A Denver ellen megnyert rangadóval debütált az „új” Philly

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.02.09. 09:50
null
A több új játékosát is bevető Philadelphia nyerte a legutóbbi játéknap rangadóját (Fotó: Twitter)
A frissen megszerzett Tobias Harrist és több új játékosát is bevető Philadelphia nyerte az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapjának rangadóját, az újabb vereséget begyűjtő Denver pedig most már leszakadt a nyugati első Golden State-től – főleg hogy a címvédő hozta a kötelezőt Phoenixben. A listavezető Milwaukee sem hibázott Dallasban, nyert a Pistons és a Wizards, a Chicago szállította a játéknap bravúrját, a New Orleans pedig újabb győzelmet könyvelhetett el, köszönhetően nagyrészt a visszatérő Anthony Davisnek.

 

 

Detroit Pistons–New York Knicks 120–103

Kis izgalom nem izgalom. A várakozásoknak megfelelően simán indult a mérkőzés, a Detroit villámrajtot vett és 21–5-re vezetett, az első negyedet 41–22-re nyerte és úgy tűnt, hogy kiütés lesz a dologból, de itt azért jelentősen visszavett a társaság és nem tudta eldönteni a találkozót – sőt, a New York némi meglepetésre a harmadik negyedben egyenlített. Itt azonban megint megrázták magukat a hazaiak, a játékrész végére ismét ők voltak előnyben, s a záró etap elején pillanatok alatt megint kétszámjegyűvé növelték a különbséget, úgyhogy egy hullámvölgyet leszámítva tulajadonképpen simán hozták az újabb kötelezőt – Andre Drummond (29 pont, 20 lepattanó, 12/15 mezőnyből, 3 blokk), Blake Griffin (26 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Reggie Jackson (20 pont, 4/5 tripla, 6 gólpassz) is remekül játszott, az új érkezők közül Thon Maker és Mihajljuk is pályára került néhány perc erejéig. A Casey-legénység jó formába lendült az utóbbi időben és fél meccsre megközelítette a keleti nyolcadik Miamit.

Nincs változás. Sorozatban 15., az utóbbi 30 meccsen a 28. vereségét könyvelhette el a New York, amely tizenöt kihagyott büntetővel tetézte meg egyébként sem csekély problémáit – Dennis Smith Jr. egymaga elrontott nyolcat (11/19), pedig így is messze ő volt a csapat legjobbja 31 pontjával (9/15 mezőnyből) és 8 gólpasszával. Rajta kívül sok pozitívumot nem lehet náluk említeni, DeAndre Jordan még hozott egy korrekt dupla-duplát (14 pont, 11 lepattanó, 2 blokk, 5/5 mezőnyből), egyébként folytatódik a tankolás és az 1/1-es cetliben való reménykedés.

A Pistons legjobb dobói: Drummond 29, Griffin 26/6, Jackson 20/12
A Knicks legjobb dobói: Smith Jr. 31/6, Jordan 14, Robinson 11

Philadelphia 76ers–Denver Nuggets 117–110

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Összeállt az új Sixers. Némi meglepetésre, gyakorlatilag edzés nélkül került pályára a Philly új kerete, bár a kényszer nagy úr volt a csapatnál, hiszen ha a frissen megszerzett játékosokat nem használják, nem nagyon lett volna kit pályára küldeni. Ennek megfelelően összeállt az All-Star kezdő, Tobias Harris 32 perc alatt 14 ponttal, 6/12 mezőnykísérlettel, 8 lepattanóval és 3 gólpasszal zárt, JJ Redick (34 pont, 6/7 tripla) és Jimmy Butler (22 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés, 14/14 büntető) élvezte a helyzetet, Ben Simmons (9 eladott labda) és Joel Embiid (betegen lépett pályára, 4/17 mezőnyből) viszont gyengélkedett, de ezúttal ez is belefért, mert volt kihez nyúlni rajtuk kívül is – a kispadról beszállva egyébként nagyjából negyedórát játszott a Marjanovics, Scott, Ennis trió, bár ők túl sokat még nem tudtak hozzátenni. Ráadásul az egymást még csak keresgélő csapat végül meg is verte a nyugati második helyezettet, a kezdeti remeklés (Harris villanásaival futottak egy 10–0-t és vezettek 50–34-re) után a nagyszünetben már egál volt az állás és onnantól szorosan alakult a mérkőzés, ám 103–103 után, az utolsó négy percben a sztárok a Philly javára döntöttek: előbb Harris talált be, majd Embiid, aztán Butler lopott labdát és tett hozzá két büntetőt, végül Simmons zsákolt egy méreteset – Embiid ezt még megtoldotta egy blokkal és egy duplával, itt pedig véget is ért a küzdelem, 113–105 állt az eredményjelzőn. A következő ellenfél a Lakers lesz a Bostonnal jelenleg holtversenyben álló Sixers számára.

Vereségszéria. Sorozatban harmadszor kapott ki a Denver, amely ezúttal is nélkülözte Gary Harrist, illetve Paul Millsapet, de az is újfent bebizonyosodott, hogy vendégként ez a szintjük – 1–3-mal zárták idegenbeli túrájukat és hirtelen 2.5 meccsre leszakadtak a Golden State-től, sőt, megérkezett a nyakukra az OKC. Hiába hozott egy újabb tripla duplát Nikola Jokics (27 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz), hiába dobott 23 pontot Jamal Murray, a magát még csak kereső Sixers játékát sem tudták levédekezni és bár Mike Malone arról beszélt, hogy a Philly fizikálisan félelmetes játékosokból áll, ettől még tény marad, hogy az utóbbi időben hátul nagyon szétcsúszott a csapata – ezt pedig tetézték azzal, hogy csapatszinten összesen hat triplát dobtak 23%-kal, illetve azzal, hogy 17-tel kevesebb pontot szereztek büntetőből. Most fontos meccs jön számukra, hazatérhetnek és a Miamit fogadják, ott eldől, hogy valójában mekkora a probléma.

A 76ers legjobb dobói: Redick 34/18, Butler 22, Embiid 15
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 27/3, Murray 23/6, Barton 14

Washington Wizards–Cleveland Cavaliers 119–106

Nem húzta az időt a chicagói páros. Gyakorlatilag egy napja cserélték Washingtonba Bobby Portist és Jabari Parkert, a Bullstól érkező két magasember viszont azonnal szenzációs teljesítménnyel tolta meg a meccs előtt eléggé szenvedő Wizards gépezetét. Portis rögtön játszott 27 percet és ez alatt kereken 30 pontot szórt, amivel csapata legjobb dobójaként zárt, 12/18-as mezőnymutatójába befért 4/6 tripla is, míg Parker ugyan csak hét pontot szerzett, de leszedett 11 lepattanót és kiosztott 9 gólpasszt is, amit kiegészített három labdaszerzéssel, valamint egy blokkal – nem véletlen, hogy amikor ők pályán voltak, 16–19 pontot vert ellenfelére a Washington. Mellettük Bradley Bealt (25 pont, 13 gólpassz) érdemes leginkább kiemelni, illetve azt, hogy a 41–27-re megnyert első negyed után azért eléggé visszaesett a teljesítményük, sőt, a harmadik negyedben csökkent is a 20 pontos előnyük és csak a negyedik játékrészben tudták véglegesen eldönteni a küzdelmet – itt megint Portis állt a történet élére tíz ponttal azok után, hogy az első negyedben egymaga bevert 16-ot. Akárhogy is, de végül csak behúzták a kötelezőt, most pedig back-to-back találkoznak a Chicagóval, Portisék eddigi csapatával.

Kevin Love visszatért. Már szinte el is felejtettük, hogy van egy sztárjátékosa a Clevelandnek, de egy műtét és kereken ötven kihagyott mérkőzés után ezúttal újra pályára került a vendégeknél Kevin Love - a magasember azonban végül csak hat percet kapott, ez alatt négy pontot szerzett, majd nem tért vissza a pályára és a hírek szerint a csapat következő mérkőzését már megint ki fogja hagyni, óvatosan kezelik. Egyénileg a 27 pontos újonc Collin Sextont, a padról 24-et hozó Jordan Clarksont, illetve a 19 lepattanót lehúzó Larry Nance Jr.-t lehet náluk kiemelni, de említsük meg a cserében megszerzett, most bemutatkozó Marquese Chrisst is, aki 23 perce alatt 13 pontot és 8 lepattanót tett hozzá, elsőre biztatóan mozgott.

A Wizards legjobb dobói: Portis 30/12, Beal 25/6, Green 15/6
A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 27/9, Clarkson 24/6, Nwaba 17/6

Brooklyn Nets–Chicago Bulls 106–125

A játéknap meglepetése. Előzetesen fordítva gondolhattuk ezt a végeredményt, a papírforma a sima Nets-sikert jósolta, a Chicagót azonban ez kicsit sem érdekelte és remek játékot bemutatva, gyakorlatilag végig vezetve aratott egy nagyon komoly idegenbeli győzelmet. A vendégcsapat a meccs elejétől kezdve jól pörgött, meglépett tíz ponttal, majd amikor a Brooklyn éledezett, arra is válaszolni tudott, a második félidőben pedig már végig uralni tudta a találkozót – a harmadik negyedben 14, a negyedikben 19 ponttal vezettek Jim Boylen fiai és végül igazi hullámvölgy nélkül, magabiztosan nyerték meg a meccset. Egyénileg a sorozatban harmadik 30 pontos meccsét játszó Lauri Markkanen (31 pont, 18 lepattanó, 4/7 tripla), valamint az első Bulls-mérkőzését teljesítő, a Washingtontól érkező Otto Porter Jr. (18 pont, 4/5 tripla) emelhető ki leginkább, de a 26 pontos Zach LaVine, vagy a 14 pontja mellett 9 gólpasszt is jegyző Kris Dunn is hozzátette a magáét - a folytatásban azt kell bizonyítaniuk, hogy nem csak egy-egy ilyen felvillanásra képesek, hiszen az utóbbi 19 meccsükből ez még mindig csak a harmadik győzelmük volt...

Ébresztő. Kenny Atkinson szerint 1-től 12-ig lejátszotta őket a Chicago, mert a védekezésük gyakorlatilag nem létezett, a vendégcsapat azt csinált, amit akart, az ő játékosai meg sem akartak mozdulni hátul – ez nem férhetett bele még a Bulls ellen sem, úgyhogy a liga egyik legrosszabb csapata ellen égtek nagyot hazai pályán. Ez eléggé elrontotta a 42 kihagyott mérkőzés után újra pályára lépő Caris LeVert visszatérését, aki szűk negyedórát tölthetett a parketten és be is szórt 11 pontot, kiosztott négy gólpasszt, valamint ellopott öt labdát, de mivel a csapat ekkorát betlizett, ez most kissé mégis háttérbe szorult - nagy baj persze nincs, a tabellán tartják a keleti hatodik helyüket, de össze kell kapniuk magukat, ha ezt meg is akarják őrizni.

A Nets legjobb dobói: Russell 23/3, Harris 19/9, Crabbe 19/15
A Bulls legjobb dobói: Markkanen 31/12, LaVine 26/3, Porter 18/12

Dallas Mavericks–Milwaukee Bucks 107–122

Döccenő nélkül. Újabb kötelező győzelmet pipált ki a ligaelső helyen robogó Milwaukee, amelynél az is belefért, hogy kiültesse Khris Middletont, a frissen megszerzett Nikola Miroticot pedig még ne tudja bevetni – zsinórban hatodik sikerével tartja az előnyét a tabella élén Mike Budenholzer alakulata. A Dallas különösebb problémát nem okozott a csapat számára, az első negyed ugyan még egállal zárult, de a nagyszünetben már tíz pont felett járt a vendégek előnye és bár a harmadik játékrészben a texasi triplaeső okozott még némi izgalmat, igazán nem forgott veszélyben a Bucks győzelme. Jannisz Antetokunmpo (29 pont, 17 lepattanó, 5 gólpassz, 13/19 mezőnyből) újabb remeklése mellett 56 pontot tett hozzá a Lopez, Bledsoe, Brogdon trió úgy, hogy csak 26-27 percet töltöttek parketten és Budenholzer egyébként is próbált figyelni a játékidőre, illetve a terhelésre, hiszen back-to-backet játszanak az Orlando ellen.

Kintről megszórta magát a Mavs. A teljesen átalakuló Dallas elkerülte a kiütést és bár a győzelemre sok esélye nem volt, a remek kinti dobóformájának köszönhetően sokáig ott tudott maradni a Milwaukee nyomában. A hazai együttes több hármast dobott rá (53–34) és többet is be (22–14), mint kettest, a 22 elsüllyesztett tripla szezoncsúcs és ebből 9/16 a harmadik negyedben esett be, akkor tudtak közelebb jönni ellenfelükhöz – egyénileg a 20 pontos Luka Doncic és a hatékony (18 pont, 5/9 mezőnyből, 5-5 lepattanó és gólpassz) Trey Burke érdemel említést, míg az új játékosok közül négy perc erejéig már Justin Jackson is pályára került.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 20/9, Burke 18/9, Hardaway Jr. 12/3, Powell 12/9
A Bucks legjobb dobói: Antetokunmpo 29/3, Lopez 20/6, Bledsoe 18/12, Brogdon 18

Phoenix Suns–Golden State Warriors 107–117

Csak amennyi nagyon kellett. A lehető legkisebb erőbefektetéssel akarta hozni ezt a kötelező győzelmet a Warriors, ebből azonban az sült ki, hogy túlságosan kevés energiát fektettek be és így mégis pályán kellett lenni a sztároknak 34-36 percet, sőt, a negyedik negyedben kellett fordítani és kiharcolni a győzelmet. A védekezésre finoman szólva sem fordítottak nagy energiát, hatvan pontot kaptak a festékből, közben eladtak 18 labdát és meglehetősen frusztrálttá is váltak, Draymond Greent például a harmadik negyed végén kiállították reklamálásért – a bajnok játékosai finoman szólva sem voltak elégedettek a játékvezetéssel. A negyedik negyedben aztán mégis összekapták magukat és a Curry-Cousins páros vezetésével futottak egy 11–0-t, ezt pedig már beosztották a végéig, Curry másfél perc alatt dobott hét pontot és kiosztott egy gólpasszt, Durant és Thompson kosaraival pedig a hajrában már meglett a közte tíz is, úgyhogy ha nehezen is, de behúzta a győzelmet Steve Kerr alakulata. A címvédő ezzel az utóbbi 15 meccséből 14. alkalommal nyert, idegenben zsinórban 12. találkozóján győzött, tovább növelte előnyét Nyugat élén, következőleg pedig majd a Miamit fogadja.

Booker nélkül is helytállt a Suns. Ezúttal sem számíthatott legjobb játékosára, Devin Bookerre a Phoenix, de a hazaiaknál Deandre Ayton (23 pont, 12 lepattanó, 3 labdaszerzés) és a padról beszálló Kelly Oubre Jr. (25 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) is remekelt, őket kiegészítette a 19-19 pontot jegyző Bridges, Jackson páros és kis híján ki is használták a GSW problémáit – a negyedik negyedben azonban ahogy kicsit beszigorított a bajnok, úgy illant el a Suns győzelmi esélye. Ebben benne volt az egyébként pocsék dobóforma is, csapatszinten 40 százalék alatt maradtak és 20 százalék alatt tripláztak, a Miamitól érkező Tyler Johnson 1/9-es mezőnymutatóval debütált, úgyhogy minden azért nem volt kerek - megvan zsinórban a 13. vereségük is.

A Suns legjobb dobói: Oubre 25, Ayton 23, Bridges 19/12, Jackson 19/3
A Warriors legjobb dobói: Thompson 25/12, Durant 21/3, Curry 20/9

New Orleans Pelicans–Minnesota Timberwolves 122–117

Most akkor mit is akar a New Orleans? A deadline előtt az „első” hat játékosából ötöt is kiültetett a Pelicans, olyanokat is, akiknek nem feltétlenül volt nagyon komoly sérülése, elvesztettek egyébként teljes kerettel nyerhetőnek tűnő meccseket és úgy látszott, hogy feladták a szezont. Legutóbb azonban Julius Randle már visszatért, most pedig ha némi nyomásra is, de pályára küldték Anthony Davist, aki azonnal parádézott is és 25 perce alatt 32 ponttal, 11/15 jó dobással, 3 blokkal, valamint 9 lepattanóval állt társai élére – közben elcserélték Nikola Miroticot, de hirtelen csak nyertek egymás után két mérkőzést, ami az elengedett szezonba nem fér bele, a playoffra viszont az elengedett meccsek miatt már kevés esélyük van... Davist egyébként a bemutatáskor és az első labdaérintetéseinél pfújolta a közönség, hiszen most játszott először azóta, hogy nyíltan cserét kért és távozni akar a klubtól, de aztán parádés teljesítményével hamar elhallgattatta a szurkolókat. Ennek ellenére Alvin Gentry a negyedk negyedben kiültette (...), de ha veszíteni akart, akkor nem jött be a terve, mert Jrue Holiday és Kenrich Williams nagy dobásaival, illetve a pályára küldött Julius Randle clutch játékaival megnyerték a szoros végjátékot - rejtély, hogy mi is a cél, de az biztos, hogy nagy a káosz New Orleansban...

Elúszik a Wolves szezonja. Sorozatban negyedik vereségét szenvedte el a Minnesota, amely a back-to-back mindkét felén kikapott ezzel a pofonnal és hiába űzte maga előtt a New Orleanst, hiába játszhatott volna a kezére az, hogy a tarthatatlan Davisszel már nem kellett küzdeni a negyedik negyedben, mégsem tudott nyerni. Az első negyedet még behúzták 13 ponttal, aztán a nagyszünetben már egál volt az állás, a második félidő nagy részében pedig néhány ponttal ellenfelük mögött voltak és ez volt a helyzet a végjátékban is: a parádézó Karl-Anthony Towns (32 pont, 4/5 tripla, 8 lepattanó, 3 gólpassz,Hiel 2 blokk) sorozatos kosaraival ugyan két egységre zárkóztak az utolsó percben, de a túloldalon Randle higgadtan értékesítette a lehetőségeit, úgyhogy nem tudtak fordítani. Jelenleg négy meccs választja el őket a nyugati kilencedik Sacramentótól, úgyhogy ha azzal is számolunk, hogy a mostani nyolcadik Clippers visszaesik, akkor is borzasztó nehéz helyzetben vannak, főleg a formájukat elnézve.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 32, Holiday 27/3, Williams 19/12
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 32/12, Wiggins 23/3, Canaan 12/6, Teague 12.

Sacramento Kings–Miami Heat 102–96

Nagy hajrá, nagy győzelem. Nem tudta érvényesíteni akaratát és stílusát ezen a mérkőzésen a Sacramento, az első negyedben rögtön csak 17 pontot szerzett az együttes és innentől végig csak futott az eredmény után, a Miami diktálta az iramot. Úgy tűnt, hogy így le is zajlik a találkozó, ám a negyedik negyedben találtak némi plusz energiát a hazaiak, védekezésben elszívták a levegőt a Heat-játékosok elől és addigi legjobb formájukat mutatták hátul, emiatt fel tudtak kapaszkodni tizenegy pontos hátrányukból, hogy aztán a clutch időszakban domináljanak – az utolsó két percet 9–0-ra nyerték meg, így 93–96-ról lett 102–96 a találkozó vége. Ez így egy nagyon értékes győzelem a Sacramento számára, hiszen továbbra is a Lakers előtt vannak a tabellán, ráadásul úgy nyertek, hogy a rotáció és a játék is kicsit össze-vissza működött még ezen az estén – a kezdőben kapott helyet a most debütáló és 37 perc alatt 12 pontot szerző Harrison Barnes, beszállt már 15 percre (9 pont, 4/5 mezőnyből) Alec Burks, De'Aaron Fox viszont most nem igazán találta a helyét. Egyénileg Buddy Hield és Bogdan Bogdanovics emelhető ki leginkább, ők álltak a gárda élére, a keret pedig még erősödik a meccs előtt leigazolt Corey Brewerrel is – fél meccsre vannak a Clipperstől, a hatodik-hetedik Jazz–Spurs párostól pedig kettőre, míg a Lakerst jelenleg egy mérkőzéssel tartják maguk mögött.

Wade ráijesztett mindenkire. Az utolsó sacramentói meccsét játszó Dwyane Wade hatalmasat esett egy lepattanóért folytatott harcban az első negyed végén, a fejéhez kapott, majd a gyomrához, elég rosszul nézett ki az eset – aztán a csapatorvos megnézte, saját lábán jött le a pályáról, majd később vissza is engedték a mérkőzésbe. A veterán végül 15 ponttal zárt, de a végjátékban ő is benne volt abban, hogy a Miami leadta az előnyét, elrontott egy triplát és egy eladott egy labdát, rajta kívül Josh Richardson is hibázott kettőt kulcshelyzetben, ezeket pedig könyörtelenül megbüntette a Kings – hiába kontrollálta a játékot és a meccset a Heat szinte végig, néhány figyelmetlenség és el is úszott a győzelem. Márpedig ez a vereség azért is nagyon fájdalmas, mert fél meccsre csökkent az előnyük a Detroittal szemben ahelyett, hogy megelőzték volna a Charlotte-ot, az All-Star előtt a GSW, majd back-to-back a Denver, végül a Dallas vendégei lesznek és utána sem lesz egyszerű a sorsolásuk, úgyhogy bajban lehetnek.

A Kings legjobb dobói: Hield 23/12, Bogdanovic 16/6, Barnes 12/6, Fox 12/3
A Heat legjobb dobói: Richardson 21/6, Whiteside 17, Wade 15/9

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik