A Clippers simán megverte a Houstont, ismét söpört a Thunder

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.03.17. 09:35
null
LeBron nélkül sem volt rossz a Cavs – három negyeden keresztül (Fotó: Reuters)
Százharminc pontot dobott az Oklahoma City Bostonban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, a Clippers pedig a Houstont dobta szét és aratott fontos győzelmet. A Warriors sorozatban az 50. hazai mérkőzését nyerte meg, a Cleveland LeBron James nélkül kis híján kikapott a Dallastól, tovább zárkózott a Charlotte és az Atlanta, átrohant a Chicagón a Washington, lenyomta a Memphist a Minnesota, a Pelicans pedig Sacramentóból távozott diadalmasan.

Boston Celtics–Oklahoma City Thunder 109–130

Tarthatatlan volt az OKC. A vendégcsapat úgy dobott 130 pontot, hogy meg sem erőltette magát, Westbrookéknak nagyon ízlett a gyors játék, magukhoz képest extrán tüzeltek kintről, de nem kellettek extra egyéni teljesítmények a sikerhez. Kevin Durant azért flörtölt egy tripla duplával (28 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz), a bostoni közönség pedig a „Gyere Bostonba!" rigmussal jelezte, hogy szívesen fogadná nyáron a dobógépet zöld mezben... Összességében a harmadik negyed döntött, mert ugyan már a nagyszünetben is 66 pontnál járt a Thunder, ehhez itt még hozzátett 42-t.

Ehhez most kevés volt a Boston. A hazaiak belementek a rohanásba és a dobópárbajba, ebben viszont nem lehetett esélyük az OKC ellen. Alacsony(abb) szerkezettel kezdtek (Thomas-Smart-Bradley), de sem Duranttel, sem Westbrookkal nem tudtak mit kezdeni, a védekezésük csak papíron létezett, elöl pedig nem bírták a saját maguk által diktált tempót és csak 43 százalékkal dobtak – a harmadik negyedben végleg kifulladt a gárda, a záró etapban már csak a cserék voltak pályán. A Boston ezzel elvesztette keleti harmadik helyét és visszacsúszott az ötödik pozícióba.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 29/9, Zeller 16, Bradley 14
A Thunder legjobb dobói: Durant 28/6, Westbrook 24/12, Kanter 17

Charlotte Hornets–Orlando Magic 107–99

A második negyedben robbantott a Charlotte. Az első tizenkét percben még pontatlanul játszott a Hornets, a rövid szünet azonban elég volt ahhoz, hogy rendezzék soraikat: egy 16–0-s rohammal lépték le ellenfelüket, elsősorban Nicolas Batum és Marvin Williams vezérletével. Végül mindketten 26 ponttal zártak, csapatuk 35–15-re nyerte ezt a negyedet, a fordulás után pedig már bőven húsz egység felett járt a különbség. Ebben nagy szerepe volt a 15 támadópattanónak is, hiszen összességében csak 40 százalékkal dobott a gárda, de végül 6–1-gyel zárta hazai szériáját és egyetlen meccsre van a keleti harmadik Miamitól.

Asszisztált a Magic. A vendégek stabilan teljesítettek, nem voltak nagy hullámvölgyeik – bár most Fournier-től és Aaron Gordontól sem érkeztek a pontok, így is 44 százalékkal süllyesztettek el 11 triplát. Ezzel együtt nem volt sok esélyük, az első negyedben kihasználták a Charlotte gyengébb dobóformáját, onnantól viszont nem igazán tudtak hozzászólni a meccshez a negyedik játékrészig – itt ismét gödörbe kerültek a hazaiak, Oladipóék pedig csökkentették a különbséget.

A Hornets legjobb dobói: Batum 26/9, Williams 26/12, Walker 16/9
A Magic legjobb dobói: Oladipo 25/6, Jennings 16/9, Nicholson 13/3

Cleveland Cavaliers–Dallas Mavericks 99–98

A meccsbe került a két eladott labda. A Dallas egy pillanatig sem vezetett a találkozó folyamán, ellenben a Cleveland volt húszpontos előnyben is, mégis az utolsó labdabirtoklások döntöttek. A negyedik negyedet 30–15-re nyerték a vendégek és Dirk Nowitzki villanásaival a legvégéig csak két pont volt a különbség, sőt, a texasiak két üres hármast is elhibáztak – az utolsó tíz másodpercben aztán két alkalommal is csúnyán eladták a labdát, ez pedig a meccsbe került. Deron Williams a dudaszó pillanatában még berámolt egy triplát, de ez már csak az eredmény kozmetikázására volt jó...

LeBron nélkül sem volt rossz a Cavs – három negyeden keresztül. A fővezér pihenőt kapott erre az estére Tyronn Lue-tól, a karmesteri pálca pedig Kyrie Irving kezébe került – az irányítóról nem mondható el, hogy szervezte csapata játékát (13/28 mezőnyből, 33 pont, egy gólpassz, négy eladott labda), de így is magabiztosan vezettek a hazaiak. Ki kell emelnünk Kevin Love-ot (23 pont, 18 pattanó), aki a Mavs alacsony szerkezete ellen nagyon élt, de a záró etapban lefagyott a gárda és kis híján kikapott húszpontos előnyből – Irving meccsnyerő labdaszerzését elég sokan faultnak látták...

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 33/9, Love 23/6, Frye 14/9
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 20/3, Lee 20/3, Barea 17/9

Washington Wizards–Chicago Bulls 117–96

Nem bírta a Washington tempóját a Bulls. Pau Gasol továbbra sem léphetett pályára a vendégeknél, de Derrick Rose és Mike Dunleavy igen – azonban sem ők, sem Jimmy Butler, sem a húszpontos Doug McDermott nem tudott segíteni a Chicagón. A gárda már az első negyedben tízpontos hátrányba került és a teljes találkozó folyamán csak futott az eredmény után – a gond az, hogy lassabban, mint a Wizards, Wallék valósággal átrohantak rajtuk. A fordulás után egyre fogyott az erő, Taj Gibson is kivált sérülés miatt, így nem volt esélyük a fordításra.

Ezt a játékot szereti a Wizards. A fővárosi alakulat kedvére diktálhatta a tempót és az történt a pályán, amit Wallék akartak – az irányító például 29 ponttal, 10 lepattanóval és 12 gólpasszal tripla duplázott, igaz, volt nyolc eladott labdája is. Az együttes 48.9 százalékos mezőnymutatójánál is fényesebb a 60 százalék feletti triplázás, de a 25 leindításból szerzett pont jelzi legjobban, hogy mivel is nyerték meg a meccset – a harmadik negyedben már húsz pont felett járt a különbség.

A Wizards legjobb dobói: Wall 29/6, Beal 20/3, Temple 15/15
A Bulls legjobb dobói: McDermott 20/9, Butler 17, Rose 16

Detroit Pistons–Atlanta Hawks 114–118

A hajrában a védekezés döntött. A mérkőzés nagy részében a támadójáték dominált mindkét oldalon, ám a záró etapban bemutatott 10–0-s futás után már főleg a védekezésre koncentrált az Atlanta – az utolsó szűk három percben nem is dobtak kosarat Millsapék, csak büntetőket. A negyedik negyedben a hazaiak 7/19-et, a vendégek 7/22-t céloztak mezőnyből, de Teague-ék folyamatosan megfogták a Pistonst és megtartották a kiharcolt előnyt, így nagyon értékes győzelmet arattak.

Meg kell tanulni büntetőzni. Andre Drummond az elvárásoknak megfelelően dominált a palánk alatt, 18 pontja mellé 18 lepattanót kapott le, de a negyedik negyedben elkezdte őt hackelni a Hawks és az ekkor bedobott 6/12 büntetője jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy meglépjenek a vendégek. Ezt követően Van Gundy leültette, így elvesztették egyik fegyverüket, az Atlanta pedig megtartotta az előnyt, hiába játszott jól a detroiti kezdőcsapat többi része – a fontos hazai széria első meccsét elbukta a Pistons.

A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 24/9, Harris 19/6, Drummond 18
A Hawks legjobb dobói: Teague 22/6, Horford 21/6, Schröder 18/6

Memphis Grizzlies–Minnesota Timberwolves 108–114

Megadta az alaphangot a Minnesota. Már az első negyedben letette névjegyét a vendégcsapat, a parádézó Zach LaVine vezérletével 42–25-re nyerte a játékrészt és végig vezetett a találkozó folyamán. LaVine végül 28 ponttal zárt, de a többiek is hozzátették a magukét, a 31 gólpassz és az 56.3 százalékos mezőnymutató magáért beszél – ezzel együtt a hajrában vészesen fogyott az előny, de a kulcsfontosságú dobások végül beestek, így behúzta a derbit a Minny.

Nem adta fel a Memphis. Óriásit küzdött a továbbra is erősen tartalékos hazai alakulat, a korán beszedett nagy hátrány ellenére végig agresszíven kosárlabdáztak – a Wolves harmatos védekezését kihasználva lefaragták a különbséget. Ebben nagy szerepe volt a 27 (!) megszerzett támadópattanónak (a Minny hétig jutott) és a 24 pontos, 11 pattanós, 7 gólpasszos Lance Stephensonnak, de a legvégén stabilizálni tudták magukat Rubióék, így kevésnek bizonyult a felzárkózás.

A Grizzlies legjobb dobói: Stephenson 24, Green 18/3, Barnes 14/3
A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 28/18, Towns 18, Wiggins 16/6

Houston Rockets–Los Angeles Clippers 106–122

Tükörsima vendégsiker. A vendégek JJ Redick vezetésével (11 pont az első három percben), és a veterán Mbah a Moute segédletével azonnal magukhoz ragadták a kezdeményezést, pillanatok alatt összeszedtek 10 pont előnyt, a második negyedben pedig jött a Crawford, Rivers és Johnson vezette cseresor, akik szőnyegbombázással oszlatták szét a Houston győzelmi reményeit. 10 hármasuk esett be az első félidőben, ráadásul DeAndre Jordan is úr volt a palánkok alatt (23 pont, 16 pattanó) – a 22 pontos előny tudatában pedig fordulás után nyugodtan játszhattak. Persze ne feledkezzünk meg az egész jármű motorjáról sem: Chris Paul eközben 16 gólpasszt osztott ki.

Ez nagy pofon volt. A Houston egy percig sem volt partiban, végig rohantak az eredmény után, és a jól célzó Harden mellé senki nem tudott fellépni, így a sok lábon álló ellenfél ellen esélyük sem volt a fordításra. Dwight Howard faultgondjai miatt nem tudott segíteni, nélküle pedig bedőlt a csapatvédekezés is – mondhatni, hogy elöl-hátul teljes csőd volt a csapat játéka. A Rockets továbbra is a határon billeg – habár most még hetedikek nyugaton, a 9. Jazznek mindössze eggyel több veresége van, ők ráadásul hármas győzelmi szériában vannak.

A Rockets legjobb dobói: Harden 33/15, Ariza 16/6, Beasley 16.
A Clippers legjobb dobói: Redick 25/15, Jordan 23, Paul 15.

Sacramento Kings–New Orleans Pelicans 108–123

A mumus újra lecsapott. Nincs jó szezonja Ryan Andersonnak (sem), de a Kings ellen mindig megtáltosodik – idén eddig több, mint 24 pontot átlagolt ezeken a meccseken, ezt a pontmennyiséget most majdnem a 2. negyedben sikerült elérnie. 21 pontjával 41–22-re nyerte ezt a szakaszt a Pelicans, itt el is dőlt a győztes kiléte. Anderson mellett Anthony Davis (27 pont, 14 pattanó) és Jrue Holiday húzta a szekeret, a második félidőben mindig jókor szóltak hozzá a meccshez. A meccs érdekessége a 10 napos szerződéssel leigazolt irányító, Tim Frazier volt, aki kis túlzással a bemelegítés alatt memorizálta tabletje segítségével a Pelicans játékait – jól dolgozott, 14 pontig és 9 gólpasszig jutott...

A Sacramento feladta. Ha a playoffért ment volna a küzdelem, Rajon Rondo és Marco Belinelli is vállalta volna a játékot, most viszont inkább kiültek kisebb sérüléseikkel. Rondo nélkül nem is volt igazi ritmusa a támadójátéknak, a kezdővé avanzsáló Collison inkább dobott, Steph Curry öccse, Seth pedig akkor osztogatott (5 gólpassz), amikor eldőlt a meccs. Cousins jó számai ellenére súlytalan volt, de igazából ismét a védekezéssel akadtak nagyon komoly gondok, kívül-belül azt csináltak a vendégek, amihez éppen kedvük volt.

A Kings legjobb dobói: Collison 23/9, Cousins 20, Anderson 17/9.
A Pelicans legjobb dobói: Anderson 29/15, Davis 27/3, Holiday 17/3.

Golden State Warriors–New York Knicks 121–85

Curry-re és csapatára elfogytak a jelzők. A Warriors irányítója ezúttal 8 triplával javította tovább saját NBA-rekordját (már 330-nál jár az évadban), ha ilyen mennyiségben termeli a hármasokat, gond nélkül el fogja érni a 400-at az alapszakasz végére – összehasonlításképpen a 275-öt sem érte még el senki rajta kívül. 34 pontját ráadásul alig 28 perc alatt szedte össze, a GSW borzasztó könnyedén gyűjtötte be zsinórban 50. hazai győzelmét (ez is folyamatosan javuló NBA-csúcs...), Thompson is remekelt, Draymond Green pedig csak pontjai (6) miatt maradt le a tripla-dupláról, a 11 pattanó és 10 gólpassz most is megvolt. A Warriors összességében 61. győzelmét aratta, és van még 15 lehetősége, hogy 12 meccset megnyerjen az igazán nagy csapatrekord eléréséhez.

Asszisztált a Knicks. A vendégek már az első negyed után 12 pontos hátrányban voltak, Curry egymást követő három támadásban vert be nekik hármast, itt már érezni lehetett, hogy esélyük sincs. Rambis edző nem is erőltette a kezdők játékát (különösen a fiatal Porzingis volt reménytelen 1/11-es mezőnymutatójával), a cseresor így javíthatott a statisztikáin.

A Warriors legjobb dobói: Curry 34/24, Thompson 19/15, Speights 13/9.
A Knicks legjobb dobói: Anthony 18/9, Afflalo 15/3, Galloway 14/6.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik