A Clippers szétdobta a Thundert, bukott az Atlanta

GOBODICS TAMÁS ÉS TÓTH ATTILA (KEZDO5.HU)GOBODICS TAMÁS ÉS TÓTH ATTILA (KEZDO5.HU)
Vágólapra másolva!
2015.03.12. 11:13
Chris Paul és a Clippers nyerni tudott Oklahoma Cityben, a Portland pedig javított és legyőzte a Houstont az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) szerdai játéknapján. A keleti első Atlanta kikapott Denverben, a Bulls hosszabbítást húzott be Philadelphiában, a Boston meglepetésre elkapta a Memphist, a Warriors hozta a kötelezőt – a Kings viszont megszakította rossz sorozatát Charlotte-ban. Íme a részletek!

Csak szenvedett az Atlanta, nyert a Denver (Fotó: Reuters)
Csak szenvedett az Atlanta, nyert a Denver (Fotó: Reuters)

Charlotte Hornets–Sacramento Kings 106113

Walker visszatért, Jefferson megsérült. Ugyan a Hornets visszakapta korábbi karmesterét, de Walker 17 percet tölthetett csak parketten, ami alatt inkább csak lőtt, mint talált – ennél sokkal nagyobb gond azonban Al Jefferson kiválása. A center a harmadik negyedben kezdte fájlalni jobb vádliját, be kellett mennie az öltözőbe és nem tért vissza – bár idén már hagyott ki meccseket Big Al, akkor Biyombo pótolta, most hasonlóra van szükség a cserecentertől...

Villogott a Kings nagy hármasa. A Cousins, Gay, McLemore trió együtt 73 pontot rámolt be, egyikükkel sem tudott mit kezdeni a Charlotte. Az utolsó negyedben Cousins és Gay nem hibázott dobást, ketten 18 pontot szórtak ebben az időszakban és jórészt nekik volt köszönhető, hogy az utolsó öt percben lehozta a meccset a Sacramento – elmondásuk szerint McLemore agresszivitása volt a kulcs az ő eredményességükhöz is. A hajrában minden Charlotte-támadásra kosárral felelt ez a trió, így a vendégek négymeccses vereségszériát szakítottak meg – a Hornets viszont Jefferson sérülésével nagyon nehéz helyzetbe került.

A Hornets legjobb dobói: Kidd-Gilchrist 23, Mo Williams 20/3, Henderson 17
A Kings legjobb dobói: McLemore 27/9, Gay 26/6, Cousins 20

Philadelphia 76ers–Chicago Bulls 95104 – h. u.

Brooks nagyon kellett a Bullsnak. Rose, Butler és Gibson mellett Noah sem léphetett ma pályára, ennek ellenére Pau Gasol (27 pont, 16 pattanó) vezérletével stabilan vezetett a Bulls egészen az utolsó negyedig. Ekkor a Sixers egy 150-s rohanással megfordította a találkozót, de Brooks kihúzta a csávából a vendégeket, 11 pontot szórt be a negyedik negyedben, közte az egyenlítő triplával az utolsó percben. A hosszabbításban is ő volt a nyerőember, hét egységet szerzett ekkor, így 31-gyel zárt – eközben a Philly csupán három pontot tudott hozzátenni az öt perc alatt, így a sérültekkel együtt is behúzta a meccset a Chicago.

Pontatlan volt a Sixers. Ish Smith 23 pontos karriercsúccsal jelentkezett, a padról Canaan is megdobta a húszat, Noel pedig parádésan védte a gyűrűt, de összességében csak 34 százalékkal tüzeltek mezőnyből a hazaiak. 41 hármast emeltek rá (franchise-csúcs beállítás), amiből csak 11 süllyedt el és 50 százalék alatt büntetőztek (!), főleg utóbbi nem fér bele egy ennyire kiélezett összecsapáson.

A 76ers legjobb dobói: I. Smith 23/9, Canaan 20/12, Covington 12/3
A Bulls legjobb dobói: Brooks 31/9, Gasol 27, Mirotic 16/6

Boston Celtics–Memphis Grizzlies 9592

Az utolsó percben jobb volt a Boston. A szoros végjátékot a hazaiak bírták jobban, Randolph kettesével még vezetett a Memphis, de az utolsó percben Smart tette fel faulttal együtt Turner légpasszát, majd a visszatérő Avery Bradley emelt be egy távoli kettest – az utolsó támadásnál Conley hármasa esélytelennek bizonyult, így a Celtics négymeccses vereségszériát megszakítva komoly skalpot ejtett.

Hiába dominált a festékben a Memphis. Ahogy arra számítani lehetett, Marc Gasolék uralkodtak a palánkok alatt, hozták a lepattanózást és 5036-ra nyertek a festékben – ez azonban nem volt elég arra, hogy a 21 eladott labdájukat kompenzálja. Isaiah Thomas nélkül is robbanékonyabbnak bizonyult a Boston, ráadásul Mike Conley a második negyedben kivált bokasérülése miatt – igaz, a záró etapban visszatért és beszórt nyolc pontot, addig érződött a hiánya. A Bass, Zeller páros pontokban meg tudta fogni Gasolékat, a labdák sem jutottak el hozzájuk kellő mennyiségben, de megoldani sem tudták, főleg a spanyol center szenvedett – így nem maradt igazán fegyvere a vendégcsapatnak.

A Celtics legjobb dobói: Bradley 17/3, Crowder 16/9, Olynyk 15/6
A Grizzlies legjob dobói: Conley 20/6, Allen 16, Randolph 14

Miami Heat–Brooklyn Nets 104–98

A Birdman csillogott. Bár ő sem volt teljesen egészséges, az eltiltott Whiteside helyén kezdővé avanzsáló Chris Andersen bőven élt a kapott lehetőséggel – 18 pontjával beállította karriercsúcsát (8/9 mezőnyből), 14 lepattanót gyűjtött be és lejátszotta pályafutása első tízpontos negyedét. Mellette a 28 pontos, 9 gólpasszos Wade, valamint a visszatérő Dragic is hozta magát, így már 15 ponttal is vezetett a Heat a harmadik játékrészben. Bár innen visszakapaszkodott még a Nets, a hazaiak kulcspillanatokban nem inogtak meg.

Távolodik a playoff. Sorozatban ötödik vereségével egyre mélyebbre kerül a Brooklyn, ráadásul a közvetlen rivális elleni bukás duplán fáj – a Miami ezzel kisöpörte őket idén, sőt, a két New York-i csapattal szemben 70-lal zárta az alapszakaszt. Ma Deron Williams és Jarrett Jack hozta magát Lopez mellett, de Joe Johnson teljesen maga alatt játssza végig a szezont, más pedig nem tudott fellépni – emellett védekezésben is akadtak gondok és bár Jack 16 pontos utolsó negyedével felzárkóztak, ennyi volt bennük a maximum.

A Heat legjobb dobói: Wade 28, Andersen 18, Dragic 17/3
A Nets legjobb dobói: Williams 18/9, Jack 18/3, Lopez 15, Young 15/3

Milwaukee Bucks–Orlando Magic 97–91

Otthon még mindig megy. Bár akadtak gondjai Jason Kidd csapatának az elmúlt időszakban, a hazai pályában továbbra is bízhatnak – az elmúlt 12 otthoni mérkőzésükből a tizediket nyerték meg. Ahogy a teljes meccsen, úgy a hajrában is kosárra kosár jött mindkét oldalon és fej-fej mellett haladtak a csapatok, aztán 9191-nél fagyott le a Magic: Carter-Williams büntetői után Harris rontott, majd Antetokounmpo zsákolt és az utolsó másodpercekben ismét hibáztak a vendégek, így sorozatban kilencedik idegenbeli találkozójukat bukták el.

Middleton nem viccel. A Bucks dobógépe három mérkőzés alatt kétszer is beállította 30 pontos karriercsúcsát, ma 12/17-es mezőnymutatóval, ill. 4/4 triplával vezette csapatát. Egyébként is remekül járt a labda a hazaiaknál, 30 gólpasszt osztottak szét és szűk 50 százalékkal dobtak, ráadásul 5133-ra tudták hozni a lepattanózást, ami kulcsfontosságúnak bizonyult. A Magicnél a dupla duplázó Vucsevicsen és a padról jól beszálló Frye-on kívül nem akadt kiemelkedő teljesítmény, ennek ellenére kicsit jobb védekezéssel és pontos befejezéssel nyerhettek volna a végjátékban.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 30/12, Iljasova 12/3, Carter-Williams 11, Antetokunbo 11
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 19, Harris 17/9, Oladipo 14/6, Payton 14

Oklahoma City Thunder – Los Angeles Clippers 108120

Paul túlragyogta Westbrookot. A Clippers karmestere idei egyik legjobb mérkőzését játszotta ma, tökéletesen diktálta az iramot és kontrollálta a mérkőzést, emellett vállalt, amikor kellett: végül 33 pontot szórt be (5/8 tripla) és kiosztott 9 gólpasszt is. A túloldalon Westbrook inkább csak erőlködött, bár ismét közel járt a tripla duplához, 5/14-es mezőnymutatója mellé tíz eladott labdát produkált, a Thundert Morrow 6/9 triplája és 26 pontja tartotta meccsben, de a második félidőben ez már nagyon kevésnek bizonyult.

Szétdobta ellenfelét a Clippers. A periméteren parádéztak a vendégek, Paul remek estéje mellett a Barnes-Redick páros együtt 9/13 triplát süllyesztett el, ezt Morrow egymaga nem tudta ellensúlyozni. Belül 22 büntetőt harcolt ki DeAndre Jordan és bár ebből csak 12-t értékesített, ez pont elég volt arra, hogy a harmadik negyed hajrájában már húsz ponttal vezessen Doc Rivers csapata. 12 pontnál közelebb innentől már nem is került az Thunder, nagy győzelmet aratott a Los Angeles.

A Thunder legjobb dobói: Morrow 26/18, Westbrook 24/9, Kanter 18
A Clippers legjobb dobói: Paul 33/15, Redick 25/9, Barnes 22/18

Denver Nuggets–Atlanta Hawks 115102

Nagyon összekapta magát a Nuggets. Az edzőváltás óta volt győzelmük, jó meccsük, de a mai mindent überelt, hiszen a Keleti Konferencia éllovasát oktatták. Az oktatást szó szerint kell érteni, az első három negyedet sorrendben 9, 9 és 12 ponttal nyerték, a szinte teljes csapattal felálló Hawks az utolsó játékrészben kozmetikázott a 30 pontos differenciából. Az 5 gólpasszt is kiosztó Danilo Gallinari és a 4 blokkot adó Kenneth Faried szinte nem hibázott dobást, a cseresorból négyen érték el a 10 pontos határt – az is bőven belefért, hogy az irányító Ty Lawson 9 gólpassza mellett mindössze 5 pontot dobjon.

Semmi sem működött az Atlantánál. Kyle Korver szokásos (5/7) tripláival megelőzte ugyan Kobe Bryantet az örökranglistán, de ezen kívül teljes csőd volt a Hawks. Horford és Millsap súlytalan volt a palánkok alatt, Korver kivételével nem ültek a kinti dobások (4/20), a cseresor már csak a meccs végén villogott. Minden fontosabb mutatóban (mezőnyszázalék, lepattanó, gólpassz, blokk) messze alulmaradt ellenfelével szemben a vendéggárda.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 23/12, Barton 16/3, Faried 14.
A Hawks legjobb dobói: Korver 18/15, Schröder 13, Millsap 12.

Phoenix Suns–Minnesota Timberwolves 106–97

Markieff Morris ma kosarazott. A Morris ikrek balhésabb fele a játékkal törődött, aminek meg is lett az eredménye, 24 ponttal vezette a Phoenixet – a hős mégsem ő, hanem az újonc kiscsatár, TJ Warren volt. A szezon korábbi szakaszában kevés percet kapó Warren most is csak 19-et töltött a pályán, de ez idő alatt 8/10-es mezőnymutatóval hozott össze 17 egységet. Mellette két nemrég érkezett csereember, Thornton és Brandan Wright is elérte a 10 pontot, így hiába Alex Len faultgondjai és Marcus Morris gyenge dobóformája, a Suns különösebb gond nélkül hozta a kötelezőt.

Triplák nélkül nem megy. Justin Hamilton egy szem hárompontosán kívül veszélytelen volt kintről a Wolves (1/13), így hiába járt mintaszerűen a labda és érték el hatan is a két számjegyű ponttermést, illetve harcoltak ki 26 büntetőt, az 50 százalékkal dobó Suns ellen mindez nem volt elég. Utóbbi hét meccséből hatodszor kapott ki a Wolves, és most annak sem örülhettek, hogy legalább az év újonca-esélyes Wiggins jól játszott – a kiscsatár teljesen eltűnt a mezőnyben.

A Suns legjobb dobói: Mark. Morris 24, Bledsoe 18/6, Warren 17.
A Timberwolves legjobb dobói: Martin 16, Hamilton 15/3, Wiggins, Budinger, Dieng, Payne 10-10.

Golden State Warriors–Detroit Pistons 105–98

Szenvedett, de nyert a GSW. Stephen Curry folytatta az utóbbi meccseken bemutatott egy jó-egy rossz sormintáját, ma éppen a rossz volt soron: az MVP-jelölt irányító kiosztott ugyan 11 gólpasszt, de nagyon nem ízlett neki a Pistons védekezése (4/15 mezőnyből). Helyette Klay Thompson iparkodott, de a mai győzelmet elsősorban a kispadnak köszönheti a Warriors: a rutinrókák, Iguodala, Speights és Barbosa egyaránt eljutottak legalább 10 pontig (Iguodala egy látványos buzzer kosarat is dobott az első negyed végén), Livingston pedig 5 gólpasszt szortírozott szét. Ha nehezen is, de megszerezte szezonbeli 51. győzelmét a gárda – tavaly az egész alapszakaszban sikerült ennyit begyűjteni.

A Pistons kapart, de kikapott. A két magasember, Drummond (22 pont, 27 lepattanó, 2 blokk) és Greg Monroe (20 pont, 8 pattanó, 2 blokk) pusztított a palánkok környékén, Reggie Jackson is összekapta magát (7/15 mezőnyből, 9 gólpassz), végig ott loholtak a Warriors nyomában – ennél többre viszont nem futotta. A kispad annak ellenére is súlytalan volt, hogy Spencer Dinwiddie a 2. és a 3. negyed legvégén is fontos kosarat dobott, míg a kezdőben a rutinos Caron Butler teljes csődöt mondott.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 27/9, Iguodala 13/3, Green 13.
A Pistons legjobb dobói: Drummond 22, Monroe 20, Jackson 14.

Portland Trail Blazers–Houston Rockets 105–100

Duplán számított az eredmény. A két gárda egyaránt 20 vereséggel állt Nyugat 3-4. helyén a mérkőzés előtt, végül a hazaiak jöttek ki jobban az összecsapásból – de nem volt könnyű dolguk. Amíg Arron Afflalónak sikerült limitálni az MVP-esélyes James Hardent (7/19 mezőnyből, mindössze 5 kiharcolt büntető, 6 gólpassz, 4 eladott labda), addig a houstoniaknak a Portland irányítóját, Damian Lillardot sikerült hosszabb időszakokra kikapcsolniuk (5/16 mezőnyből, 8 gólpassz). A Trail Blazers frontcourtjével azonban már nem tudtak mit kezdeni, Aldridge (26 pont, 14 pattanó), Lopez (16 pont, 10 pattanó) és Batum (18 pont, 9 pattanó, 6 gólpassz) is 50 százalék feletti pontossággal tüzelt, a csereként beszálló Chris Kaman pedig 10 pattanót gyűjtött be.

Egy Corey Brewer kevés. A cserepadról beszálló energiabomba mindent megtett, hogy kihúzza csapata szekerét a gödörből (23 pont), az utolsó 4 percben 17 (!) pontot szerzett – sajnos azonban a többiek ebben az időszakban semennyit nem tudtak hozzátenni, előtte is csak kevesen értek fel a meccs tétjéhez. Terrence Jones dupla duplája (17 pont, 12 pattanó) dicséretes, de a többi Rockets-játékos csak hellyel-közzel játszott jól, ráadásul a palánkok alatt esélyük sem volt: 6040-re hozta a pattanócsatát a Portland.

A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 26/3, Batum 18/9, Lopez 16.
A Rockets legjobb dobói: Brewer 23/9, Harden 18, Jones 17.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik