A centerek játéknapja – Jokics, Embiid és Nurkic is oktatott

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.01.02. 09:54
null
Kawhi Leonard folyamatosan támadta a gyűrűt a Utah ellen (Fotó: Toronto Raptors/Twitter)
Kawhi Leonard pályafutása eddigi legponterősebb meccsére volt szüksége a Torontónak ahhoz, hogy legyűrje a Jazzt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapján, míg a Milwaukee könnyedén átgázolt aktuális ellenfelén és megőrizte listavezető pozícióját. A harmadik keleti nagycsapat, a Philadelphia fontos idegenbeli győzelmet aratott a visszatérő Joel Embiid vezetésével, a nyugati éllovas Denver Nikola Jokics parádéjával tudott nyerni, míg a Portland túlórában múlta felül a Sacramentót idegenben.

 

Toronto Raptors–Utah Jazz 122–116

Két karriercsúcs és a harmadik negyed. A Lowry, Valanciunas páros hiányában ismét többet kellett vállalniuk a pályára lépőknek a Raptorsnál, Kawhi Leonard pedig ezen az estén most már nem finomkodott, folyamatosan támadta a gyűrűt betörésből, pozícióból, büntetett középtávolról, borzasztó agresszíven kosárlabdázott – ebből végül egy 45 pontos karriercsúcs (16/22 mezőnyből) sült ki úgy, hogy egyetlen triplát sem süllyesztett el. A vezér mellett Pascal Siakam is nagyszerű meccset játszott, ő 28 pontig (9/15 mezőnyből, 3/4 tripla, 10 lepattanó) jutott, ami szintén karriercsúcs, úgyhogy az ő kettejük parádéja végül győzelmet ért – főleg a harmadik negyedben voltak elemükben, amikor Leonard 7/7-et dobott mezőnyből és 19 pontot szórt, Siakam pedig 3/3 triplával 13 egységet tett hozzá. Ezt a játékrészt összességében 44–32-re nyerte a Toronto és a félidei kétpontos hátrányát itt formálta előnnyé, amit a záró etapban már képes volt megtartani, így ha a vártnál pontzáporosabb meccsen is, de két egyéni extrával hozni tudta a hazai győzelmet és továbbra is tapad a Milwaukee-ra.

Elöl-hátul gondban volt a Utah. Védekezésben képtelenek voltak megoldást találni Leonard játékára a vendégek, bárkit tett rá Quin Snyder, bárhogy csapdázták, a pálya bármely pontjára kényszerítették, mindent megoldott félelmetes hatékonysággal, egyszerűen nem volt ellenszerük – így rá voltak kényszerítve ők is arra, hogy hozzák a pontokat, amivel viszont akadtak gondjaik. Ricky Rubio és Donovan Mitchell is gyengén dobott, ketten együtt 13/40-et hoztak össze mezőnyből, Joe Ingles bedobott kosár nélkül zárt, az volt a szerencséjük, hogy Jae Crowdernél éppen kiszakadt a zsák (30 pont, 5/7 tripla a padról beszállva), így sokáig közel tudtak maradni. Aztán a harmadik negyed elején pillanatok alatt bebombázott három triplát a Raptors és Snyder szerint ez volt a fordulópont, ott olyan lendületbe jött a Toronto amellett, hogy számszerűen is előnybe került, hogy már nem tudtak mit tenni – újabb vereséget gyűjtöttek be, igaz, ez azért a „belefér" kategória.

A Raptors legjobb dobói: Leonard 45, Siakam 28/9, Powell 14/6
A Jazz legjobb dobói: Crowder 30/15, Favors 21, Mitchell 19/6

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Milwaukee Bucks–Detroit Pistons 121–98

Csak könnyedén. Nem kellett extra energiát mozgósítania a ligaelsőnek az újabb győzelemhez, az éppen elég volt, hogy az első félidőben megfelelő sebességgel és koncentrációval játszott a társaság – a nagyszünetben már 16 pont volt közte, a kezdőjátékosok pedig a folytatásban azért már a megszokottnál több pihenőt kaptak. Giannis Antetokounmpóé volt a nap zsákolása Leuer felett, Brook Lopez egymás után másodszor süllyesztett el hét triplát, amellyel ő lett az NBA történetének első centere, aki megtette ezt, a többiek is hozták magukat a csökkentett játékidő alatt és a Budenholzer-legénység végig uralta az összecsapást – végül félelmetes, 59.5 százalékos mezőnymutatóval zártak a hazaiak, így nem is lehetett más belőle, mint sima győzelem. Ezzel zsinórban negyedik, az utóbbi kilenc meccsükből pedig a nyolcadik sikerüket húzták be, következőleg Budenholzer korábbi csapatát, az Atlantát fogadják.

Egyelőre nincs megoldás. Milwaukee-ban persze manapság ki lehet kapni, még akár ilyen simán is, mint ahogy a Detroit tette, de az tény, hogy most már hosszú-hosszú hetek óta nem igazán találja a jó játékát, a jó védekezését a Pistons, így pedig túl sokra nem fogja vinni idén a gárda. Most Blake Griffinnek éppen az utóbbi időszakhoz képest jobb napja volt elöl (29 pont, 4/9 tripla, 9 lepattanó, 4 gólpassz) és Reggie Jackson is jól dobott (22 perc, 19 pont, 8/10 mezőnyből), de Andre Drummond sokszor légüres térben mozgott és az egész csapat lassú, körülményes, bizonytalan volt védekezésben – a nagy hátrány aztán „elvitte" a támadást is, végül 40 százalékos alatt maradtak mezőnyből és tükörsima vereséget szenvedtek. Valamit sürgősen ki kellene találniuk...

A Bucks legjobb dobói: Lopez 25/21, Middleton 22/3, Bledsoe 18
A Pistons legjobb dobói: Griffin 29/12, Jackson 19/6, Drummond 15

Denver Nuggets–New York Knicks 115–108

Jokics-show. Klasszikus „trap game" volt ez a Nuggets számára, ahol előzetesen minden mellettük szólt, de egy harcos, kemény ellenféllel találták szemben magukat és hamar kiderült, hogy nekik is vért kell izzadniuk azért, hogy be tudják húzni a kötelezőt - az első negyedet elvitte a New York és onnantól is fej-fej mellett haladtak, a záró etapot még mindig a vendégek kezdték kétpontos előnyből. A denveri kezdő ezúttal jóval kevésbé működött, Jamal Murray kicsit kifogyott az üzemanyagból és megállt nyolc pontnál, de a padról fontos kosarakkal és 16 ponttal jelentkező Paul Millsap, valamint a 23 ponttal, közte öt triplával csapata legjobb dobójaként záró Malik Beasley megtolta a szekeret, úgyhogy megteremtették az esélyt maguknak a sikerre. A vezér pedig ezúttal is a szenzációsan játszó Nikola Jokics volt, aki elkápráztatta a közönséget és centerként 19 ponttal, 14 lepattanóval, valamint 15 (!) gólpasszal tripla-duplázott, szebbnél szebb labdákkal tömte társait, míg védekezésben három blokkot is kiosztott, ott is igyekezett hatékonyan játszani. Az ő klasszisa domborodott ki a végjátékban is, amikor védekezésben egy nagyon okos játékkal megszerezte a labdát, majd támadásban egy oda sem nézős gólpasszt osztott ki két clutch kosara után, így a zsenifaktor végül szállította a győzelmet a Nuggetsnek – nem véletlenül harsant fel az „MVP! MVP!" rigmus a lelátón..

Pedig nem volt rossz a New York. Ahhoz képest, hogy zsinórban hét vereség után lépett pályára, nem játszott rosszul a Knicks, a vendégek csak nyolc labdát adtak el, leszedtek tizenöt támadópattanót és 40 százalékkal tripláztak, nem véletlenül voltak partiban egészen az utolsó percekig. Egyénileg ismét Luke Kornet (19 pont, 4/7 tripla) és a padról beszálló Enes Kanter (20 perc, 17 pont, 12 lepattanó) játékát lehet náluk kiemelni, de összesen hatan is elérték a tízpontos határt, megoszlottak a terhek, egyszerűen csak a túloldalon volt egy Nikola Jokics, aki a nehéz helyzeteket megoldotta és a végjátékban nagyjából ez jelentette a különbséget – a záró etap elején egy 12–3-as futással fordított és meglépett a Denver, onnantól pedig a Knicks már nem tudott annyival feljebb kapcsolni, hogy visszavegye az irányítást.

A Nuggets legjobb dobói: Beasley 23/15, Jokics 19/3, Millsap 16
A Knicks legjobb dobói: Kornet 19/12, Knox 18/6, Kanter 17

Sacramento Kings–Portland Trail Blazers 108–113 – hosszabbítás után

Nurkic oktatott, aztán Lillard megnyerte. Érdekes meccset játszott a Blazers, mert Damian Lillard alapvetően egészen csendes volt a negyedik negyedig, CJ McCollum megint gyengén dobott, a nagyszünetben mégis vezettek 14 ponttal, méghozzá nagyrészt Jusuf Nurkic szenzációs teljesítményének köszönhetően. A center egyrészt bevert 24 pontot 14/16 büntetővel, másrészt letépett 23 lepattanót (karriercsúcs), de emellett kiosztott még hét gólpasszt is, védekezésben pedig öt labdaszerzéssel és öt blokkal zárt, úgyhogy megcsinálta a ritka statisztikai bravúrnak számító 5x5-öt, vagyis hogy mind az öt fő mutatóban elért legalább öt egységig. Ez azonban csak arra volt elég, hogy a félidőben 14 ponttal vezessenek a vendégek, a fordulás után ugyanis eltűnt az egész előny és ki-ki meccs lett belőle a végére, de a clutch időszakban Lillard előlépett vezérré: csapata utolsó kilenc pontjából hetet ő szerzett a rendes játékidőben, az ő duplája miatt lett hosszabbítás, majd a 10–5-re megnyert túlórában is dobott öt pontot. Nem véletlenül mondta azt Dave Joerger, a Kings vezetőedzője, hogy bár Nurkic okozta nekik összességében a legnagyobb gondot, a meccset végül mégis Lillard miatt vesztették el – a Blazers így nagyon értékes idegenbeli győzelmet aratott egy közvetlen rivális ellen, ezzel ott van a nyugati negyedik, ötödik helyen.

Nem tudta befejezni a Kings. A gyenge első félidő után sebességet váltott a Sacramento és Buddy Hield (27 pont, 4 gólpassz, 5/8 tripla), valamint Bogdan Bogdanovic (19 pont, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés, 11 pont a negyedik negyedben) vezetésével átvette az irányítást, eltüntette a teljes hátrányát, sőt, fordított és bő három perccel a vége előtt már kilenc ponttal előrébb járt. Mégsem tudta lemenedzselni a hajrát, itt teljesen szétesett a gárda, az utolsó egy percben háromszor is betakarták őket, képtelenek voltak a gyűrűbe találni, miközben a labda kikerült Hield kezéből és többet vállalt a gyengén játszó De'Aaron Fox – az irányító csak 6/19-et dobott mezőnyből és kulcshelyzetben hibázott, majd övé volt az utolsó dobás is, amit szintén kihagyott, így lett belőle hosszabbítás. Ez a lefagyás aztán folytatódott a ráadásban is, ahol egyetlen Bogdanovic-triplát leszámítva nem tudtak mezőnykosarat szerezni és amikor az beesett, akkor már szinte mindegy is volt a győzelem szempontjából – hiába produkáltak extra második félidőt, a rendes játékidő utolsó három és a hosszabbítás öt percében annyira megálltak támadásban, hogy az végül vereséget ért.

A Kings legjobb dobói: Hield 27/15, Bogdanovic 19/9, Bjelica 14/3
A Trail Blazers legjobb dobói:
Lillard 25/3, Nurkic 24, Curry 18/12

Los Angeles Clippers–Philadelphia 76ers 113–119

Embiiddel visszatért a Philly sikere is. Az előző meccset kiülte a Sixers centere, csapata pedig atomjaira hullott nélküle, most viszont ha nem is százszázalékos állapotban, de vállalta a játékot és azonnal a vendégek élére tudott állni – dobott 28 pontot (9/19 mezőnyből, 2/4 tripla, 8/12 büntető), leszedett 19 lepattanót, kiosztott 3 gólpasszt és 3 blokkot is, egyúttal a többiek szerepét is a helyére tette. Az ő vezetésével az első félidőt uralta is a Philadelphia és a nagyszünetben 18 ponttal vezetett, de a fordulás után azért izgalmassá tette a dolgokat a Clippers és a hajrában clutch játékokra volt szükségük Redickéknek ahhoz, hogy megőrizzék az előnyt. Itt ismét Embiid villant kétszer is, majd Ben Simmons a két kihagyott büntetője mellett szintén hozott két kulcsfontosságú kosarat, úgyhogy végül sikerült megtartani a vezetést és megnyerniük a meccset, ezzel fontos idegenbeli sikert arattak, amely után 2–2-re állnak az ötmeccses túrájukon, amit most back-to-back zárnak le Phoenixben.

Paprikás lett a vége. A Clippersnek egyetlen fegyvere maradt ezen a találkozón, az, hogy valahogy megpróbálja kibillenteni mentálisan a Phillyt, ez pedig tulajdonképpen sikerült is – előbb Patrick Beverley akaszkodott össze Embiiddel és harcolt ki egy páros technikait, majd Avery Bradley „találkozott" úgy Jimmy Butlerrel, hogy hét perccel a vége előtt mindkettejüket kiállították. Itt mindent megpróbált a a hátul megint átjáróház LAC, Embiiden egyébként is váltogatta három centerét Doc Rivers, de a hajrában nem voltak elég pontosak ahhoz, hogy utolérjék ellenfelüket – ők is hibáztak büntetőt, illetve néztek el védekezést is, úgyhogy újabb hazai vereséget könyvelhettek és úgy fest, hogy megint kissé megtorpantak.

A Clippers legjobb dobói: Williams 22/3, Gallinari 21/6, Harris 21/3
A 76ers legjobb dobói: Embiid 28/6, Redick 18/12, Butler 16/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Toronto Raptors–Utah Jazz 122–116
Milwaukee Bucks–Detroit Pistons 121–98
Denver Nuggets–New York Knicks 115–108
Sacramento Kings–Portland Trail Blazers 108–113 – hosszabbítás után
Los Angeles Clippers–Philadelphia 76ers 113–119

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik