A Brooklyn is megfogta a Denvert, gálázott a Bucks, a GSW és a Rockets

GOBODICS TAMÁS, HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)GOBODICS TAMÁS, HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2019.02.07. 09:24
null
Gálázott a Milwaukee a Washington ellen (Fotó: Getty Images)
Újabb idegenbeli vereséget szenvedett el a nyugati második Denver, Nikola Jokicsék ezúttal az újjáéledő Brooklyn csarnokában áztak el az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) hajnali játéknapján. A több cserétől is hangos éjszaka folyamán a listavezető Milwaukee 148, a címvédő Golden State 141 pontot szórt, de a Houston is könnyed győzelmet aratott az eddig jó formában lévő Sacramento otthonában.

 

Brooklyn Nets–Denver Nuggets 135–130

Csak a végét tette szorossá a Denver.
8–0-val kezdte ugyan a találkozót a Nuggets, de csak az első negyed végéig tartott ki ez a lendület, a vendégek onnantól képtelenek voltak tartani a lépést a parádésan dobó Brooklynnal – ennek megfelelően gyakorlatilag teljesen simán maradtak alul, a második-harmadik negyedet összesen 26 ponttal vesztették el. A záró etapban azért kozmetikáztak és a végén visszajöttek tíz ponton belülre, de komoly veszélyt nem jelentettek már ellenfelükre, úgyhogy hiába Jamal Murray (19 pont, 11 gólpassz) visszatérése (Harris és Millsap így sem játszott), hiába Nikola Jokics idei 10. tripla-duplája (25 pont, 14 lepattanó, 10 gólpassz, 8/13 mezőnyből), vagy akár Mason Plumlee remeklése (28 perc, 24 pont, 10/12 mezőnyből, 3 blokk), egyszerűen szétdobta őket a Nets. Mike Malone csapata sorozatban második idegenbeli vereségével kicsit leszakadt a tabellán a Golden State-től, ráadásul most Philadelphiában folytatja idegenbeli túráját.

Ez újra a korábbi Nets volt.
Egyrészt visszakapta a sérülésből visszatérő Harris-Crabbe párost, másrészt újra rátalált korábbi támadójátékára az előző három meccsét elvesztő Brooklyn és bár az első negyedben még döcögött a szekér, a folytatásban darabokra szedte a denveri védekezést. A hazaiak a második negyedben például 7/9 triplát süllyesztettek el, összességében 19-ig jutottak 55százalékos hatékonysággal, egyénileg pedig D'Angelo Russell (27 pont, 6/9 hármas, 6 lepattanó, 11 gólpassz) irányításával többen is nagyszerű teljesítményt nyújtottak – a padról például Carroll (18 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz), Napier (10 pont, 11 gólpassz) és Hollis-Jefferson (15 pont, 20 perc) is kiválóan szállt be, összességében heten is elérték náluk a tízpontos határt. Az elsöprő támadójáték egyrészt elég volt ahhoz, hogy látványos meccsen, erőlködés nélkül megverjék a liga egyik legjobb csapatát, másrészt feledtette az előző két találkozót, ahol nagyon nem találták magukat és negatív rekordokat döntögettek.

A Nets legjobb dobói:Russell 27/18, Carroll 18/6, Harris 17/9
A Nuggets legjobb dobói:Jokics 25/3, Plumlee 24, Murray 19/6

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Chicago Bulls–New Orleans Pelicans 120–125

Randle visszatért, nyert a Pelicans. A hiányzósztárjátékosok közül Julius Randle visszatért ezen a találkozón a New Orleansnál, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a cserepadról beszállva 31 pontot szórt 4/6 triplával és mindebből 19 egységet a negyedik negyedben szerzett – elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy erősen tartalékos csapata végül győzni tudott. Mellette azért voltak még jó egyéni teljesítmények és az átjáróháznak bizonyuló chicagói védekezés ellen még ebben az összeállításban is rendkívül hatékonyan dolgoztak (53 százalék mezőnyből, 43 százalék tripla), hatvan pontot szereztek a festékből, megnyerték a lepattanózást, szépen járatták a labdát, úgy játszottak, mintha nem is hiányozna tőlük a Payton-Moore-Mirotic-Davis sor. Ennek ellenére az első félidőben végig hátrányban voltak, majd a harmadik negyedben fordították a maguk javára a küzdelmet, amikor csak 17 pontot engedtek a Bullsnak, a záró etapban pedig Randle vezetésével őrizték néhány pontos előnyüket – végül megoldották a feladatot, úgyhogy behúzták idei kilencedik idegenbeli győzelmüket.

A fiatalok jó támadójátéka nem volt elég. A Bulls a mérkőzés előtt cserélte el a Parker-Portis párost, úgyhogy kevés igazán használható játékosa maradt és közülük abszolút kilógott felfelé a három fiatal tehetség, Lauri Markkanen, Zach LaVine és Kris Dunn. A finn magasember végül 30 pontig, 10 lepattanóig és 5/10 tripláig jutott, LaVine (28 pont, 10/21 mezőnyből, 8 lepattanó, 7 gólpassz, 2 blokk) és Dunn (18 pont, 8/13 mezőnyből, 8 gólpassz) pedig szintén bőven kitöltötte a statisztikai lapot – elég volt azonban egy hullámvölgy a harmadik negyedben ahhoz, hogy hátrányba kerüljenek és mivel védekezésben az egész meccs során nem voltak képesek komoly kihívás elé állítani a Pelicanst, ezt a gyenge időszakot nem tudták már kijavítani. De legalább érkezik majd az említett csere miatt Otto Porter Jr.

A Bulls legjobb dobói:Markkanen 30/15, LaVine 28/9, Dunn 18/6
A Pelicans legjobb dobói:Randle 31/12, Holiday 18/9, Diallo 18

Milwaukee Bucks–Washington Wizards 148–129

Gálázott a Milwaukee. Kereken 50 pontig jutott a listavezető az első negyedben, ami szezoncsúcs, a nagyszünetben pedig 85-nél járt, ami két egységgel marad el a franchise-rekordtól – a végül beszórt 148 pont is fantasztikus teljesítmény, ráadásul mindezt 60 százalékos mezőnymutatóval, 63 százalékos triplázással művelte Mike Budenholzer alakulata úgy, hogy a kezdők értelemszerűen csökkentett játékidőt kaptak. Janisz Antetokounmpo játszott egyedül 27 percnél többet, ő alaposan meg is szórta magát (31 perc, 43 pont, 17/21 mezőnyből, 3/3 tripla, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) és gyakorlatilag azt csinált, amit akart, a négy kihagyott dobása se a védelmen múlt és bár hátul eléggé ellazázta az estét a társaság, természetesen így sem forgott veszélyben az újabb győzelme – az első félidőben már 25 ponttal is vezetett és bár a negyedik negyed elején visszanézett tíz alá a Wizards, azonnal rendezte a sorokat a Bucks és pillanatok alatt megint meglépett húsz egységgel. Jelenleg kérdés nélkül a liga legjobb formában lévő csapatáról beszélünk, amely következőleg Dallasban lép majd pályára.

Nem tudott visszavágni a Washington. Múlt héten otthon 131, most idegenben 148 pontot kapott a Milwaukee-tól a Wizards, a fővárosiak nem tudják lelassítani a ligaelsőt, ezt most már ki lehet jelenteni – pedig támadásban próbálták felvenni a kesztyűt és amit elöl csináltak, arra nem is lehet panasz. Bradley Beal ismét eljutott 30 pontig (12/22 mezőnyből), Tomas Satoransky megint hozott egy hatékony dupla-duplát (16 pont, 7 lepattanó, 10 gólpassz, 3/4 tripla), a kezdőben pedig még Thomas Bryant (26 pont, 14 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk, 12/19 mezőnyből), valamint Jeff Green (22 pont, 5/9 tripla) is kiváló számokat hozott – az 52 százalékos mezőnymutató, a 46 százalékos triplázás és a 34 gólpassz is kiemelkedő adat, csak éppen a Milwaukee még ezen is túltett annyira, hogy nem is volt komoly esélyük a vendégeknek...

A Bucks legjobb dobói:Antetokounmpo 43/9, Bledsoe 22/12, Brogdon 18/9
A Wizards legjobb dobói:Beal 30/6, Bryant 26/3, Green 22/15

Dallas Mavericks–Charlotte Hornets 99–93

Barnest meccs közben cserélte el a Dallas. Megnyerte a találkozót a Mavs, de ezúttal nem ez volt a fő hír a texasiakkal kapcsolatban, hanem az, hogy a mérkőzés közben cseréltékel egyik legjobb játékosukat, Harrison Barnest: a kiscsatár játszott 26 percet, dobott 10 pontot, majd a negyedik negyedben már nem került pályára a szoros állás ellenére sem, mert kiderült, hogy elcserélték a Sacramento Kingshez Justin Jacksonért és Zach Randolph-ért. A végig szoros összecsapáson Luka Doncic is felemás teljesítményt nyújtott a hazaiaknál (19 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz, 5/20 mezőnyből), de végül ez is elégnek bizonyult, a gárdában pedig bemutatkozott a nemrég megszerzett Tim Hardaway Jr. (12 pont, 5/16 mezőnyből), valamint négy perc erejéig Trey Burke is pályára került, de ő sok vizet nem zavart. A végjátékban egyébként a gyenge dobóteljesítménye ellenére mégis Doncic döntött, volt egy clutch 2 plusz 1-e, egy visszalépős triplája és egy gólpassza is, ezekkel a játékokkal tartotta meg néhánypontos előnyét a Dallas – papíron még bőven elérhető lenne számukra a playoff, de mivel most cserélték el az egyik legjobbjukat, méghozzá az egyik legnagyobb riválishoz, így már azok számára is egyértelmű, hogy nem ez a céljuk, akik a Porzingis-biznisz után esetleg még kételkedtek...

Nem volt jó a Charlotte. A back-to-back második felén nem játszott jól a vendégcsapat, támadásban igazából csak Kemba Walkerre (30 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz) támaszkodhattak, a többiek közül ketten érték el a tízpontos határt, de ők is gyengén dobtak – csapatszinten 40 százalékkal tüzeltek és 30 százalék alatt tripláztak, a végjátékban pedig a Mavs csinálta meg a clutch játékokat, úgyhogy vereséget szenvedtek. Felállt védelem ellen teljesen ötlettelennek tűnt James Borrego alakulata, tényleg csak Walker kreativitásában bízhattak, ez pedig még a jelenlegi Dallas ellen sem volt elég, így sorozatban második vereségük miatt utolérte őket a Miami.

A Mavericks legjobb dobói:Doncic 19/6, Finney-Smith 15/3, Hardaway Jr. 12/6
A Hornets legjobb dobói:Walker 30/12, Lamb 15, Batum 14/6

Utah Jazz–Phoenix Suns 116–88

A vége kiütés lett. Jobban játszott ezen a találkozón és érvényesítette a papírformát a Jazz, de igazán magabiztossá csak a negyedik negyedben tette a győzelmét a hazai alakulat – az első negyed végén hat, a nagyszünetben tíz ponttal vezetett, a záró etapot viszont csak nyolcpontos fórral kezdte meg, nem tudta eldönteni a küzdelmet. A Suns aztán még fel is zárkózott 75–71-re, itt váltott sebességet Quin Snyder csapata, futott egy 9–0-t és a negyedik játékrész elején meg is törte ellenfele ellenállását: ezt a negyedet 37–17-re nyerte és végül kis híján harmincpontos győzelmet aratott. Egyénileg többeket is ki lehet emelni, Ingles és Gobert is dupla-duplázott, Mitchell 21 pontot dobott, Rubio mindenhez hozzátett és még a padról is érkezett két tíz pont feletti teljesítmény, csapatszinten 50 százalékos mezőnymutatóval és 39 százalékos triplázással zártak, a végén pedig jutott néhány perc plusz pihenő is a kezdőknek – vagy lehet, hogy nem akartak már kockáztatni, mert készülőben van a több helyről is kiszivárgó Conley-Rubio csere?

Booker nélkül a 90 pontot sem érte el a Suns. TJ Warren mellett most legjobb játékosát, Devin Bookert is nélkülözte a vendégcsapat, így pedig már az is nagy szó volt, hogy a harmadik negyed hajrájában csak néhány pont volt a hátránya, az viszont nem meglepő, hogy 88 dobott ponttal zárt – ahogy a Jazz beszigorított a negyedik játékrészben, úgy tűntek el a phoenixi kosarak. Ugyan Josh Jackson (27 pont, 7 gólpassz, 5 labdaszerzés) és az újonc Deandre Ayton (20 pont, 9 lepattanó) is igyekezett, de rajtuk kívül csak Kelly Oubre Jr. érte el a tíz pontot és nekik is volt egy cseréjük az este folyamán: Ryan Andersont küldték el Miamiba Tyler Johnsonért és Wayne Ellingtonért.

A Jazz legjobb dobói:Mitchell 21/3, Gobert 16, Ingles 15/6, O'Neale 15/9
A Suns legjobb dobói:Jackson 27/9, Ayton 20, Oubre Jr. 16

Sacramento Kings–Houston Rockets 101–127

Harden passzaira és büntetőire sem volt szükség. A vendégek ásza tovább folytatta sorozatát, megint elérte a 30 pontot, ráadásul úgy, hogy összesen kétszer büntetőzhetett (a szezonátlaga közel 12...) – bevert viszont nyolc hármast, gyakorlatilag semmit nem tudtak vele kezdeni, pedig most a játékszervezésére sem nagyon kellett figyelni, összesen egy gólpasszt osztott ki. Helyzetét az is megkönnyítette, hogy a Kings rutinos periméter-védője, Iman Shumpert nem lépett pályára (ma cserélik el, éppen Houstonba), illetve hogy Chris Paul kezébe vette a gyeplőt, 11 gólpasszt szortírozott, PJ Tucker 5 labdát csent el, Farried pedig dupla-duplázott. Ezúttal Eric Gordon, Gerald Green és Austin Rivers egyszerre villogott támadásban, a második negyedet 44–17-re (!) nyerte a Rockets, onnantól nagyon nem volt miről beszélni – sorozatban harmadik győzelmükkel a texasiak lassan megérkeznek a nyugati negyedik Portland nyakára.

Nem a győzelem volt a lényeg. A hazaiaknál több játékos is érintett cserékben, Shumpert mellett Justin Jackson és Zach Randolph is távozóban van, így nem csoda, hogy kissé felforgatott rotációval játszott a Kings, és talán kicsit meg is zavarodtak fejben, amit a Rockets kíméletlenül ki is használt. A kezdőötös nem igazán működött, a cseresorban pedig hiába dupla-duplázott Marvin Bagley vagy jutott 10 pont fölé Harry Giles és Frank Mason, az ő teljesítményüket is beárazta a második negyed összeomlása. Összességében a vereséggel megint meccshátrányba kerültek a playoffért folyó küzdelemben, de ez most valószínűleg nem érdekli őket, hiszen érkezik Harrison Barnes, vele egyértelműen a szintlépés és a playoff-vonal átugrása a cél.

A Kings legjobb dobói: Hield 20/9, Bjelica 15/9, Giles 14.
A Rockets legjobb dobói: Harden 36/24, Green 25/12, Gordon 20/12.

Golden State Warriors–San Antonio Spurs 141–102

Gregg Popovich a feldobás előtt elengedte a meccset. A Mills-Belinelli-Gay-Bertans-Poeltl kezdőötössel már jó előre jelezte a Spurs edzőlegendája, hogy mik a céljai ezen a meccsen – túl lenni rajta. A San Antonio holnap hajnalban Portlandben lép fel, inkább oda tartalékolja Aldridge és DeRozan erejét, és mivel a kezdőből Derrick White továbbra is sérült, nem is lett volna különösebb értelme erőltetni a bombaformában lévő címvédő ellen. Ennek megfelelően a szoros első negyed után a két középső játékrészben kerek 30 ponttal kaptak ki – különösen beszédes adat, hogy 50 pontot kaptak gyorsindításból, ennek már a felével is meccset lehet nyerni. Arra jó volt a találkozó, hogy az évi rendes Rodeo-túrára (ilyenkor tartják csarnokukban a helyi rodeót) mindenki be tudott melegedni, illetve megmutatták Pau Gasolt, hogy egészséges – a hírek szerint nem lenne ellenükre a mai cserehatáridő végéig kitakarítani 16 milliós szerződését.

Eddig 6–0-ra áll a Warriors szuperötöse. DeMarcus Cousins hatodik meccsét játszotta kezdőként a GSW színeiben, és eddig egyelőre a liga legrosszabb várakozásait igazolja Curry-Thompson-Green-Durant-Cousins ötös, nehéz rajtuk fogást találni. A center ezúttal csak 17 percet játszott, de ennyi idő alatt is kiharcolt 13 (!) büntetőt, kiosztott két blokkot, az ő palánk közeli játéka (és a tripláról is veszélyes csuklója) teljesen új távlatokat nyitott a bajnok játékában. Klay Thompson helye érezhetően megnőtt, ilyenkor pedig alig hibázik, ma is 11/13-mal célzott, Curry és Durant felváltva osztogatott és dobott, Draymond Green adta az alapot, amikor pedig leültek, jött a cseresor, akik 51 pontot tettek a táblára. Nyilván az ellenfél sem volt ma túl erős, de imponáló magabiztossággal játszik most már hetek óta a Golden State, nem is csoda, hogy már két meccs előnnyel vezetik Nyugatot és az egész ligában is csak a Milwaukee előzi meg őket.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 26/12, Durant 23/9, Curry 19/9.
A Spurs legjobb dobói: Mills 16/12, Gay 15/3, Bertans 12/6.

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik