143 pontot dobott, simán verte a Lakerst a Philadelphia

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.02.11. 09:16
null
Embiid 37, McGee 21 pontig jutott (Fotó: Twitter)
Parádés támadójátékkal és 143 dobott ponttal jelentkezett a kissé átalakított Sixers a Los Angeles Lakers ellen az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának legutóbbi játéknapján, LeBron Jamesék nem tudták felvenni a kesztyűt ellenfelükkel. A címvédő Golden State nagyon megizzadt a Miami ellen, a Portland egy ponttal kikapott Dallasban, továbbra is remekel a Magic, a Sacramento viszont gond nélkül hozta a kötelezőt.

 

 

Dallas Mavericks–Portland Trail Blazers 102–101

Óriási hajrával nyert a Dallas. A második-harmadik negyedben alulmaradt ellenfelével szemben a Mavericks és a záró etap elején 15 pontos hátrányban volt, ám Rick Carlisle úgy döntött, hogy szokásával ellentétben most nem ülteti le ebben az időszakban Luka Doncicot – a szlovén zseni egymaga 13 pontot szórt innentől kezdve, ami párosult a Blazers teljes összeomlásával. A vendégek bő tíz percen keresztül (!) nem szereztek kosarat, az egész negyedben összesen kilenc pontot tettek fel a táblára, úgyhogy a Dallas ledolgozta a hátrányát, sőt, át is vette a vezetést és Doncic 2+1-es játékával, másfél perccel a vége előtt három ponttal már előrébb járt. Itt McCollum még dobott egy kettest, majd mindkét félnek voltak lehetőségei, de mindenki hibázott, az utolsó dobást Damian Lillard rontotta el, úgyhogy óriási negyedik negyeddel, hatalmas hajrával aratott győzelmet a hazai alakulat – a remek számokat hozó Doncic (28 pont, 4/10 tripla, 9 lepattanó, 6 gólpassz) mellett ki kell emelnünk az eddigi legjobb Mavs-meccsét hozó Tim Hardaway Jr.-t, aki 24 pontot szórt és nagy szerepe volt a negyedik negyedes felzárkózásban.

Megtört egy portlandi széria. Ebben a szezonban eddig 33–0-ra állt a Blazers azokon a meccseken, amikor előnnyel zárta a harmadik negyedet, úgyhogy most először kapott ki hasonló helyzetből – az okokról Terry Stotts vezetőedző azt mondta, hogy „kihagyott lehetőségek, eladott labdák, rossz döntések és a Dallas jó játéka”, így összegezte az eseményeket. Ugyan a harmadik negyedben Damian Lillardnak volt egy óriási időszaka, amikor egymaga dobott sorozatban 16 pontot, itt sikerült masszív előnyt kiépíteniük, de a negyedik játékrészben olyan szinten összeestek, amelyre még nem volt náluk példa – maga Lillard is gyenge volt a hajrában, az utolsó négy, egyébként clutch dobását elhibázta, ő sem tudott segíteni csapatán. Ezzel a vereséggel továbbra is csak egy meccs a társaság előnye a Houston előtt, míg az OKC-hez képest már három mérkőzés a hátrány, úgyhogy leginkább maguk mögé kell figyelniük Nurkicéknak – habár most éppen a Thunder ellen játszanak back-to-backet.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 28/12, Hardaway Jr. 24/6, Powell 13
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 30/18, Nurkic 18, McCollum 14

Philadelphia 76ers–Los Angeles Lakers 143–120

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Tarthatatlan volt a Philly. Rendkívül gördülékeny és sok lábon álló támadójátékkal rukkolt elő a Sixers, pont olyannal, amilyet a szurkolók várnak ettől a sztárokkal teletűzdelt kerettől – ezzel pedig a Lakers csak egy negyeden keresztül tudta tartani a lépést, onnantól fokozatosan elhúztak a hazaiak és végül összességében sima győzelmet arattak. Ezúttal Joel Embiid volt a fő opció és meg is hálálta a bizalmat (37 pont, 12/16 mezőnyből, 14 lepattanó, 25 pont az első félidőben), Tobias Harris is megtalálta a helyzeteit (22 pont, 6-6 lepattanó és gólpassz, 9/14 mezőnyből, 29 perc), JJ Redick is remekelt (21 pont, 5 gólpassz, 9/14 mezőnyből) és néha még Jimmy Butlernek is jutott labda (15 pont, 6/10 mezőnyből, 3 gólpassz) – Ben Simmons ugyan most gyengébben játszott (8 pont, 3/13 mezőnyből), a padról viszont 6/6 jó dobással és 13 ponttal szállt be McConnell, Marjanovics is beszórt 10 pontot 5/6-os mezőnymutatóval, illetve Jonathon Simmons is debütált, három perce alatt ő is feliratkozott a pontszerzők közé. Nagyon látványos és nagyon impresszív mérkőzést játszott Brett Brown alakulata, amely jó formában fogadhatja a Bostont.

Ez nagyon kevés volt a Lakerstől. LeBron James visszafogottabb teljesítményt nyújtott ezen a találkozón a vendégeknél és azt mondta a csapat játékáról, hogy túl sok kihagyásuk, leolvadásuk volt, de közben azért a Philly erejét is kiemelte – akárhogy is, gyakorlatilag sima vereséget szenvedtek, úgyhogy már két meccs a hátrányuk a Sacramentóhoz és 2,5 a Clippershez képest. Hiába remekelt Kyle Kuzma (39 pont, 14/21 mezőnyből) és hiába játszott kiválóan JaVale McGee (21 pont, 13 lepattanó, +9-cel az egyetlen pluszos +/- mutató a csapatban), annyi tűzerő nem volt bennük, mint az 58 százalékkal dobó, 50 százalékkal triplázó, a festékből 70 pontot szerző, csak nyolc labdát eladó Sixersben – a nagyszünetben kilenc, a harmadik negyed végén tizenöt pont volt a hátrányuk, de ez hamar elérte a húsz egységet is és onnantól nem igazán volt miről beszélni. Sorozatban ötödik idegenbeli mérkőzésükön tehát nem sok babér termett nekik, most mennek tovább Atlantába, ahol viszont muszáj lenne nyerniük.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 37/6, Harris 22/9, Redick 21/9
A Lakers legjobb dobói: Kuzma 39/15, McGee 21, Ingram 19

Sacramento Kings–Phoenix Suns 117–104

Ahogy tanítják. Úgy hozta ezt a kötelezőt győzelmet a Sacramento, ahogy egy nagycsapat szokta, megfelelő energiával, fegyelemmel, ritmussal kezdték a meccset a hazaiak és az első félidőben abszolút dominálni is tudtak – a nagyszünetben 19 pontos előnyben voltak, a kezükben volt a találkozó. A fordulás után pedig szépen menedzselték a fórjukat, a játékperceket. építették, akit kellett, az újonc Marvin Bagley például lubickolt a Suns ellen: az idei 1/2-es választott egykori középiskolás csapattársa, az 1/1-gyel Phoenixbe kerülő Deandre Ayton ellen villogott és uralta a festéket, 32 pontos szezoncsúcsot szórt 10/15 mezőnydobással és 11/13 büntetővel. Ezúttal az is belefért, hogy Harrison Barnes csendes legyen (9 pont, 3/9 mezőnyből), hogy Alec Burks pont nélkül zárja 21 játékpercét, illetve hogy a Hield-Bogdanovics páros végül csak 26-27 percet játsszon, így is hozták a kötelezőt, most pedig kicsit rápihenhetnek az All Star előtti nagy feladatukra, a Nuggets elleni idegenbeli találkozóra.

Már 14-nél tart a Suns. Sorozatban 14. vereségét könyvelhette el Igor Kokoskov csapata és bár a tréner olyanokról beszélt a mérkőzés után, hogy „nem álltunk készen az első ütés fogadására”, illetve hogy a Kings „agresszívebben érkezett meg a meccsre”, valójában minden bizonnyal ennyit tud ez a keret. Devin Booker 27 pontja sem tudott segíteni a gárdán, Tyler Johnson sem tudta megtolni a szekeret kezdőként, gyakorlatilag meg sem tudták nehezíteni a Sacramento dolgát, hiszen a hazaiak például csak két eladott labdát vétettek az első félidőben. A negatív klubrekord egyébként a zsinórban 15 vereség, ezt állíthatják be a Clippers vendégeként.

A Kings legjobb dobói: Bagley 32/3, Hield 18/9, Fox 17/6
A Suns legjobb dobói: Booker 27/9, Jackson 18/6, Ayton 16

Atlanta Hawks–Orlando Magic 108–124

Érdemes figyelni az Orlandóra. A Bucks elleni bravúrgyőzelem másnapján, back-to-back ismét remekelt a Magic, a szoros első negyed után a második játékrészt már 14, a harmadikat pedig további kilenc ponttal nyerte meg az együttes vendégként, gyakorlatilag átgázolt az Atlantán. Nagyon kiegyensúlyozott és magabiztos játékot mutatott be a társaság, hét játékos is 10-20 pont között dobott, Nik Vucsevics személyében volt egy All Star szintet hozó vezérük, a többiek pedig maximálisan felnőttek mellé és elvégezték a maguk dolgát – Augustin például tíz gólpasszt, Isaac pedig öt blokkot osztott ki amellett, hogy a befejezésekből is kivette a részét. Az Orlando újabb sima győzelmével most már csak másfél meccsre van a keleti nyolcadik Detroittól, óriási formában zárkózik, az elmúlt hat találkozójából ötöt megnyert, következőleg pedig New Orleansban folytathatja remek szériáját.

Erőtlen volt az Atlanta. A remek idegenbeli túra után megtorpant a Hawks, sorozatban harmadik hazai vereségét szenvedte el az együttes és ezúttal sem volt igazán tartásuk Trae Youngéknak – támadásban nagyon sok volt a pontatlanság, a rossz döntés, védekezésben pedig egyszerűen nem bírtak a türelmesen és könyörtelenül játszó Orlandóval. A vendégeknél gyengébb dobóformát tetézte a 49–33-ra elvesztett lepattanózás és az is, hogy nem tudták érvényesíteni a játékukat, sőt, ők kaptak 11-gyel több pontot a labdavesztéseikből, egyáltalán nem tudtak átrohanni ellenfelükön – persze számukra nincs igazán tétje már ennek a szezonnak, de az egyértelmű, hogy valami szétcsúszott náluk az elmúlt mérkőzéseken.

A Hawks legjobb dobói: Len 16/6, Huerter 15/6, Collins 15
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 19/3, Ross 18/6, Isaac 17/9, Fournier 17/3

Golden State Warriors–Miami Heat 120–118

Nagyot kellett harcolnia a Golden State-nek. Unottan, sétálósan kezdte a találkozót a címvédő, de nagyon hamar kiderült, hogy ez a Miami ellen nem fog beleférni, már az első negyedben 19 (!) pontos hátrányba került Steve Kerr csapata és nagyon komolyan riadót kellett fújni, ha nem akart megégni a társaság. Elsősorban Kevin Durant vette kézbe az ügyet, ő dobott 39 pontot 16/24-es mezőnymutatóval, a Splash Brothers hozzátett 54 egységet 11/23 triplával, Draymond Green kiosztott 14 gólpasszt és fokozatosan ledolgozták a hátrányt, sőt, a záró etapot már ők kezdék előnyből – itt azonban még nem volt vége, bő négy perccel a vége előtt megint visszavette a vezetést a Heat. Innentől aztán Durant abszolút társai élére állt, egymaga elsüllyesztett zsinórban 11 pontot, de a Miami mindenre válaszolni tudott, úgyhogy 118–118-cal mentek neki a felek az utolsó fél percnek – Winslow itt hibázott, de Durant szériája is megtört egy rontott dobással hét másodperccel az órán. A támadópattanót azonban DeMarcus Cousins lehúzta, kiharcolt egy faultot, bedobta a két büntetőt, ezzel előnyhöz juttatta a Warriorst, az utolsó játékot pedig „megúszta” a hazai alakulat, úgyhogy végül óriási csatában küzdötte ki ezt a sikert a bajnok és egy meccsre megközelítette a ligaelső Milwaukee-t.

Pedig felszívta magát a Miami. A korábbi meccsek gyengélkedéséhez képest most nagyon extra támadójátékot mutatott be a Heat, kiválóan dobtak a vendégek, nagy kedvvel bontották meg a GSW védekezését, ültek a tripláik és egyénileg is jöttek náluk a kiemelkedő teljesítmények. Josh Richardson 37 ponttal és 8/11 triplával mindenkin túlnőtt, de Dion Waiters (24 pont, 6/13 tripla, 4 gólpassz) és Justise Winslow (22 pont, 4/9 tripla) is kitett magáért, Hassan Whiteside 22 perc alatt dupla duplázott, Dwyane Wade-nek pedig ugyan nem ültek a dobásai, de 3 támadópattanóval és 9 gólpasszal tolta meg csapatát a kispadról. A 26–7-es kezdés után ugyan nem tudták megállítani a Warriorst, a végén mégis csak egy jó dobás hiányzott nekik a méretes bravúrhoz, de mivel ez elmaradt, így jelenleg megelőzte őket a Detroit és kiszorultak a keleti playoff-helyekről – ha mindig ilyen szinten játszanának, nem lennének ilyen problémáik...

A Warriors legjobb dobói: Durant 39/3, Thompson 29/18, Curry 25/15
A Heat legjobb dobói: Richardson 37/24, Waiters 24/18, Winslow 22/12

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik