A Clippers ellen állt össze a Wizards, a Blazers vezet nyugaton

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.11.21. 08:41
null
Nagyon mélyről jött vissza a fővárosi csapat (Fotó: Washington Wizards Twitter)
Hiába a húsz pont feletti előny, ez sem volt elég az eddig nagy formában lévő Clippersnek az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) szerda hajnali programjában, a Washington innen is felállt, és a hajrában fordítva értékes győzelmet aratott. A Blazers nagy küzdelemben tudott nyerni New Yorkban, ezzel már egyedül vezeti Nyugatot, a ligaelső Toronto utolsó másodperces kosárral győzött Orlandóban, a Heat gyenge szériája pedig a Brooklyn ellen sem szakadt meg.

 

 

Orlando Magic–Toronto Raptors 91–93

Green kosara döntött. Bár az első félidőben volt 18 pontos előnyben is a Toronto, azonban ezt követően szorosan alakult a mérkőzés, mindkét együttes kiválóan védekezett, de támadásban nem nagyon volt stabil és megbízható opciója, ez pedig a negyedik negyedben betetőzött: a Raptors nyolc labdát adott el ebben a periódusban, a Magic pedig zsinórban tizenegy mezőnykísérletet hagyott ki, éppen ezért minden pontnak nagy jelentősége volt ekkor. Evan Fournier vezetésével az utolsó percre fordulva ismét kiegyenlítettek a hazaiak, majd Serge Ibaka tempójával előnybe került a Raptors, hogy aztán alig két másodperccel az órán Fournier zsákoljon egyet. Még egy lövése maradt a ligaelsőnek és érdekes módon az oldalvonali bedobást Danny Greenre rajzolták fel, akinek nem volt jó meccse és aki éppen a Fournier-zsákolásnál hibázott, de Green élt a lehetőséggel és egy nehéz fadeaway tempóval megnyerte a meccset csapatának - óriási küzdelemben izzadta ki ezt a nagyon fontos sikert Nick Nurse alakulata.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Visszaesett a Magic. Az elmúlt mérkőzések parádéjához képest most sokkal kevésbé tudott érvényesülni az Orlando támadójátéka, ezzel együtt azt megmutatta a gárda, hogy egy Toronto ellen is képes felvenni a kesztyűt akkor is, ha nem esnek be a dobásai - kiváló védekezéssel, kevesebb eladott labdával, megnyert lepattanózással álltak fel a kezdeti nagy hátrányból és egy dobásra voltak a győzelemtől. Az az egy dobás azonban nem akart megszületni, DJ Augustin megállt 5 pontnál, az utóbbi meccseken oktató Terrence Ross 4-nél, Nik Vucsevicset is leszabályozták Ibakáék, Aaron Gordon sem volt különösebb faktor, egyedül Evan Fournier volt az, aki stabilan hozni tudta a kosarakat, főleg a második félidőben - a végjátékban is csak őt keresték labdával és bár sokat meg is oldott, Green kosara után már nem volt ideje válaszolni. A gárda így három győzelem után szenvedett vereséget, most pedig elutazik egy hatmeccses nyugati túrára...

A Magic legjobb dobói: Fournier 27/12, Gordon 16/6, Vucsevics 14
A Raptors legjobb dobói: Leonard 18/3, Siakam 15, Ibaka 14

Washington Wizards–Los Angeles Clippers 125–118

A fordulás után felszívta magát a Wizards. Az első negyedben pont olyan szétesett csapat benyomását keltette a Washington, ami az elmúlt napok hírei alapján várható volt, 19 ponttal vesztette el a társaság a nyitó játékrészt és a nagyszünetig sem tudott közelíteni - a védekezése kész átjáróház volt, hiszen 73 pontot kapott két játékrész alatt. Ezt követően azonban változtatni tudtak a fővárosiak, elkezdtek védekezni, a harmadik negyedben visszajöttek tíz pont alá, majd a záró etapban ezzel a lendülettel meg is fordították az összecsapást - John Wall (30 pont, 5/12 tripla, 8 gólpassz), Bradley Beal (27 pont, 7 gólpassz) és a padról beszálló Jeff Green (20 pont, 8/11 mezőnyből) is tíz-tíz egységet rakott fel a táblára ebben a periódusban, ez a trió önmagában túldobta a Clipperst. A második félidőben már csak 45 pontot kaptak és úgy tudtak nagy győzelmet aratni egy remek csapat ellen, hogy Dwight Howard nem is tudott pályára lépni, így nagyrészt small-balloztak - Thomas Bryant volt a kezdő center, de csak 19 percet játszott, a kispadról pedig leginkább Green érkezett ötös posztra.

Riversnek ez nagyon nem tetszett. Nagy energiával kezdte a meccset a vendégcsapat és alaposan megszórta ellenfelét, a második negyedben vezetett már 24 ponttal is és ahogy Doc Rivers vezetőedző fogalmazott, megvolt az esély arra, hogy közte harminccal forduljon - ebből aztán "csak" közte 19 lett, de a probléma a fordulás után következett be. Nagyon visszaesett a gárda "erőbefektetése", lagymatagabbá vált a játék és akkor sem tudtak ezen változtatni, amikor egyértelművé vált, hogy a Washington összeszedte magát, így egy agyonnyert meccset buktak el ahelyett, hogy a győzelem tudatában pihentek volna a hajrában - Rivers elég frusztrált volt emiatt és le is szúrta csapatát, amiért visszavett. Persze ebben azért benne lehetett a back-to-back is, illetve hogy bár Danilo Gallinari betegen is vállalta a játékot, de mezőnykosár nélkül hozta le a meccset és most a kispad sem tudott csodát tenni, Lou Williamst ki is állították a végjátékban. A Los Angeles sorozatban öt győzelem után szenvedett vereséget, most pedig készülhet a Memphis elleni hazai rangadóra.

A Wizards legjobb dobói: Wall 30/15, Beal 27, Green 20/9
A Clippers legjobb dobói: Harris 29/12, Harrell 20, Gilgeous-Alexander 17/3

Miami Heat–Brooklyn Nets 92–104

Egyre mélyebben van a Heat. Sorozatban ötödik hazai vereségét könyvelhette el a Miami, összességében hétből hat és 12-ből kilenc meccset bukott el a floridai alakulat és ezúttal is a sokszor botrányosan gyenge támadójáték volt a fő gond - az első negyedben 13, az utolsóban 15 pontot dobtak Richardsonék, így hiába voltak jók a két középső játékrészben, azzal nem tudtak mérkőzést nyerni. Pedig a nagyszünetben egyébként vezettek, sőt, a záró etapot is ők kezdték előnyből, de aztán az utolsó 12 perc pocsékul alakult számukra és jól jellemzi őket, hogy egyetlen triplát tudtak bedobni, viszont McGruder azelőtt is kilépett a pályáról... Összességében 4/19-et dobtak mezőnyből ebben az utolsó negyedben és az egész meccset tekintve 25/60 dobásuk volt jó a festékből, ami vállalhatatlanul gyenge adat - ennyire szörnyű dobóformával óriási bravúr lett volna a győzelmük. 6-11-re állnak és a dolgok jelenlegi állása szerint hatalmas fordulat kellene ahhoz, hogy legyen esélyük a playoffra - nemcsak a mérleg, inkább a mutatott játék miatt.

A Netsnél is voltak gondok. A vendégek ugyanúgy szenvedtek támadásban sokáig, ahogy a hazaiak, a második negyedben volt egy 0/9-es sorozatuk mezőnyből és a nagyszünetben csak 39 pontnál jártak úgy, hogy 33%-kal céloztak. Ők viszont huzamosabb ideig fel tudtak javulni a fordulás után és a harmadik-negyedik negyedben már 65 pontot raktak fel a táblára, miközben a védekezésük Kenny Atkinson szerint is szenzációsan zárt, így a hajrában meg tudtak lépni és behúztak egy fontos idegenbeli győzelmet. Érdekesség, hogy a két csapat által az első félidőben összesen dobott 81 pont negatív szezoncsúcs az egész ligát tekintve, sőt, volt már három olyan negyed (!), ami alatt több pontot láthattunk, illetve a Golden State egymaga dobott már 92 pontot egy félidő alatt a Bullsnak, amit most a két fél együtt nem tudott elérni...

A Heat legjobb dobói: Whiteside 21, Richardson 16, McGruder 15/3
A Nets legjobb dobói: Russell 20/6, Dinwiddie 16/6, Allen 13

New York Knicks–Portland Trail Blazers 114–118

Szűken, de megvan. Nem dominált, nem villogott, nem védekezett jól, de valahogy mégis behúzta ezt a kötelező győzelmet a Portland, így megvan idei 12. sikere is és immár egyedül vezeti a nyugati konferenciát - ehhez az ilyen győzelmekre is szükség van, nem lehet mindig remekelni. A harmadik negyedben tízpontos hátrányban volt már a vendégcsapat, de mielőtt elrohant volna a meccsel a New York, Terry Stotts alakulata megrázta magát, futott egy 24-10-es rohamot, fordított, majd a záró etap elején CJ McCollum vezetésével meg is lépett kilenc ponttal - ez volt a legnagyobb előnye az este folyamán. A végjáték így is szorosan alakult, a Knicks kivédekezte az utolsónak gondolt támadást tíz másodperccel a vége előtt 114-116-nál, de nem zárta ki Evan Turnert, a Blazers rutinos cserejátékosa pedig köszönte szépen a lehetőséget, leszedte a támadópattanót és dobott belőle egy duplát, ezzel gyakorlatilag eldöntötte a találkozót. Turner egyébként is talán a csapat leghasznosabb játékosa volt, bár a pontokat CJ McCollum (31 pont, 5/9 tripla) és Damian Lillard (29 pont, 8 gólpassz) hozta - most a Bucks és a Warriors vendégeként zárják idegenbeli túrájukat, ezek komoly feladatok lesznek számukra.

Tovább variál Dave Fizdale. Zsinórban hatodik vereségét gyűjtötte be a New York, pedig a vezetőedző, Dave Fizdale ismét változtatásokat eszközölt a rotációban: visszatette a kezdőbe Enes Kantert Mitchell Robinson helyére és idén először kezdett Mario Hezonja is, ez pedig bevált, jól nyitották a meccset és meg is nyerték az első negyedet. Összességében nagy kritika nem érheti őket támadásban, Tim Hardaway Jr. sorozatban harmadszor is elérte a 30 pontot, mellette Burke, Vonleh és Mudiay is jól mozgott, csapatszinten 50%-kal dobtak mezőnyből, 44%-kal tripláztak és bár a védekezésük nem igazán állt össze, így is partiban voltak a legvégéig. A hajrában azonban nem találtak módot a győzelemre és Trey Burke szerint ez a legnagyobb problémájuk jelenleg - mi azért azt a holtversenyben ligautolsó védekezést is megemlítenénk...

A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 32/9, Burke 19/9, Mudiay 16/6
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 31/15, Lillard 29/9, Leonard 15/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Orlando Magic–Toronto Raptors 91–93 (17–29, 20–18, 38–26, 16–20)
Washington Wizards–Los Angeles Clippers 125–118 (21–40, 33–33, 32–22, 39–23)
Miami Heat–Brooklyn Nets 92–104 (13–20, 29–19, 35–35, 15–30)
New York Knicks–Portland Trail Blazers 114–118 (35–33, 25–25, 25–31, 29–29)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik