdés nélkül szállította a győzelmet. Devin Booker a 35 pontos meccsei után most beérte 27-tel is, Ricky Rubio 12 gólpasszt osztott szét és összesen hatan jutottak náluk tíz pont fölé, csapatszinten 55%-os mezőnymutatóval, 41%-os triplázással, 34 gólpasszal és mindössze 5 (!) eladott labdával hozták le ezt a találkozót. Viszont mivel a Portland és a Memphis is nyert, így ez sem ért továbbjutást: a buborék egyetlen hibátlan csapataként 8–0-t hoztak az újraindítás óta, mindenkit megleptek és mindenki elismerően beszél róluk, de a csoda nem jött össze, nem tudták ledolgozni a tetemes hátrányuk egészét. Így is emelt fővel, büszkén mehetnek haza, Monty Williams vezetőedző is csak annyit mondott, hogy egyszerűen hálás azért, amit a csapata csinált ezeken a találkozókon – jövőre innen kell folytatni.

Nem számít. Kristaps Porzingis nem játszott, Luka Doncic pedig csak 13 percet töltött parketten a Dallasnál, igaz, ő ez idő alatt is beszórt 18 pontot – mindenesetre ezekből azért látszik, hogy Rick Carlisle természetesen a playoffra készült. Boban Marjanovics azért elszórakozott a palánk alatt (18 pont, 20 lepattanó, 3 gólpassz), a mostanában több meccset is kihagyó Seth Curry kapott 20 percet, de igazából nem volt közük a mérkőzéshez, végig az történt, amit a Suns akart – ez nem meglepő, JJ Barea mégis azt mondta utána, hogy csalódás ez a nap számukra, nem mutattak semmit, de most már készen kell állniuk a PO-ra, ahol a Clippersszel találkoznak majd.

A Suns legjobb dobói:
Booker 27, Saric 16/6, Johnson 15/3, Payne 15/9
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 18/3, Marjanovics 18, Jackson 13/3

Utah Jazz–San Antonio Spurs 118–112

Elengedte ezt a Spurs. A San Antoniónak volt a legkevesebb esélye a playinre, hiszen az előtte lévő három csapatból kettőnek is ki kellett volna kapni ahhoz, hogy egy győzelemmel odaérjen a kilencedik helyre a gárda és Gregg Popovich úgy döntött, hogy ezt nem kell hajszolni: DeRozan, Mills, Gay és White sem lépett pályára, itt egyértelművé vált, hogy nem kell nekik az izgalom. Így viszont egy tét nélküli meccs lett ebből, amit végül elvesztettek, bár a buborékban a figyelmet magára irányító Keldon Johnson most is villogott (24 pont, 8/12 mezőnyből) és a kezdőbe kerülő erőcsatár, Luka Samanic (16 pont, 6 lepattanó, 3/5 tripla) is jól mozgott - már az első negyedet elbukták 17 ponttal, ezúttal nem volt érdemi esélyük a győzelemre. Persze ők már az újraindítás előtt megmondták, hogy nem a PO-ért, hanem az egyéni fejlődésért jönnek Orlandóba, de aztán olyan jól játszottak és úgy hozták a győzelmeket, hogy esélyük nyílt a továbbjutásra – ők nem okoztak csalódást a buborékban. Így viszont hivatalossá vált: 23 év után először nem lesznek ott a rájátszásban.

Pedig a Utah nem akart kellemetlenkedni. Rudy Gobert és Mike Conley eleve kiülte a meccset, de a Mitchell, Clarkson, Ingles, O'Neale sor is csak 11-14 percet játszott, egyébként végig a cserék hozták le a találkozót – méghozzá váratlanul jól, pedig Quin Snydert aligha érdekelte az eredmény. Végül nyolcan is két számjegyű ponttermést hoztak és a 41–24-re behúzott első negyed után lemenedzselték az estét, úgyhogy bár nem akartak mindenáron nyerni, de azért csak sikerült nekik – persze ez sehova sem számított, mindenképp a Denver ellen mérkőznek a rájátszás első körében.

A Jazz legjobb dobói: Tucker 18/3, Brantley 13, Niang 13/9
A Spurs legjobb dobói: Johnson 24/3, Samanic 16/9, Belinelli 16/9

Brooklyn Nets–Portland Trail Blazers 133–134

Vért kellett izzadnia a Portlandnek, sőt. Számíthattunk rá, hogy a Nets nem fogja magát könnyen adni és hogy talán a Blazersnek van a legnehezebb dolga az utolsó játéknapon, hiszen Terry Stotts csapatának is nyernie kellett a playinhez, vereség esetén lemaradt volna erről – viszont a Brooklynnál semmi sem indokolta, hogy változtasson az eddigieken. Ez pontosan így is történt, Caris LeVert mindent megtett azért, hogy csapata nyerjen (dobott 37 pontot 16/29-es mezőnymutatóval, 6 lepattanóval és 9 gólpasszal), a Netsnél hatan jutottak el legalább 14 egységig, 55%-kal céloztak mezőnyből és 42%-kal tripláztak, ennek megfelelően pedig hétpontos előnyből (!) kezdhették az utolsó negyedet - úgy tűnt, hogy romba döntik a Blazers álmait és eddigi munkáját. Végül azonban kiizzadta ezt a sikert a Portland, Damian Lillard 12 pontot szerzett az utolsó negyedben, védekezésben is tudtak még kicsit javulni és a körömrágós végjátékban szerencséjük is volt – bő három perccel a vége előtt még négy ponttal égtek, de egy perc alatt futottak egy 8–2-t (Lillard 3 pont és 2 gólpassz ekkor) és átvették a vezetést. Erre még válaszolt a Nets, de Nurkic kettesével ismét a Blazers járt előrébb, majd a Brooklyn egymás után kétszer is eladta a labdát (illetve kétszer is megszerezték az oregoniak, Lillard például vetődve vett ki ellenfele kezéből) és McCollum dobásával meglett a közte négy. LeVert viszont még itt sem adta fel, egy 2+1-gyel visszahozta csapatát, Anthony elrontotta a következő Portland-támadást és LeVert-nek maradt még bő húsz másodperce arra, hogy egy dobással megnyerje a meccset és kiejtse a Blazerst – meg is volt a helyzete, de a középtávolija végül lejött a gyűrűről, így megúszta a Portland.

Még egyet nyerni kell. Óriásit harcolt a buborék kezdete óta a Blazers azért, hogy eljusson a playoffba, ledolgozta a hátrányát és csak két meccset veszített el, miközben több nagy csatát, szoros végjátékot be tudott húzni – Damian Lillard földöntúli teljesítményei is kellettek ehhez, de végül nyolcadikként bejutottak a playinbe. Ehhez most is nagy szükségük volt Lillardre, aki az 51 és 61 pontos meccsei után ezúttal 42 pontig (8/14 tripla) és 12 gólpasszig jutott, de a súlyosabb sérüléssel együtt játszó CJ McCollum is összeszedte magát és dobott 25 pontot 7 gólpasszal, Jusuf Nurkic is feljebb kapcsolt (22 pont, 10 lepattanó), a mostanában kissé leeresztő Gary Trent Jr. is bevert megint négy triplát, sőt, még Hassan Whiteside (16 pont, 9 lepattanó, 2 blokk 15 perc alatt) is kitett magáért – egyszerűen mindenkitől kellett a jó játék, különben kiestek volna. Ez viszont még csak az első lépés, ugyan ők már több PO-szagú csatán is túl vannak az utóbbi időben, de vár még rájuk egy, mielőtt ténylegesen bejuthatnak a PO-ba: 1-0-s előnyről indulnak a Memphis ellen, ott kettőből egyet nyerni kell, hogy utána a Lakersszel találkozhassanak.

A Nets legjobb dobói: LeVert 37/3, Luwawu-Cabarrot 19/15, Harris 19/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 42/24, McCollum 25, Nurkic 22

Orlando Magic–New Orleans Pelicans 133–127

A végére egy győzelem. 2–0-val rajtolt a buborékban az Orlando, de aztán sorozatban öt vereség következett, teljesen szétcsúszott a csapat a sérülések miatt is, úgyhogy maradt nyolcadik Keleten – most viszont az utolsó alapszakasz-meccsen sikerült javítani és egy pontzáporos győzelmet aratni. Steve Clifford vezetőedző annyit mondott az este végén, hogy ez egy elég „könnyed” mérkőzés volt, mindkét gárda csak játszani akart, a védekezéssel nem nagyon törődtek, ez pedig most jót tett nekik – Nik Vucsevics (23 pont, 10/11 mezőnyből, 3/4 tripla) és DJ Augustin (22 pont, 6 gólpassz, 7/10 mezőnyből) is remekelt, a félidőben 16 ponttal vezettek, onnan lett szorosabb a vége. Vucsevics szerint kellett nekik már egy ilyen este, de most már természetesen arra koncentrálnak, hogy mit tehetnek a PO első körében a Milwaukee-val szemben.

Vége. Pakolhat haza a buborék talán legnagyobb csalódását okozó New Orleans, miután a gárda meg sem tudta közelíteni korábbi önmagát és a baráti sorsolás ellenére teljesen simán esett ki az alapszakasz végén. Most már persze nem akartak semmit Alvin Gentryék, az első sor nem játszott, úgyhogy Frank Jackson (31 pont, 5 gólpassz) és Nick Alexander-Walker (29 pont, 7 gólpassz) labdázhatott kedvére, Josh Hart is megmutathatta magát (23 pont, 14 lepattanó, 6 gólpassz), de hiába az 55%-os mezőnymutató, ez sem volt elég – már a jövő szezonra készülhetnek, mert ott sokkal jobban kell teljesíteniük ahhoz, hogy megfeleljenek az elvárásoknak.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 23/9, Augustin 22/3, Ennis 16/6
A Pelicans legjobb dobói: Jackson 31/9, Alexander-Walker 29/6, Hart 23/9

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik