146 pontot dobott a GSW, botlott a Bucks és a Sixers is

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.01.12. 09:42
null
Klay Thompson 30 pontot szórt a Chicagónak (Fotó: Twitter)
Dobófesztivált rendezett a címvédő Golden State Warriors a Chicago ellen az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában ma hajnalban, nyert a Toronto és az Indiana is, az élcsapatok közül viszont a vezérét nélkülöző Bucks és Sixers nem tudta hozni a győzelmet. James Harden ismét szenzációsan játszott, de simán diadalmaskodott a Portland és a Jazz is.

 

Philadelphia 76ers–Atlanta Hawks 121–123

Kínos vereség. A legutóbbi washingtoni bukta után most otthon, a Hawks ellen, a visszatérő JJ Redickkel megerősödve mindenképpen elvárás lehetett volna a győzelem a Sixerstől, de ismét bebizonyosodott, hogy mekkora értéke ennek a csapatnak Joel Embiid: ezúttal a center nem lépett pályára bokafájdalmai miatt, a társaság pedig azonnal össze is zuhant védekezésben. Támadásban még megoldották a dolgot a többiek, Jimmy Butler harminc pontot szórt, Ben Simmons tripla duplázott (23 pont, 10 lepattanó, 15 gólpassz), 50 százalék felett dobtak mezőnyből, de mivel védekezésben teljesen súlytalannak bizonyultak és 62 pontot kaptak a festékből, ez nem ért sok mindent. A végén így is megnyerhették volna a meccset, egy perccel a vége előtt még 121–118-ra vezettek, de aztán jött a betli: Huerter dobott egy triplát, majd Butler elhagyta a labdát, amelyből Collins megfordította az eredményt. Butler még javíthatta volna súlyos hibáját, de két másodperccel az órán mindkét büntetőjét elrontotta, úgyhogy a Philly nagyon fájdalmas vereséget szenvedett otthon.

Csillogott az Atlanta. A vendégek lubickoltak Embiid nélkül, a festékből szerzett 62 pont mellett a lepattanózást is megnyerték 44–30-ra, 56 százalékkal tüzeltek mezőnyből, egyénileg pedig Huerter (29 pont, 5/8 tripla), Collins (25 pont, 9 lepattanó), vagy Dedmon (19 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) is parádézott – a 48 százalékos triplamutató is sokat elárul, idei egyik legjobb támadóteljesítményét hozta a gárda. A végén szerencséje is volt, de tett is érte az együttes, Collins pedig nem hibázta el a győztes dobást – a Toronto megszorongatása után Philadelphiában nyertek, most a Milwaukee-val találkoznak és ilyen játékkal bizony ott is lehet keresnivalójuk...

A 76ers legjobb dobói: Butler 30, Simmons 23, Redick 20/12
A Hawks legjobb dobói: Huerter 29/15, Collins 25/3, Dedmon 19/9

Washington Wizards–Milwaukee Bucks 113–106

Antetokunbo nélkül. Legjobb játékosa és MVP-jelöltje, Jannisz Antetokunbo nélkül állt ki erre a mérkőzésre a Milwaukee és a görög szupersztár hiánya ezúttal érződött a játékon – jóval lassabbak voltak, sokkal többet hezitáltak, keveset mozogtak labda nélkül és egyébként sem járatták úgy a játékszert, ahogy tőlük megszokhattuk. Emiatt kicsit döcögős volt a támadójáték és bár a gyenge kezdés (40 pont kaptak az első negyedben) után a védekezésüket többé-kevésbé összerakták, emiatt a tíz pont feletti hátrányukból kiegyenlítettek, de megfordítani végül nem tudták az eredményt – az első két percet leszámítva egyszer sem vezettek és a hajrában elbuktak a Wizardsszal szemben. Érdekesség, hogy Antetokunbo harmadszor hiányzott idén és az előző két ilyet megnyerte a gárda, de most nem tudta ellensúlyozni a vezér hiányát – most Atlantában folytatják túrájukat Middletonék, ott is fel kell kötniük a felkötni valót.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Újabb nagy skalp. A Sixers legyőzése után a Bucks ellen is remekelt a Washington, a fővárosi alakulat hazai pályán az utóbbi időben bárkit képes elkapni – ezúttal amellett, hogy védekezésben nem voltak nagy kilengései, illetve a lepattanózása is rendben volt, főleg a támadójáték hozta meg a sikert. Tomas Satoransky eddigi talán legjobb NBA-meccsét és első tripla duláját (18 pont, 7/10 mezőnyből, 12 lepattanó, 10 gólpassz) hozta, Bradley Beal volt a fő pontfelelős (32 pont, 11/21 mezőnyből, 7 gólpassz), a shooterek pedig könyörtelennek bizonyultak: az Ariza, Green duó 10/19 triplát süllyesztett el, csapatszinten pedig franchise-rekordnak számító 18 hármast küldtek a helyére 54.5 százalékos hatékonysággal. A társaság egyértelműen jobban játszik, mióta John Wall kidőlt, azóta 5–3-ra áll, gyorsan, jó ritmusban kosárlabdázik, jó a spacing, mindenkinek megvan a helye, Satoransky és Beal pedig élvezi a nagyobb szerepet – most a harmadik keleti nagyágyút, a Torontót fogadják, meglátjuk, hogy ezen a szinten tudják-e folytatni.

A Wizards legjobb dobói: Beal 32/9, Ariza 20/18, Green 20/12
A Bucks legjobb dobói: Middleton 25/9, Bledsoe 18/6, Brogdon 15/3

New York Knicks–Indiana Pacers 106–121

A Pacers nem hibázott. A közvetlen riválisok közül a Philly és a Milwaukee is megégett idegenben, az Indiana viszont hozta a kötelezőt New Yorkban annak ellenére, hogy Myles Turner továbbra sem léphetett pályára. A center helyén kezdő Domantas Sabonis viszont ismét villogott, 22 ponttal, 15 lepattanóval és 3 gólpasszal állt a csapat élére, mellette nagyon hatékonyan játszott Victor Oladipo (19 pont, 8/13 mezőnyből, 6 gólpassz), Darren Collison tíz gólpasszt osztott szét és összesen hatan jutottak náluk tíz pont fölé – 52 százalékkal dobtak mezőnyből, 46 százalékkal tripláztak és minden egyes büntetőjüket értékesítették, nem adtak sok esélyt ellenfelüknek. Az alaphangot már a kilenc ponttal megnyert első negyedben megadták és onnantól különösebb hullámvölgy nélkül, kicsit talán takaréklángon is égve (nem szakadtak meg a kezdők, csak Sabonis játszott 30 perc felett) hozták az elvárt győzelmet – így 3–2-vel zárták idegenbeli túrájukat, most pedig hazamehetnek pihenni.

Ez volt a maximum a Knickstől. Egyszer tudták igazán felszívni magukat a hazaiak, amikor még az első félidőben nagy erőket mozgósítva visszajöttek 13 pontos hátrányukból és egy pillanatra átvették a vezetést, de aztán a Pacers rögtön válaszolt egy 12–0-val és visszaállította a korábbi különbség nagy részét. A fordulás után már nem tudott veszélyeztetni a New York, 15-20 pontos hátrányból követte az Indianát és nem volt benne annyi erő, hogy újabb rohamot intézzen – Porzingis mellett Kanter, Ntilikina és Robinson is hiányzott, ráadásul a negyedik negyedben már Hardaway is kidőlt egy kisebb sérülés miatt, nem igazán volt kihez nyúlni.

A Knicks legjobb dobói: Mudiay 21/9, Dotson 15/9, Knox 14/6
A Pacers legjobb dobói: Sabonis 22, Oladipo 19/9, Bogdanovic 15/9

Toronto Raptors–Brooklyn Nets 122–105

Nagy tempót diktált a Toronto. Beletelt némi időbe, mire felvette saját ritmusát a hazai csapat, az első negyedet még hét ponttal el is veszítette, de aztán a folytatásban már nem volt kérdés: szezoncsúcsot jelentő 105 mezőnykísérlettel zárt a Raptors, szétosztott 32 gólpasszt, volt tíz labdaszerzése és 35–10-re (!) nyert a gyors indításokból szerzett pontokat tekintve – valósággal átrohant ellenfelét Nick Nurse csapata és ennek köszönhetően a két középső negyedet 31 ponttal nyerte meg. Ebben a periódusban el is dőlt a meccs, bőven lehetett rotálni, a kezdőknek pihenőt adni és használni a keretet, úgyhogy egyéni extrák nem is születtek (Lowry pl. csak 4 pontot dobott), viszont nyolcan is elérték náluk a tíz dobott pontot – jó játékkal hozták sorozatban negyedik győzelmüket és másfél meccsre növelték előnyüket a Milwaukee-val szemben.

Ez most nem az a Nets volt. „Ritkán mondok ilyet erre a csapatra, de nem tetszett most ez a teljesítmény” – mondta Kenny Atkinson, a vendégek vezetőedzője a Brooklyn-játékosok akaratára, elszántságára utalva. Szerinte nem szántották fel úgy a pályát, ahogy egy torontói győzelemhez kellett volna és bár jól kezdték a találkozót (D'Angelo Russell 12 pontot szórt az első negyedben), ezt követően totálisan átgázolt rajtuk a Raptors – Atkinson is úgy fogalmazott, hogy maximálisan dominálta őket a hazai együttes, úgyhogy hiába voltak jó formában (17-ből 13 győzelem), erről most beszélniük kell. Valóban nem volt igazából semmi, amiben felvették volna a kesztyűt, sem támadásban, sem védekezésben nem álltak a helyzet magaslatán, egyénileg többen is nagyon gyenge teljesítményt nyújtottak, úgyhogy össze kell szedniük magukat a következő, Boston elleni hazai mérkőzésükre.

A Raptors legjobb dobói: Leonard 20/6, Siakam 16, Ibaka 14
A Nets legjobb dobói: Russell 24/6, Napier 15/9, Allen 9, Pinson 9/3

Houston Rockets–Cleveland Cavaliers 141–113

A Harden-show újabb epizódja. Újabb hihetetlen produkciót tett le az asztalra James Harden, aki stílusosan vezette csapatát erre a kötelező győzelemre: dobott 43 pontot 12/24-es mezőnymutatóval, közte 8/16 triplával, hozzátett még 11 büntetőt, leszedett 10 lepattanót, kiosztott 12 gólpasszt, védekezésben pedig két-két labdaszerzéssel és blokkal vétette észre magát – mindezt ráadásul kevesebb, mint harminc játékperc alatt, mert nagyon hamar eldöntötték a küzdelmet. Az ő elképesztő teljesítménye mellett a többieknek már nem is akadt sok dolga, csak a helyére kellett tenni az ő labdáit, védekezésben pedig megtenni, amit a Cavs ellen meg kellett, de már az első negyedet kereken húsz ponttal nyerték meg és a folytatásban sem vettek vissza, úgyhogy egy pillanatig sem volt kérdéses a győzelmük. 40 pontos tripla duplát ilyen kevés idő alatt egyébként még senki sem csinált az NBA történetében, az elmúlt kilenc találkozójából hetedszer dobott legalább 40 pontot és zsinórban tizenötödször jutott el minimum 30-ig, már csak egy kell neki, hogy beállítsa Kobe Bryant erre vonatkozó ligarekordját...

Csak „áldozat” volt a Cavs. A vendégcsapatnak ezen az estén az a szerep jutott, hogy asszisztáljon Harden és a Rockets parádéjához, de különösebb ellenállást nem tudott kifejteni – hiába tért vissza Rodney Hood, nem volt hatása a meccsre sem neki, sem a komplett csapatának. A 141 kapott pont negatív szezoncsúcs részükről és bár mondjuk Ante Zizic szép számokat hozott (18 pont, 8 lepattanó, 6/8 mezőnyből), egy ilyen vereség után kínos dolog pozitívumokról beszélni...

A Rockets legjobb dobói: Harden 43/24, Capela 19, House Jr. 14/9
A Cavaliers legjobb dobói: Zizic 18, Osman 15, Sexton 14/3

Minnesota Timberwolves–Dallas Mavericks 115–119

Doncic eldöntötte. Ismét nagyon élt a Mavericks szlovén újonca, aki Dennis Smith Jr. hiányában ezúttal is irányítóként tevékenykedett és ez nagyon jól állt neki: dobott 29 pontot, leszedett 8 lepattanót, kiosztott 12 gólpasszt és mindössze egyetlen egy labdát adott el, abszolút ő volt csapata vezére. Ezt pedig a végjátékban is bizonyította, a Dallas utolsó kilenc pontjából hetet ő szerzett, egyértelműen neki kellett megnyernie a meccset, amit végül meg is tett: 24 másodperccel az órán egy nagy triplával szerezte vissza a vezetést, ezzel zárta le nagy rohamát és mivel az ellentámadásból Derrick Rose eladta a labdát, így sikerült kiharcolniuk a sikert. Ez már csak azért is nagyon fontos volt számukra, mert az elmúlt 15 meccsükből csak négyet nyertek meg és idegenben összességében is csak 3-18-ra álltak – borzasztóan kellett nekik ez a győzelem, így még továbbra is látótávolságon belül van számukra a playoff.

Nem tudta lehajrázni ellenfelét a Wolves. A mérkőzés nagy részében hátrányban volt a hazai csapat, az első félidőben csak 36 százalékkal dobott, de aztán a negyedik negyedben egy 12–2-es futással utolérte ellenfelét és igazi ki-ki meccset csinált a végjátékra. Szűk két perccel a vége előtt az első negyed óta először vezetni is tudott a Minnesota, de Donciccsal nem tudtak mit kezdeni a clutch játékoknál, három nagyon fontos kosarat is dobott a fiatal, ők pedig az utolsóra nem tudtak válaszolni – kétszer is az egyébként jól játszó (21 pont, 8/16 mezőnyből, 5 gólpassz) Rose kezébe került a labda, ám mindkétszer hibázott, így nem sikerült jól Ryan Saunders vezetőedző hazai debütálása. Pedig a végére egész jó statisztikáik lettek, Karl-Anthony Towns például eljutott 30 pontig, 42 százalékkal tripláztak, leszedtek 17 támadópattanót, de ezeket mind kidobhatták a kukába – nekik is nagyon kellett volna ez a győzelem, így viszont a Pelicans ellen kell javítaniuk.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 30/3, Rose 21/9, Wiggins 17/3
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 29/6, Barnes 23/12, Barea 16/3

Utah Jazz–Los Angeles Lakers 113–95

Most betliztek a fiatalok. Két jó meccs után ezúttal nagyon rossz napot fogott ki a Lakers fiatal magja, Kyle Kuzma 4/18-at, Lonzo Ball 3/13-at dobott mezőnyből és különösebb hatása Brandon Ingramnek sem volt a játékra. Így pedig természetesen a kiegészítők sem tudtak megélni, ha a fő playmakerek ennyire formán kívül játszottak, úgyhogy csapatszinten 36 százalékkal dobtak mezőnyből és 18.5 százalékkal tripláztak, amelyek következményeként nagyon sima vereséget szenvedtek – a nagyszünetben már 21 pontos hátrányban voltak és bár innen egyszer visszajöttek még tízre, ezúttal ez volt a legtöbb, amire képesek voltak. A pocsék teljesítmény után 3–6-ra állnak LeBron James kidőlése óta és a két biztató mérkőzésüket nagyon csúnyán felülírták ezzel a mostanival – egyetlen meccsre csökkent az előnyük a nyugati nyolcadik helyen, következőleg a Cavs ellen nem hibázhatnak.

Hatpontos” győzelem. Magabiztos játékkal hozta a közvetlenül előtte álló csapat elleni mérkőzést a Ricky Rubiót, Dante Exumot és Raul Netót is nélkülöző hazai alakulat, Donovan Mitchell parádésan megoldotta az egyes posztot (33 pont és karriercsúcsnak számító 9 gólpassz, 4/5 tripla), a kezdőből mindenki eljutott legalább 12 pontig, a Gobert, Favors, Ingles trió 43 lepattanót húzott le, O'Neale pedig 5/12 triplát tett a közösbe. Úgy nyerték simán a találkozót, hogy a második félidőben már eléggé kiengedtek és összességében 40 százalékos mezőnymutató alá csúsztak, de ezúttal ez is belefért és az utóbbi öt összecsapásukból a negyedik sikerüket húzták be – egyre közelebb vannak a playoffhelyekhez, jó formában várhatják a folytatást.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 33/12, O'Neale 17/15, Favors 15
A Lakers legjobb dobói: Beasley 17, Ingram 15/3, Caldwell-Pope 12/3

Portland Trail Blazers–Charlotte Hornets 127–96

Így kell hozni az ilyen meccseket. Ellentmondást nem tűrően pipálta ki a kötelező győzelmet a Portland, a hazai csapat tíz ponttal vezetett az első negyed után, 21-gyel félidőben és 33-mal a harmadik negyedet követően, hogy aztán a záró etapot már a cseresor vigye el – a húzóemberek megtették a magukét, majd jól megérdemelt pihenőjüket töltötték a kispadon. CJ McCollum így is beszórt 30 pontot, Jusuf Nurkic extra sokoldalú volt (11 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 6 blokk) és Damian Lillard is feltöltötte a statlapját (20 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés, 4 blokk), úgyhogy csapatszinten 10 labdaszerzéssel, 16 kiosztott blokkal és 55 százalékos mezőnymutatóval zártak – kiszolgálták a közönségüket és a lehető legkisebb energiabefektetéssel hozták a tükörsima győzelmet. Ezzel egyébként zsinórban negyedszer nyertek és utolérték a nyugati harmadik helyezett OKC-t.

Reménytelen Hornets. Egyrészt az utóbbi öt meccsből ez volt a negyedik veresége a Charlotte-nak, másrészt idegenben csak 5–14-re áll, harmadrészt 2008 óta nem nyert mérkőzést Portlandben – több szempontból is reménytelen a társaság helyzete. Ezen az estén nem volt esélye semmire, védekezésben mintha pályán se lett volna a gárda, támadásban pedig teljesen hitehagyottnak tűnt, reménytelen dolgokkal próbálkozott – nincs olyan faktor, amit elég jól csináltak volna Kemba Walkerék, úgyhogy kíváncsian várjuk, hogy az idegenbeli túra utolsó állomásán, Sacramentóban mire lesznek képesek.

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 30/15, Lillard 20/6, Turner 15/3
A Hornets legjobb dobói: Walker 18/9, Lamb 15, Batum 8/6

Golden State Warriors–Chicago Bulls 146–109

Thompson ott folytatta, ahol abbahagyta. A két csapat idei első találkozásakor 14 triplát és 52 pontot jegyzett Klay Thompson, ennek örömére ezen az összecsapáson az első hetven másodpercben három hármast is a helyére küldött – ezzel megadta az alaphangot és a Warriors végül egy igazi gálaesttel szórakoztatta a közönségét. Thompson 30 pontig és 7/11 tripláig jutott 25 perc alatt, mellette Curry (28 pont, 5/11 tripla, 8 gólpassz, 27 perc) és Durant (22 pont, 7/11 mezőnyből, 28 perc) is jól használta ki csökkentett játékidejét, 58 százalékkal dobtak mezőnyből és 38 gólpasszt osztottak szét – a 43–17-re megnyert első negyeddel elég hamar eldöntötték a győztes kilétét, de azért a 40–21-re hozott harmadik játékrésszel még megfejelték kicsit az estét. A bajnok ezzel a produkcióval zsinórban harmadik győzelmét húzta be és egyetlen meccs lemaradással követi a nyugati első Denvert, ráadásul hamarosan bemutatkozhat DeMarcus Cousins is, tovább erősödik a keret – Curry pedig közben megelőzte Jason Terryt az NBA örökranglistáján a bedobott triplákat tekintve, már csak Ray Allen és Reggie Miller van előtte.

Triplagondok. Túl sokat nem érdemes beszélni a Chicago mai teljesítményéről, a végeredmény mindent elárul, két statisztikát viszont azért kiemelhetünk velük kapcsolatban: a franchise történetének legnagyobb első negyedes hátrányát sikerült felmutatniuk, illetve ismét kétszer annyi triplát kaptak, mint amennyit dobtak. Ez utóbbi területen –103-mal állnak az egész szezont tekintve, ami a liga legrosszabb mutatója.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 30/21, Curry 28/15, Durant 22/6
A Bulls legjobb dobói: LaVine 29/9, Portis 16/3, Blakeney 12/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Philadelphia 76ers–Atlanta Hawks 121–123
Washington Wizards–Milwaukee Bucks 113–106
New York Knicks–Indiana Pacers 106–121
Toronto Raptors–Brooklyn Nets 122–105
Houston Rockets–Cleveland Cavaliers 141–113
Minnesota Timberwolves–Dallas Mavericks 115–119
Portland Trail Blazers–Charlotte Hornets 127–96
Utah Jazz–Los Angeles Lakers 113–95
Golden State Warriors–Chicago Bulls 146–109

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik