A címvédő is elbukott Bostonban, már 14-nél a Celtics

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.11.17. 08:29
null
A Golden State-en is átrobogott a bostoni expressz<br />
Ugyan sokáig úgy tűnt, hogy a címvédő Warriors megtörheti a ligaelső Celtics győzelmi sorozatát az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, de Kyrie Irvingék a hajrában ellenfelük fölé kerekedtek és zsinórban 14. sikerüket is elkönyvelték. A játéknap másik meccsén elképesztő pontfesztivált rendezett James Harden és a Houston, miközben hosszú idő után lépett ismét pályára Chris Paul.

 

Boston Celtics–Golden State Warriors 92–88

Ez a Warriors meccse volt két és fél negyeden keresztül. Bár a vendégek sem dobtak jól, ők is nagyon felpörögtek erre a találkozóra és sorozatosan átjátszották a liga legjobb védekezését - hol leindításból, hol zárások utáni belépésből, de rendszeresen hozták a kosarakat. A második negyed közepétől nagyrészt tíz-tizenöt pont közötti előnyben voltak és bár a Splash Brothers vállalhatatlanul célzott (ketten együtt 21 pont, 8/32 mezőnyből), úgy tűnt, hogy most ez is beleférhet nekik. A harmadik játékrész hajrájában azonban Jaylen Brown ötven másodperc alatt dobott nyolc pontjával "berúgta a motort" a Celticsnél, egy 19-2-es futással visszajöttek egálra a hazaiak, a szoros végjátékban pedig ezúttal nem tudott ellenfele fölé nőni a címvédő: az utolsó három percben már csak három pontot (egy leindításból dobott Thompson-triplát) tudott felmutatni a gárda és összesen kilenc (!) dobást hibázott el ez idő alatt - a Boston ezt megbüntette, így hét győzelem után ezúttal elbukott Steve Kerr csapata.

Lelkesedés, Brown és clutch Irving. Ugyan közel sem volt olyan hatékony a bostoni csapatvédekezés, mint eddig, a Warriors tempója érezhetően más volt, mint bármelyik korábbi ellenfelüké, extra akarattal és lelkesedéssel hajtottak a hazaiak. Ebben különösen Jaylen Brown jeleskedett, aki elöl-hátul tartotta a lelket csapatában és a 15-17 pontos hátrány ellenére "megszakadt" minden játékban, ez pedig kifizetődött: az ő vezérletével megtörte a jeget a gárda a harmadik negyedben, az elbizonytalanodott GSW pedig már nem talált vissza arra az útra, amin addig haladt. A hajrában aztán eljött Kyrie Irving ideje, ugyan ő is rendkívül gyengén dobott (összesen öt pontnál tartott) addig, az egál végjátékot ő döntötte el: az utolsó bő négy percben egymaga 11-7-re túldobta a Warriorst, az ő betöréseivel nem tudtak mit kezdeni a vendégek, 14 másodperccel a vége előtt is megtalálta az utat a gyűrűig és az ő két büntetőjével vette át a vezetést a Boston. Az utolsó szó szűk hét másodperccel a vége előtt Tatumé volt, ő biztosította be a hazai sikert, így a Boston a bajnokot is legyőzve aratta sorozatban 14. sikerét. Lassan valóban a kétezres évek végén látott Celticshez lehet őket mérni...

A Celtics legjobb dobói: Brown 22/9, Horford 18, Irving 16/3
A Warriors legjobb dobói: Durant 24/6, Thompson 13/9, Green 11/3

Phoenix Suns–Houston Rockets 116–142

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Mint egy All-Star meccs. Az első félidő szöges ellentétben állt a Celtics-Warriors derbivel, védekezést még nyomokban sem nagyon fedezhettünk fel, a Rockets és James Harden pedig ezt maximálisan kihasználta: a texasiak MVP-jelöltje 33 (!) pontnál tartott a nagyszünetben, csapata pedig kereken kilencvennél, ami az NBA történetének második legmagasabb száma egy félidőt követően. A 25 pontos előny birtokában természetesen a folytatásban már nem szakadtak meg a vendégek, Harden végül 48 egységgel (12/22 mezőnyből, 18/18 büntető) zárt, a 16 kihagyott meccs után visszatérő Chris Paul pedig limitált játékideje alat is dupla-duplázott (21 perc, 11 pont, 10 gólpassz) - a gálaelőadás után Mike D'Antoni csapata negyedszer is találkozik a Memphisszel, méghozzá úgy, hogy jelenleg Nyugat első helyén áll.

Daniels-rekord, Monroe-debütálás, sima vereség. Nagyjából így lehet összefoglalni a Phoenix találkozóját, hiszen először lépett pályára a Bledsoe-cserében érkező Greg Monroe, aki kezdőként rögtön le is tette a névjegyét (26 perc, 20 pont, 11 lepattanó, 10/14 mezőnyből), Troy Daniels hat triplát dobott a második negyedben, amivel franchise-rekordot döntött, mindezek ellenére azonban esélyük sem volt a sikerre. Már az első negyedet elbukták 45-23-ra, a másodikban Daniels extrájával ők is beszórtak 42-t, de itt sem tudtak közelíteni, így hetedszer is kikaptak az utóbbi nyolc találkozójuk során - következőleg a Lakersszel találkoznak ismét.

A Suns legjobb dobói: Daniels 23/21, Monroe 20, Booker 18/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 48/18, Anderson 24/18, Gordon 13/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik